Δολοφόνος έλυσε αρχαίο μαθηματικό πρόβλημα μέσα από το κελί της φυλακής

Δολοφόνος έλυσε αρχαίο μαθηματικό πρόβλημα μέσα από το κελί της φυλακής
Ένας καταδικασμένος δολοφόνος κατάφερε μέσα από τη φυλακή να λύσει ένα αρχαίο μαθηματικό πρόβλημα.

Μέσα στη φυλακή ανακάλυψε ένας δολοφόνος το πάθος του για τα μαθηματικά. Ο Κρίστοφερ Χέιβενς εγκατέλειψε το λύκειο και στη συνέχεια έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Το 2011 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για φόνο, ωστόσο μέσα στη φυλακή ανακάλυψε το μεγάλο του πάθος.

Αυτό δεν ήταν άλλο από τα μαθηματικά. Έτσι απέκτησε το δικαίωμα να λαμβάνει βιβλία μαθηματικών με την προϋπόθεση να διδάσκει και τους άλλους κρατούμενους, με σκοπό να τους βοηθήσει να βρουν το πάθος τους στη ζωή.

Ο 41χρονος Χέιβενς στην προσπάθειά του να αποκτήσει περισσότερα βιβλία αποφάσισε να γράψει μια επιστολή σε ένα εκδότη μαθηματικών. Το αίτημά του μεταφέρθηκε σε έναν καθηγητή μαθηματικών στο Τορίνο της Βόρειας Ιταλίας, ο οποίος έστειλε στον κρατούμενο να λύσει ένα πρόβλημα προκειμένου να δοκιμάσει τις ικανότητές του.

Μαθηματικά

Λίγο αργότερα ο καθηγητής έλαβε μια ταχυδρομική απάντηση από τον κρατούμενο, η οποία περιείχε τη λύση του προβλήματος. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τις προσωπικές αλλαγές μέσα μας. Τα μαθηματικά ήταν η αλλαγή στη ζωή μου», είπε ο Χέιβενς στο CBC.

Ο Χέιβενς καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση καθώς πυροβόλησε έναν άντρα σε υπόθεση ναρκωτικών. Τα μαθηματικά ήρθαν στη ζωή του όταν τον έκλεισαν στην απομόνωση και παρατήρησε κάποιον να βγάζει φακέλους που είχαν μαθηματικά προβλήματα μέσα.

«Υπάρχουν τόσα πολλά στα μαθηματικά... Κάθε φορά που μαθαίνεις λίγα περισσότερα, σε πιάνει ένα δέος για το πόσα δεν γνωρίζεις. Κι αυτά που προκύπτουν είναι τόσο όμορφα. Όταν λύνω ένα πρόβλημα το αφιερώνω στο θύμα μου γιατί μου θυμίζει αυτά που καλούμαι να δείξω στη ζωή μου», συμπλήρωσε.