Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα στις 18 Οκτωβρίου

Newsroom
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα στις 18 Οκτωβρίου
«Καμπάνακι» στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τον επόμενο μήνα η χώρα να μην έχει ρευστό.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η χώρα πρόκειται να ξεμείνει από χρήματα τον επόμενο μήνα. Η Τζάνετ Γέλεν ισχυρίστηκε ότι η ΗΠΑ θα μείνουν χωρίς μετρητά κοντά στις 18 Οκτωβρίου, εκτός αν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους.

«Είναι αβέβαιο αν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις του έθνους έπειτα από αυτή την ημερομηνία», είπε η υπουργός Οικονομικών σε επιστολή της προς τους ηγέτες του Κογκρέσου.

Εφόσον το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί, τότε θα μπορούσε να προκληθεί οικονομική «σφαγή στις ΗΠΑ. «Η πλήρης πίστη και η πίστωση των ΗΠΑ θα υποβαθμιστούν και η χώρας μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση και ύφεση», τόνισε η Γέλεν.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε όχι μόνο την κατάρρευση των αμερικανικών αγορών, αλλά θα έβλεπε εκατομμύρια Αμερικανούς να χάνουν τις αναγκαίες πληρωμές στήριξης. «Σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλικιωμένοι θα σταματούσαν να λαμβάνουν πληρωμές Κοινωνικής Ασφάλισης ή να τις έβλεπαν με καθυστέρηση, ενώ τα στρατεύματά μας δεν θα γνώριζαν πότε θα έμπαιναν οι μισθοί τους. Τριάντα εκατομμύρια οικογένειες που βασίζονται στην Πίστωση Φόρου Παιδιού δεν θα λάμβαναν εγκαίρως τα χρήματά τους και η ανεργία θα αυξανόταν. Οι τόκοι των πολιτών για τα στεγαστικά τους δάνεια, τα αυτοκίνητα και τις πιστωτικές του κάρτες επίσης, θα αυξάνονταν», πρόσθεσε.

Παρά την επικείμενη απειλή, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας μπλόκαραν ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο δαπανών που θα είχε αναστείλει το όριο του χρέους. Οι συντηρητικοί είπαν ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να «δράσουν μόνοι» για να διορθώσουν το ζήτημα του χρέους, το οποίο ουσιαστικά άφησε το Κογκρέσο σε αδιέξοδο για τον τρόπο αποφυγής ενός εθνικού κλεισίματος.