Ανοίγει ανεξέλεγκτα η τρύπα του όζοντος, οι επιστήμονες λένε πως δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση (vid)

Newsroom
Ανοίγει ανεξέλεγκτα η τρύπα του όζοντος, οι επιστήμονες λένε πως δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση (vid)
Τα τελευταία δυο χρόνια κάθε τέτοια εποχή οι επιστήμονες παρατηρούν μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση της τρύπας του όζοντος. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως η τρύπα του όζοντος ανοίγει ανεξέλεγκτα πάνω από την Ανταρκτική, χωρίς να μπορούν να δώσουν εξήγηση.

Η στοιβάδα του όζοντος είναι το «αντηλιακό» του πλανήτη, επί της ουσίας, αφού μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει εκεί, ώστε να υπάρχει ζωή στη Γη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, τα τελευταία δυο χρόνια κάθε τέτοια εποχή οι επιστήμονες παρατηρούν μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση της τρύπας του όζοντος.

Το 2020 η τρύπα του όζοντος έφτασε τα 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αιτίες είναι τα προωθητικά αέρια αλλά έχουν ληφθεί μέτρα γι' αυτά.

Για τώρα όμως, για το 2021 αλλά και για το 2020 είναι ανεξήγητος ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Τώρα, σήμερα, η τρύπα του όζοντος έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που επί της ουσίας είναι μεγαλύτερη και από την ίδια την Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά το θέμα αυτό καθώς έχει συμβεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους.

Ήδη οι πολιτικές της απαγόρευσης των προωθητικών αερίων έχουν εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, από το 1985. Άρα τώρα ψάχνουν να βρουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και να το συσχετίσουν ενδεχομένως με άλλα πράγματα.

Κατά καιρούς έχει ειπωθεί πως συσχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, αλλά σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου κλείνει ξανά, συνήθως, η τρύπα που ανοίγει τέτοιες εποχές.

Όμως φαίνεται ότι τελικά η «αποκατάσταση» της στοιβάδας του όζοντος θα γίνει γύρω στο 2060-2070.