Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διορίζει τον Σπύρο Μαρκεζίνη πρωθυπουργό

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διορίζει τον Σπύρο Μαρκεζίνη πρωθυπουργό
Επί πρωθυπουργίας του οι πρώτες ταραχές που σημειώθηκαν ήταν στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου στο Α΄ Νεκροταφείο όπου περίπου τρεις χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές είχαν παραστεί και στη συνέχεια η αστυνομία επενέβη για τη διάλυσή τους.

Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου το 1973, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διορίζει τον Σπύρο Μαρκεζίνη ως πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας με σκοπό να οδηγήσει την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική εξουσία.

Μετά το δημοψήφισμα του 1973, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον Μαρκεζίνη, με σκοπό να «εκδημοκρατικοποιήσει» το καθεστώς, και να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 8ης Οκτωβρίου...

  • 1912: Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο.
  • 1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η παραστρατιωτική ομάδα του Φριτς Σούμπερτ εκτελεί Έλληνες πολίτες στον Καλλικράτη Χανίων.
  • 1962: Το Der Spiegel δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο "Bedingt abwehrbereit", σχετικά με τη θλιβερή κατάσταση των Bundeswehr (οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας), αποκαλύπτοντας την ανετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική απειλή από την ανατολή. Το περιοδικό σύντομα θα κατηγορηθεί για προδοσία.
  • 1962: Διαρρέει στον αμερικανικό Τύπο υπόμνημα του Τσέστερ Μπόουλς, συμβούλου του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε θέματα υπανάπτυκτων χωρών, στο οποίο γίνεται λόγος για κακοδιαχείριση της αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα. Το υπόμνημα, στο οποίο συνιστώνται τρόποι κατανομής της αμερικανικής βοήθειας σε τέσσερις κατηγορίες χωρών, προκαλεί αναστάτωση στην Ελλάδα.
  • 1967: Συλλαμβάνονται στη Βολιβία ο ηγέτης των ανταρτών Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και οι άντρες του.
  • 1973: Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Τεθωρακισμένη ταξιαρχία των Ισραηλινών επιτίθεται κατά κατεχόμενων από τους Αιγύπτιους θέσεων στην ισραηλινή πλευρά της διώρυγας του Σουέζ, με την ελπίδα να τους εκδιώξει. Η επίθεση αποτυγχάνει και πάνω από 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.
  • 1987: Θεμελιώνεται το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
  • 1991: Η Κροατία και η Σλοβενία ψηφίζουν τη διακοπή των συνταγματικών τους σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία.
  • 2001: Ένα δικινητήριο Τσέσνα και ένα αεροσκάφος της Scandinavian Airlines System (SAS) συγκρούονται υπό πυκνή ομίχλη κατά τη διάρκεια απογείωσης από το Μιλάνο της Ιταλίας, με απολογισμό 118 νεκρούς.
  • 2005: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ χτυπά το Κασμίρ, με απολογισμό πάνω από 86.000 νεκρούς, 69.000 τραυματίες και 2.800.000 άστεγους.

*Με πληροφορίες από wikipedia