77 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας που δεν γιορτάζεται ποτέ (vids)

Newsroom
77 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας που δεν γιορτάζεται ποτέ (vids)
Σαν σήμερα το 1944, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς, όμως η πρωτεύουσα ουσιαστικά δεν γιορτάζει ποτέ αυτή την επέτειο.

Η 12η Οκτωβρίου θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη γιορτή, για την Αθήνα τουλάχιστον, καθώς είναι η ημέρα που το 1944 απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς. Είναι η μέρα που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας παρακολουθούσαν με μεγάλη υπομονή τον επικεφαλή των δυνάμεων κατοχής, στρατηγό Φελμί, να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και μόλις αυτός έφυγε, άρχισαν να το ποδοπατούν, δίνοντας το έναυσμα για μία μεγάλη γιορτή.

Λίγο αργότερα, στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εντάσεις, καθώς υπήρχαν συγκρούσεις μελών του ΕΛ.ΑΣ και εργατών με Γερμανούς δολιοφθορείς που επιχειρούσαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει με το λιμάνι του Πειραιά, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του ανατινάχθηκε.

Παρά τις συγκρούσεις και τις απώλειες αυτές, η πόλη ήταν ελεύθερη πλέον.

Γιατί δεν γιορτάζεται η 12η Οκτωβρίου

Ποιος όμως είναι ο λόγος που δεν γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς η συγκεκριμένη ημέρα αφού είναι τόσο σημαντική; Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλιότερα στην Κρυσταλία Πατούλη, είχε πει: «Διότι τον Οκτώβρη ακολουθεί σύντομα ο Δεκέμβρης. Ένας εμφύλιος. Οι σύμμαχοι, που στις 12 του Οκτώβρη καλωσορίζονταν με πανό, το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου συγκρούστηκαν με τον λαό και το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) στη μάχη της Αθήνας, η οποία κράτησε 33 ημέρες και έληξε με τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του ‘45, ως μία προσπάθεια για να αποφευχθεί ο εμφύλιος. Αλλά δεν αποφεύχθηκε. Δέκα χρόνια η χώρα ήταν σε συνεχείς πολέμους και εμφυλίους. Ποια κοινωνία μπορεί να αντέξει τέτοιο βάρος; Μέχρι σήμερα αυτός ο εμφύλιος είναι ένα τραύμα που δεν έχουν καν αγγίξει οι Έλληνες, όχι μόνο δεν το έχουν διαχειριστεί».

Αν όντως η Αθήνα γιόρταζε την 12η Οκτωβρίου, δεν θα μπορούσε να «διαγράψει» τα όσα ακολούθησαν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας δεν είχαν απελευθερωθεί ακόμα.