Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η σφαγή των Κυπρίων από τους Τούρκους

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η σφαγή των Κυπρίων από τους Τούρκους
Σαν σήμερα, το 1821, οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

Την 9η Ιουλίου το 1821, οι Τούρκοι σφάζουν τους Κύπριους με αποτέλεσμα να απαγχονιστεί ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ενώ αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

Σε σημαντικά γεγονότα της 9ης Ιουλίου είχαμε λοιπόν:

869: Σεισμός μεγέθους 8,6 Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι χτυπούν την περιοχή γύρω από το Σεντάι στο βόρειο τμήμα του Χονσού στην Ιαπωνία.

1776: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον δίνει εντολή να διαβαστεί η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στα μέλη του Ηπειρωτικού Στρατού στο Μανχάταν, ενώ χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες στο Στάτεν Άιλαντ προετοιμάζονται για μάχη.

1816: Η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1821: Οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1877: Αρχίζει το τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, που αργότερα θα αποκτήσει διεθνή φήμη, καθώς είναι μία από τις τέσσερις διοργανώσεις του Γκραν Σλαμ.

1932: Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette».

1956: Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός και με ελληνικό διαβατήριο τα τελευταία χρόνια Τομ Χανκς.

1959: Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους». Στις 22 Ιουλίου θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.

1961: Υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ.

2017: Ο Ιρακινός στρατός καταλαμβάνει την Μοσούλη, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από 8 μήνες.