Αυξήσεις και στο ψωμί: «Δεν αφήνει κέρδος, περιμένουμε να πάρει ο πελάτης και κάτι άλλο»

Newsroom
Αυξήσεις και στο ψωμί: «Δεν αφήνει κέρδος, περιμένουμε να πάρει ο πελάτης και κάτι άλλο»
Αύξηση αναμένεται και στην τιμή του ψωμιού, από τη στιγμή που έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες του.

Να που η φράση «να βγάλω το ψωμί μου» αποκτά πλήρη ανταπόκριση της πραγματικότητας, καθώς στο ρεσιτάλ των ανατιμήσεων περιλαμβάνεται και το ψωμί, αλλά και τα αρτοσκευάσματα γενικότερα. Η πρώτη ύλη του ψωμιού, το σιτάρι, από πέρσι έχει πάρει αύξηση της τάξεως του 32% και αναμένεται να πάρει ακόμα δύο, στις εναπομείναντες μέρες του Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα πάντα έχουν οδηγηθεί σε αυξήσεις. Το ψωμί έχει ήδη πάρει αύξηση από πέρυσι 32% και επίκειται άλλη μία στα τέλη του Σεπτεμβρίου της τάξεως του 10% και άλλη μία τον Οκτώβριο της τάξεως του 15%. Άρα μιλάμε ότι μέσα σε ένα χρόνο μόνο το σιτάρι έχει πάρει αύξηση 55%», δήλωσε στο cretapost.gr, ο ταμίας του Συλλόγου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα», Γιώργος Φασουλάκης ο οποίος παράλληλα επεσήμανε και τις αυξήσεις στα άλλα είδη.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Αυξήσεις όμως δεν έχουμε μόνο στο σιτάρι. Έχουμε στα λιπαρά, στο σουσάμι, τα βούτυρα, το λάδι. Όλα αυτά έχουν ήδη πάρει ένα 40% πάνω. Κι έρχεται τώρα και η ενέργεια να μας καταστρέψει εντελώς. Πέρυσι την κιλοβατώρα την πληρώναμε 0,06 και φέτος 0,15. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 120%», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φασουλάκης.

Για τις ανατιμήσεις ο κ. Φασουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν βοηθούν ιδιαίτερα: «Οι ανατιμήσεις στον δικό μας κλάδο είναι καθαρά για να περιορίσουμε την ζημιά. Δεν είναι για να επιβιώσουμε ή να έχουμε κάποιο κέρδος. Δυστυχώς, πλέον οι φούρνοι δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Είναι ξεκάθαρο σε όλους του κλάδου ότι με τις αυξήσεις αυτές πάμε απλώς για επιβίωση όχι για να κερδίσουμε κάτι».

Για τις αυξήσεις στο ψωμί, το μεγαλύτερο κόστος θα το απορροφήσουν οι ιδιοκτήτες αρτοποιείων: «Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του ψωμιού είναι από 2,86 έως 3 ευρώ το κιλό.

Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το πόσο θα αυξηθεί για τον καταναλωτή καθώς αυτό είναι θέμα του κάθε αρτοποιού και αναλόγως την πρόθεση που έχει για να απορροφήσει τις αυξήσεις.

Παραδοσιακά πάντως, το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων το απορροφούν οι αρτοποιοί. Ωστόσο, τώρα που υπάρχει αύξηση παντού, πρώτες ύλες, ενέργεια κτλ δεν ξέρω τι θα γίνει. Εμάς εδώ και αρκετό καιρό το ψωμί δεν μας αφήνει κάποιο κέρδος. Το έχουμε απλώς για να μπει ο καταναλωτής στο μαγαζί ώστε να πάρει και κάτι άλλο» ανέφερε ο κ. Φασουλάκης.