«Μπλοκ» στην αύξηση του καπνίσματος λόγω πανδημίας

Newsroom
«Μπλοκ» στην αύξηση του καπνίσματος λόγω πανδημίας
«Αντίδοτο» στην αύξηση του παραδοσιακού καπνίσματος αναζητεί ο κλάδος των εναλλακτικών προϊόντων καπνού με νέες υβριδικές συσκευές που έχουν στόχο να πείσουν περισσότερους καπνιστές να κόψουν το συμβατικό τσιγάρο.

Αύξηση του καπνίσματος και «επιστροφή» στο τσιγάρο

Την «ανηφόρα» έχει πάρει η κατανάλωση καπνού την εποχή του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από έρευνες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Αφρική. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 30% των καπνιστών δήλωσε ότι καπνίζει συχνότερα μετά την έναρξη της πανδημίας ενώ ένα επιπλέον 10% ανέφερε ότι ξεκίνησε ξανά το τσιγάρο την ίδια περίοδο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα στη Γαλλία και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου το ποσοστό των καπνιστών αυξήθηκε κατά 6%. Στη χώρα μας το 27% των καπνιστών δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας κάπνιζε περισσότερο ενώ ένα 7% που είχε διακόψει το κάπνισμα ανέφερε ότι άρχισε να καπνίζει ξανά. Πολλοί καπνιστές «αντιστέκονται» στην εγκατάλειψη του παραδοσιακού καπνίσματος γιατί θεωρούν ότι δεν καλύπτονται από εναλλακτικά προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Συσκευές που «μιμούνται» την εμπειρία του συμβατικού καπνίσματος

Στον σκεπτικισμό των καπνιστών οι κατασκευαστές ατμιστικών προϊόντων απαντούν με υβριδικές συσκευές οι οποίες επιδιώκουν να «μιμηθούν» την εμπειρία του παραδοσιακού καπνίσματος: απλότητα λειτουργίας, ευκολία χρήσης ακόμα και από άπειρα «χέρια», αίσθηση που θυμίζει το συμβατικό τσιγάρο, ποικιλία γεύσεων καπνού, και όχι μόνο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στη χώρα μας όπως η Nobacco. Η ελληνική εταιρεία λανσάρει τη δική της συσκευή, το iSSON hybrid, με την οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καπνιστών: μαλακά - αντί για πλαστικά - επιστόμια όπως τα παραδοσιακά φίλτρα του τσιγάρου για πιο οικεία αίσθηση, αυτόματη - χωρίς κουμπί - ενεργοποίηση με την εισπνοή, επιλογή μεταξύ προγεμισμένων και επαναπληρούμενων pods για πιο εύκολη χρήση και περισσότερες επιλογές γεύσης. «Η αίσθηση και ο χειρισμός που “φέρνει” στο κλασικό τσιγάρο μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα και να στραφούν στο άτμισμα» μάς λένε οι άνθρωποι του χώρου, ενεργοποιώντας ένα ακόμη τεχνολογικό «όπλο» στη μάχη κατά του καπνίσματος.