Το πρώην αφεντικό της Nissan αποκαλύπτει: «Έτσι απέδρασα από το Τόκιο μέσα σε ένα κουτί» (vid)

Το πρώην αφεντικό της Nissan αποκαλύπτει: «Έτσι απέδρασα από το Τόκιο μέσα σε ένα κουτί» (vid)
O πρώην CEO της Nissan και της Renault αποκάλυψε πως απέδρασε από το Τόκιο, μέσα σε ένα κουτί που βάζουν μουσικό εξοπλισμό.

Ήταν γύρω στις 22:30 το βράδυ, Δεκέμβριος του 2019, όταν ο πρώην τιτάνας της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτο, βρισκόταν κρυμμένος μέσα σε ένα κουτί σε αεροδρόμιο του Τόκιο, περιμένοντας να αποδράσει από την Ιαπωνία.

«Το αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να έρθει στις 23:00» θυμάται ο Κάρλος Γκοσν: «Τα 30 λεπτά αναμονής μέσα στο κουτί στο αεροπλάνο, περιμένοντας να βγω μέσα αυτό, ήταν η μεγαλύτερη περίοδο αναμονής που είχα βιώσει στη ζωή μου».

Κάρλος Γκοσν

Τώρα, ο Κάρλος Γκοσν εξιστορεί, αποκαλύπτει και μιλάει στο BBC, πως το μεγάλο αφεντικό της Nissan αλλά και της Renault βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση. Πώς μεταμφιέστηκε για να περάσει απαρατήρητος στους δρόμους του Τόκιο, γιατί επιλέχθηκε ένα μεγάλο κουτί, από αυτά που μεταφέρουν τον μουσικό εξοπλισμό, για να φύγει λαθραία από την Ιαπωνία και τη χαρά που ένιωσε όταν τελικά προσγειώθηκε στον πατρίδα του, τον Λίβανο.

«Αφεντικό» στην τριαδική συμμαχία αυτοκινήτου

Ας εξηγήσουμε όμως πρώτα το «γιατί» και το πως ο Κάρλος Γκοσν αναγκάστηκε να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Τον Νοέμβριο του 2018 συνελήφθη με τις κατηγορίες για τον ετήσιο μισθό του αλλά και για κακή χρήση εταιρικών κεφαλαίων. Αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας (Nissan) ενώ διετέλεσε επίσης πρόεδρος της γαλλικής Renault και ήταν και το «αφεντικό» της τριαδικής συμμαχίας μαζί με την Mitsubishi.

Ο Γκοσν επέμεινε τότε πως η Nissan είχε υποστεί μια… παράπλευρη ζημιά από την αυξανόμενη επιρροή της Renault, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 43% της ιαπωνικής εταιρείας.

Κουτιά για μουσικό εξοπλισμό

Η στιγμή της σύλληψης

Περιγράφοντας τη στιγμή της σύλληψής του στο αεροδρόμιο του Τόκιο, τρία χρόνια πριν, ο Κάρλος Γκοσν, λέει τώρα: «Είναι σα να σε κτυπάει ένα λεωφορείο ή να συμβαίνει κάτι πραγματικά τραυματικό σε σένα. Η μόνη ανάμνηση που έχουν από όλο αυτό, είναι το σοκ και το παγωμένο τραύμα.».

Ο Γκοσν οδηγήθηκε στο Κέντρο Κράτησης του Τόκιο, όπου του δόθηκαν να φορέσει ρούχα φυλακής και τον έβαλαν σε κελί… «Μέσα σε όλο αυτό το ξάφνιασμα, έπρεπε να μάθω να ζω χωρίς ρολόι, κομπιούτερ, τηλέφωνο, τις ειδήσεις, στυλό… χωρίς τίποτα».

Δεν έβλεπε ούτε τη γυναίκα του

Για μια μεγάλη περίοδο, ο Γκοσν βρισκόταν υπό αυστηρή φύλαξη ή περιορισμένος στο σπίτι του στο Τόκιο, κι αυτό γιατί δεν ήταν διευκρινιστεί η ημερομηνία της δίκης.

Μπορεί να έπαιρνε και χρόνια και ο Γκοσν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης για 15 χρόνια. Υπήρχε μάλιστα μια περίοδο, κατά την οποία δεν επιτρεπόταν στον Γκοσν να δει τη γυναίκα του, Κάρολ. Τότε αποφάσισε πως έπρεπε κάτι να γίνει, να βρει μια λύση.

«Το πλάνο ήταν να μην φαίνεται πουθενά το πρόσωπό μου, οπότε έπρεπε να κρυφτώ κάπου», είπε και συμπλήρωσε: «Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κρυφτώ ήταν να είμαι μέσα σε ένα κουτί ή να είμαι στις αποσκευές, ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, κανείς δεν θα μπορούσε να με αναγνωρίσει και το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Η ιδέα ενός μεγάλου κουτιού, από αυτά που βάζουν μουσικό εξοπλισμό «ήταν η πιο λογική, ειδικά εκείνη την περίοδο που υπήρχαν πολλές συναυλίες στην Ιαπωνία».

Πως έβαλε μπρος το σχέδιο

Πως όμως θα μπορούσε ένα διάσημο πρόσωπο στην Ιαπωνία να φτάσει από το σπίτι του στο αεροδρόμιο χωρίς να τον δει κανείς;

«Θα έπρεπε να είναι μια κανονική μέρα, όπου θα έχω έναν κανονικό περίπατο με νορμάλ ρούχα, φυσιολογική στάση» είπε ο Γκοσν: «Έπρεπε να πάω σε μέρη όπου δεν είχαν πάει ποτέ μου, να αγοράσω ρούχα που δεν έχω αγοράσει ποτέ, αλλά αυτό ήταν μέρος του τρόπου, με τον οποίο δίνεις στον εαυτό σου τη μέγιστη πιθανότητα επιτυχίας και δεν τραβάς την προσοχή».

Με τρένο στην Οζάκα και… μέσα στο κουτί

Από το Τόκιο, ο Γκοσν πήγε με τρένο στην Οζάκα, όπου στο τοπικό αεροδρόμιο τον περίμενε ένα ιδιωτικό τζετ. Σε ένα κοντινό ξενοδοχείο όμως υπήρχε το κουτί στο οποίο θα έμπαινε μέσα.

«Όταν μπεις στο κουτί, δεν σκέφτεσαι το παρελθόν, δεν σκέφτεσαι το μέλλον, απλά τη στιγμή», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν φοβάσαι, δεν έχεις κανένα συναίσθημα εκτός από την τεράστια συγκέντρωση στο" αυτή είναι η ευκαιρία σου, δεν μπορείς να τη χάσεις”. Διαφορετικά το πληρώνεις με τη ζωή σου, με τη ζωή του “ομήρου στην Ιαπωνία”».

Ο Γκοσν μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο από δύο άντρες, που παρίσταναν τους μουσικούς. Ο Γκοσν πιστεύει ότι βρισκόταν στο κουτί για περίπου μιάμιση ώρα, αν και ένιωθε ότι διήρκεσε «ενάμιση χρόνο».

Ο Μάικλ Τέιλορ και ο γιος του Πίτερ που βοήθησαν στην απόδραση

Η απόδραση

Το ιδιωτικό αεροπλάνο απογειώθηκε εγκαίρως και ο Κάρλος Γκοσν «πετούσε» όλη τη νύχτα. Άλλαξε αεροπλάνο στην Τουρκία πριν προσγειωθεί στη Βηρυτό το επόμενο πρωί. Ο Λίβανος δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την Ιαπωνία, οπότε ο Γκοσν επιτρεπόταν να παραμείνει εκεί. Βέβαια, οι Αμερικανοί που τον βοήθησαν υποδυόμενοι τους μουσικούς, Μάικλ Τέιλορ και ο γιος του Πίτερ, αντιμετώπισαν τρία χρόνια φυλάκισης.