Τα 18 χρόνια κλείνει σύντομα το παλαιότερο ενεργό αρχείο torrent που ανέβηκε στο διαδίκτυο (vid)

Παύλος Παπαπαύλου
Τα 18 χρόνια κλείνει σύντομα το παλαιότερο ενεργό αρχείο torrent που ανέβηκε στο διαδίκτυο (vid)
H ταινία The Fanimatrix παραμένει ακόμη και σήμερα διαθέσιμη μέσω τεχνολογίας P2P.

Το παλαιότερο αρχείο torrent που παραμένει ενεργό μέχρι και σήμερα κλείνει σύντομα τα 18 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο. O λόγος για την fan-made ταινία “The Fanimatrix” που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2003, όταν και το BitTorrent ήταν ακόμη στα πρώτα του βήματα. Συνήθως, οι περισσότερες ταινίες που διανέμονται με αυτόν τον τρόπο, εξαφανίζονται μετά από χρόνια και όταν το κοινό δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να τις αναζητήσει ακόμη και σε private trackers που χρησιμοποιούν μοντέλο συνδρομής.

Το “The Fanimatrix” παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό και μοιράζεται από χρήστες, κάτι που δείχνει το πόσο απασχόλησε τους φίλους του δημοφιλούς franchise της Warner Bros. Η ταινία δημιουργήθηκε από μια ομάδα Νεοζηλανδών που μαγεύτηκε από τον κόσμο του Matrix. Το μπάτζετ της έφτασε μόλις τα 800 δολάρια (τα μισά από τα οποία πήγαν σε ένα δερμάτινο τζάκετ) και χρειάστηκαν γυρίσματα και παραγωγή 9 ημερών. Η ιστορία του ασχολείται με τον Dante και την Medusa που χειρίζονται το σκάφος Descartes.

Η διανομή της μέσω κάποιας παραδοσιακής μεθόδου θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πετύχει, ενώ πλατφόρμες σαν το YouTube δεν είχαν εμφανιστεί καν. Με το hosting σε δικό της server να αποδεικνύεται «ακριβό σπορ», η ομάδα αποφάσισε να μοιραστεί το project της μέσω BitTorrent. Έτσι, στις 28 Σεπτεμβρίου 2003 άρχισε να μοιράζεται μέσω ενός Linux Box με όλο τον κόσμο του διαδικτύου. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα μόλις, πάνω από 70.000 άτομα κατέβασαν την ταινία.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του trailer για το The Matrix Resurrections έκανε και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού να μεγαλώσει για το project και σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η ομάδα ενεργοποίησε εκ νέου το mini-site που είχε φτιάξει για το project της και μπορείτε να βρείτε εδώ.