Στην τελική ευθεία το θέμα του κοινού φορτιστή USB-C για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παύλος Παπαπαύλου
Στην τελική ευθεία το θέμα του κοινού φορτιστή USB-C για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει το θέμα και δίνει νέες οδηγίες στους κατασκευαστές.

Το θέμα των διαφορετικών φορτιστών για τα κινητά και τις φορητές συσκευές γενικότερα έχει προβληματίσει εδώ και μια δεκαετία την Ευρωπαϊκή Ένωση και φαίνεται πως τα πράγματα βαίνουν προς την έκδοση εντολής προς τους κατασκευαστές για μία κοινή λύση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εταιρείες θα υποχρεώνονται να κάνουν τις συσκευές τους συμβατές με φορτιστές USB-C έτσι ώστε να υπάρξει ένας τύπος τροφοδοσίας και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές πιο εύκολα, αλλά και θα μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (που φτάνει έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ετησίως).

Η έγκριση της σχετικής πρότασης θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εντός δύο ετών θα υπάρξει πλέον υποχρέωση όλων των εταιρειών να ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες. Μέχρι τότε, θα διανύσουμε μια μεταβατική περίοδο, στην οποία όλες οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να εναρμονιστούν με τις σχετικές οδηγίες.

Όπως τονίζει μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο το 2020 πουλήθηκαν 420 εκατομμύρια φορητές συσκευές και ο μέσος όρος φορτιστών ανά καταναλωτή φτάνει τον αριθμό 3. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το 38% των καταναλωτών έχει αντιμετωπίσει έστω και μία φορά πρόβλημα γιατί οι φορτιστές που είχαν στη διάθεσή τους δεν ήταν συμβατοί με την συσκευή που ήθελαν να φορτίσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει η Apple που συνεχίζει ακόμη και στα iPhone 13 (και σε κάποια iPad) να υιοθετεί τη θύρα Lightning, καθώς όλοι οι ανταγωνιστές έχουν μπει σε διαδικασία χρήσης θυρών και φορτιστών USB-C εδώ και μερικά χρόνια.