Μποτιλιάρισμα διαρκείας στην Αθήνα: Συγκοινωνιολόγος εξηγεί πού οφείλεται (vid)

Newsroom
Μποτιλιάρισμα διαρκείας στην Αθήνα: Συγκοινωνιολόγος εξηγεί πού οφείλεται (vid)
Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου εξηγεί γιατί η κίνηση στην Αθήνα είναι αυξημένη.

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένη ακόμα και σε δρόμους που συνήθως δεν συμβαίνει αυτό με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» και εξήγησε γιατί παρατηρείται αυτό το μποτιλιάρισμα διαρκείας.

Σύμφωνα με όσα είπε η κίνηση έχει επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Μάλιστα ο Σεπτέμβριος παρουσίασε αυξημένη κίνηση συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι αυξάνονται οι ώρες αιχμής, με τις χρονικές αυτές περιόδους να έχουν ουσιαστικά διευρυνθεί.

Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι το οδικό δίκτυο της Αττικής είναι πεπερασμένο και μέχρι να περατωθούν σημαντικά έργα όπως λ.χ. η ανάπτυξη του δικτύου του μετρό, δεν πρέπει να αναμένουμε μεγάλες αλλαγές.

Έργα και κακοκαιρία θα επιδεινώσουν το πρόβλημα

Μάλιστα ανέφερε πως τα έργα για το μετρό σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και η κακοκαιρία θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κυκλοφορίας στην πόλη.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα. Όταν ο καιρός δεν είναι καλός ο πολίτης δεν χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προτιμά να κυκλοφορήσει με το ΙΧ του. Λόγω πανδημίας, είπε, πολλοί επίσης δεν χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ, για την ασφαλέστερη μετακίνησή τους», τόνισε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση σε κόμβους και δρόμους που καταλήγουν π.χ. στην Αττική Οδό και την μεγάλη κίνηση που επίσης εκεί παρατηρείται, σημείωσε ότι είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για κυκλοφορία, οπότε για κάποιες ώρες «μποτιλιάρει» ακόμα και ένας ταχείας κυκλοφορίας δρόμος, δίχως φανάρια.

«Ο Κηφισός είναι ο δρόμος με τη μεγαλύτερη συμφόρηση, βάσει των στοιχείων που έχουμε, συγκριτικά με το 2019», πρόσθεσε.