Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Οι Ταλιμπάν αρνούνται να εκδώσουν τον Μπιν Λάντεν στους Αμερικανούς

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Οι Ταλιμπάν αρνούνται να εκδώσουν τον Μπιν Λάντεν στους Αμερικανούς
Σαν σήμερα το 2001, το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται να εκδώσει τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ.

Η ζωή κύκλους κάνει… Σήμερα, το Αφγανιστάν βρίσκεται υπό καθεστώς των Ταλιμπάν, σαν να μην πέρασε μια μέρα, όπως συνέβη ακριβώς 20 χρόνια πριν. Τότε, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2001, που οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να εκδώσουν τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ και κάλεσαν όλες τις μουσουλμανικές χώρες να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο πόλεμος συνεχίστηκε για 20 χρόνια, οι Αμερικανοί βρήκαν τελικά και εκτέλεσαν τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, αλλά το Αφγανιστάν βρίσκεται και πάλι υπό το καθεστώς τους.

Σε γεγονότα της 21ης Σεπτεμβρίου είχαμε:

1776: Μέρος της Νέας Υόρκης καίγεται λίγο μετά την κατάληψή της από βρετανικές δυνάμεις.

1944: Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία καταλαμβάνει το Ρίμινι, εκδιώκοντας τους Γερμανούς που το υπερασπίζονται, και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

1951: Η Ελληνική Αεροπορία αποκτά τα πρώτα της αεριωθούμενα, δύο Lockheed T-33.

1964: Ο εισαγγελέας Στυλιανός Μπούτης ζητεί την προφυλάκιση ανώτατων στελεχών της Χωροφυλακής, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.

1998: Πέθανε η Αμερικανίδα αθλήτρια Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ.

1999: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ταϊβάν (ξεπερνούν τους 2.300 οι νεκροί).

2001: Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται να εκδώσει τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ και καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

2006: Ο σκελετός του αρχαιότερου γνωστού νηπίου στον κόσμο, ηλικίας 3,3 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία και προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν όρθιοι.

2011: Το alternative rock συγκρότημα R.E.M. διαλύεται.

2018: Ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος λιντσάρεται μέχρι θανάτου επί της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.