Νέες περιπτώσεις απάτης καρουζέλ που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο κατά 14 εκ. ευρώ εντόπισε ο ΣΔΟΕ

Παύλος Παπαπαύλου
Νέες περιπτώσεις απάτης καρουζέλ που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο κατά 14 εκ. ευρώ εντόπισε ο ΣΔΟΕ
Συνεχίζονται οι έρευνες με καταστήματα που λειτουργούν ως «φαντάσματα» στην ελληνική επικράτεια.

Το φαινόμενο απάτης καρουζέλ δεν είναι άγνωστο για την ελληνική αγορά και εντοπίζεται εδώ και χρόνια στα ανεξάρτητα ηλεκτρονικά καταστήματα που ξεφυτρώνουν από παντού και γίνονται ιδιαίτερα γνωστά και μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες σύγκρισης τιμών.

Το ΣΔΟΕ εντόπισε πρόσφατα κι άλλες περιπτώσεις που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο κατά 14 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών: «διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3 πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ιδρύοντας αλλεπάλληλα εταιρείες με διαχειριστές ή νόμιμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται και στην ουσία να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Επιπλέον, με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους). Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού άνω των 14.000.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση Φ.Π.Α. για τα έτη 2019 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται άνω των 30.000.000 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια».

Πως λειτουργεί όμως η απάτη τύπου καρουζέλ; Η διαδικασία είναι απλή, καθώς περιλαμβάνει διάφορες επιχειρήσεις που κάνουν συνεχόμενα συναλλαγές μεταξύ τους και κάπου στην αλυσίδα παρεμβάλλεται μια επιχείρηση-«φάντασμα» που εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ.

Η εταιρεία αυτή είναι από την αρχή εικονική, είτε εξαφανίζεται στην πορεία. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν επιχειρήσεις να πουλάνε σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τον ανταγωνισμό, να εισπράττουν από τους καταναλωτές, αλλά να μην αποδίδουν στο ελληνικό κράτος αυτά που πρέπει.

Οι υπόλοιπο συνεργάτες τους δηλώνουν άγνοια όταν εντοπιστεί η εταιρεία «φάντασμα» και συνεχίζουν τη δραστηριότητα, δημιουργώντας από την αρχή μια νέα αλυσίδα.

Πηγή εικόνας: hostbooks.com