Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Aπόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Aπόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Σαντάμ Χουσεΐν, ξεκίνησε δύο πολέμους, επιτέθηκε αρχικά στο Ιράν και έπειτα στο Κουβέιτ, το 1990.

Σαν σήμερα, 8 Ιουλίου, το 1982 πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937 και εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο σε θάνατο δι' απαγχονισμού.

Καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Σοκ και δέος».

Από την ημέρα της καθαίρεσής του έως και τις 13 Δεκεμβρίου του 2003, είχε βρει καταφύγιο σε ένα δωμάτιο κάτω από το έδαφος, κοντά στην γενέτειρά του, το Τικρίτ.

Στις 5 Νοεμβρίου 2005 οδηγήθηκε σε δίκη, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ένα χρόνο μετά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη του Ιράκ και τον καταδίκασε εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 8ης Ιουλίου...

  • 1497: Ο Βάσκο ντα Γκάμα σαλπάρει για το πρώτο απευθείας ταξίδι από την Ευρώπη προς την Ινδία.
  • 1579: Ανακαλύπτεται στο Καζάν (Δημοκρατία του Ταταρστάν) η Παναγία του Καζάν, ιερή εικόνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • 1709: Ο Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) νικά τον Κάρολο ΙΒ΄ της Σουηδίας στη μάχη της Πολτάβας, τερματίζοντας έτσι ουσιαστικά τον ρόλο της Σουηδίας ως μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη.
  • 1730: Σεισμός εκτιμώμενου μεγέθους 8,7 βαθμών προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτής στη Χιλή.
  • 1824: Δύναμη από 6.000 Οθωμανούς υπό τον Αμπάς Πασά, το Βελή Αγά και τον Πράχο Πρεβίστα συγκρούονται στην Μπινίτσα του Λιδωρικίου με μικρή ελληνική δύναμη υπό το Σκαλτσά. Μετά από εξάωρη σκληρή μάχη οι Έλληνες έτρεψαν τους Οθωμανούς σε άτακτη φυγή.
  • 1859: Ο Κάρολος ΙΕ΄ ανεβαίνει στον θρόνο της Σουηδίας-Νορβηγίας.
  • 1889: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The Wall Street Journal.
  • 1921: Μικρασιατική εκστρατεία: Ο ελληνικός στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στη μάχη του Δορυλαίου στο Εσκισεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.
  • 1943: Πραγματοποιείται στην συνοικία της Επταλόφου της Θεσσαλονίκης, μεσούσης της ναζιστικής κατοχής, μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων ενάντια στην προοπτική επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στο μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • 1947: Συμβάν του Ρόσγουελ: Μεταδίδεται η είδηση ότι ένα ΑΤΙΑ συνετρίβη στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.