Διαψεύδουν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες: «Δεν μπορούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά σε μια μέρα»

Διαψεύδουν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες: «Δεν μπορούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά σε μια μέρα»
Οι Ρουμάνοι διέψευσαν όσα τους καταλόγισαν σε συνέντευξή τους για τις φωτιές στην Ελλάδα.

Σε διάψευση των δήθεν δηλώσεών τους ότι η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα, προχώρησαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με επιστολή του προς τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο Ρουμάνος πυροσβέστης εκφράζει την λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν από δημοσίευμα του militaire.gr τονίζοντας πως πρόκειται για «τεράστιο ψέμα». Όπως λέει δε, κάτι τέτοιο επηρεάζει την καλή συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές.

Ο Ρουμάνος διοικητής, Φλορίν Ποπ ανάμεσα σε άλλα, γράφει «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για το λάθος μήνυμα που εμφανίστηκε σε άρθρο από το militaire.gr, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου του 2021, στις 20:13».

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής αξιωματικός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε πως οι φωτιές που αναπτύχθηκαν στα σημεία που επιχειρούσαμε υπό τις οδηγίες του Έλληνα επικεφαλής μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούσαμε στην περιοχή ανάμεσα στο Σπαθάρι και στα Καλύβια στην Εύβοια προκειμένου να κρατήσουμε την γραμμή για τον έλεγχο της φωτιάς.

Η μονάδα μας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες όπως και με τις τοπικές Αρχές, τονίζοντας κάτι τέτοιο όποτε έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Κατά την διάρκεια των κοινών μας επιχειρήσεων στο πεδίο, πάντα παρατηρούσαμε την αφοσίωσή τους στην μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, έτσι δεν είπαμε ποτέ ότι δεν προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά».

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης συνεχίζει: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αφορά στην αλληλεγγύη και βοηθά πληττόμενες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές πάνω στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό από το Κέντρο Έκτακτης Ανταπόκρισης και Συντονισμού από τις Βρυξέλλες. Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών».

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Χαρδαλιά, ο Ρουμάνος πυροσβέστης αναφέρθηκε στις αναρτήσεις στο Facebook, οι οποίες διαδόθηκαν και έλεγαν πως θα μπορούσε η φωτιά να σβηστεί με φωτιά. Όπως ο ίδιος λέει, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. «Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με την Ελλάδα όταν σβήνουμε φωτιές στην Ρουμανία και η μέθοδος 'φωτιά με φωτιά' χρησιμοποιείται στην χώρα μας μόνο σαν έσχατο μέτρο και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν προτείνεται».