Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής COVID-19 στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής COVID-19 στις ΗΠΑ
Το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης από κορονοϊό είναι γεγονός και εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ.

Tην πρώτη προφυλακτική θεραπεία για τη σοβαρής μορφής λοίμωξη Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορονοϊό, ενέκρινε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Πρόκειται για το φάρμακο Regen-COV, έναν συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων κασιριβιμάμπη (casirivimab) και ιμδεβιμάμπη (imdevimab).

Το φάρμακο εγκρίθηκε για την πρόληψη της σοβαρής Covid-19 σε ευπαθή άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον ιό, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων στον χώρο που συμβιώνουν με άλλους (πχ γηροκομεία, φυλακές κλπ). Συγκεκριμένα, προορίζεται για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και δεν αναμένεται να επιτευχθεί καλή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια.

Η πρώτη δόση του φαρμάκου πρέπει να χορηγείται με ενδοφλέβια ή υποδόρια έγχυση μέσα σε 96 ώρες από την έκθεση στον ιό. «Η έγκριση δεν σημαίνει πως το φάρμακο αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων», διευκρινίζει ο FDA στην ανακοίνωσή του και προτρέπει τα άτομα να εμβολιαστούν έναντι της νόσου.

Επέκταση της άδειας

Το φάρμακο είχε ήδη Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA ) ως θεραπεία, με ένδειξη την ήπιας έως μέτριας βαρύτητας Covid-19, με αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο. Πλέον, μπορεί να μπορεί να χορηγηθεί και προληπτικά στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ωστόσο, το φάρμακο δεν έχει έγκριση για να χορηγείται προληπτικά πριν από την έκθεση στον ϊό Sars-Cov-2.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό και επομένως αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός διατρέχουν μεταξύ άλλων:

  • Όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. μεταμοσχευμένοι ασθενείς)
  • οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα
  • οι ασθενείς με καρκίνο
  • οι ασθενείς με AIDS

Πηγή: Reader.gr