Η κατάρα της οικογένειας Buckley: Στα 28 πέθανε ο πατέρας Tim και στα 30 ο γιος του Jeff (vids)

Μάκης Σταθάτος
Η κατάρα της οικογένειας Buckley: Στα 28 πέθανε ο πατέρας Tim και στα 30 ο γιος του Jeff (vids)
Σαν σήμερα στις 29 Ιουνίου 1975 ο τραγουδιστής Tim Buckley άφησε την τελευταία του πνοή από υπερβολική δόση ηρωϊνης, ενώ στις 29 Μαϊου 1997 σε ηλικία 30 ετών ο γιος του Jeff πνίγηκε στα νερά του Μισισιπί...

Ο Τιμ Μπάκλεϊ συγκαταλέγεται στην κατηγορία των μεγάλων τραγουδοποιών που η αξία τους αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό τους. Το αγόρι με τη βελούδινη φωνή, γιος ενός βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας ενός τραυματισμού στο κεφάλι, δεν κατάφερε ποτέ να βρει την οικογενειακή γαλήνη.

Πολύ γρήγορα ο Τιμ βρήκε διέξοδο στη μουσική μαθαίνοντας κιθάρα και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η φιλία του στο Λύκειο με τον ποιητή Λάρι Μπέκετ, που του έγραψε στη συνέχεια τους στίχους σε τρία άλμπουμ. Οι στίχοι ήταν μελαγχολικοί και έδεσαν απόλυτα με τις φολκ και ψυχεδελικές μελωδίες του Τιμ.

Κόντρα στο μουσικό ρεύμα της εποχής, ο Τιμ ακολούθησε τον δικό του δρόμο και αυτό φαίνεται ότι του στοίχισε, αφού η μικρή απήχηση που είχαν οι δίσκοι του, τον απογοήτευσαν. Ο δίσκος «Goodbye and Hello», που κυκλοφόρησε το 1967, ήταν η πιο σημαντική προσπάθεια να δείξει τις δυνατότητες του με τραγούδια-ποιήματα. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού αγνόησε εντελώς τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας. Οι κριτικές που έλαβε εκείνη την εποχή δεν ήταν θετικές και χαρακτήρισαν τον Μπάκλεϊ εσωστρεφή. Παρόλα αυτά δεν θέλησε να παρεκκλίνει από τα δικά του μονοπάτια, προκειμένου να κερδίσει το μάρκετινγκ της εποχής του.

Έτσι βρήκε διέξοδο στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Στις 28 Ιουνίου του 1975, Μπάκλεϊ ολοκλήρωσε την τελευταία παράσταση της περιοδείας του στο Ντάλας, παίζοντας μπροστά σε 1.800 άτομα. Γιόρτασε με ένα Σαββατοκύριακο μεγάλης κατανάλωσης ποτού μαζί με φίλους και τα μέλη του συγκροτήματος του. Το βράδυ της επομένης, έκανε χρήση ηρωίνης, που του έφερε ο φίλος του Ρίτσαρντ Κίλινγκ, η οποία τον οδήγησε στο θάνατο. Η είδηση του θανάτου του σόκαρε τους δικούς του ανθρώπους, καθώς δεν πίστευαν ότι έπαιρνε ναρκωτικά.

Ο θάνατος του Τιμ όμως ήταν μόνο η αρχή στην κατάρα της οικογένειας Μπάκλεϊ. Ο γιος του Τζεφ, ήταν προϊόν του εφηβικού του έρωτα με την Μαίρη Γκίμπερτ. Ο Τιμ και η Μαίρη παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1965 και τον Νοέμβριο του 1967 ήρθε στη ζωή τους ο Τζεφ. Μόνο που το ζευγάρι είχε χωρίσει ένα μήνα πριν γεννηθεί ο Τζεφ.

Ο Τιμ δεν κατάφερε ποτέ να συμβιβαστεί με την έννοια του γάμου και της πατρότητας. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά είδε τον Τζεφ όταν ήταν 8 ετών... Παρόλα αυτά αυτή η συνάντηση ήταν αρκετή. Ο Τζεφ από μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και στα 13 του άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Όπως ο πατέρας του, ο Τζεφ αποφάσισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ στην καριέρα του και παρότι ότι δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν τη σχέση τους είχαν τόσα κοινά... Ακόμα και στον θάνατο.

Ο Τζεφ στις 29 Μαϊου 1997 βρέθηκε μαζί με έναν φίλο του σε μια προβλήτα του λιμανιού του Μέμφις, όπου και βούτηξαν με τα ρούχα στο νερό. Είχαν ξανακολυμπήσει εκεί, αλλά ο φίλος του είπε πως όταν, παρά τις φωνές του, πέρασε κοντά από τον Τζεφ ένα ρυμουλκό, σηκώθηκε ένα μεγάλο κύμα και από τότε ο Μπάκλεϊ δεν ξαναφάνηκε.

Ώσπου κάποιοι επιβάτες του ποταμόπλοιου «American Queen» είδαν το πτώμα του Τζεφ κοντά στο νησάκι Μαντ. Το πλήρωμα του ποταμόπλοιου συνέλεξε το πτώμα και το μετέφερε στο λιμάνι του Μέμφις. Ήταν μόλις 30 ετών...