Fake news τελικά ότι γυναίκα γέννησε δέκα μωρά στη Ν. Αφρική

Fake news τελικά ότι γυναίκα γέννησε δέκα μωρά στη Ν. Αφρική
Ψευδής χαρακτηρίζεται κι επίσημα ο ισχυρισμός ότι μία γυναίκα από τη Νότια Αφρική γέννησε δέκα μωρά, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας - Πού καταλήγουν οι έρευνες για την διασπορά της είδησης.

Kανένα νοσοκομείο στην επαρχία Γκάουτενγκ δεν αναγνώρισε ρεκόρ γεννημένων παιδιών, ανακοινώνει η επαρχιακή κυβέρνηση στη Νότια Αφρική. Οι ιατρικές εξετάσεις δείχνουν ότι η Γκοσιάμε Σιθόλε δεν ήταν καν έγκυος πρόσφατα.

Η 37χρονη παρολίγον μητέρα και με ρεκόρ παρακολουθείται για την ψυχική της υγεία και ίσως λάβει και κατάλληλη θεραπεία. Η έκθεση που διενήργησαν αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρόσθεσε: «Έχει επίσης αποδειχθεί ότι δεν ήταν έγκυος τα τελευταία χρόνια». Η Σιθόλε παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νομική δράση εναντίον του Πιετ Ραμπέντι, του συντάκτη ειδήσεων που κάλυψε για πρώτη φορά την ιστορία με την Pretoria News. Ο Ραμπέντι κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» όταν αναρωτήθηκαν εάν η ιστορία ήταν αληθινή. Μετά, ζήτησε συγγνώμη που δεν διερεύνησε όσα του είπε η γυναίκα. Ανέφερε, ότι γνώριζε το ζευγάρι που εμπλέκεται και δεν έχει κανένα λόγο να τους αμφιβάλλει. Έγραψε: «Δεν χρησιμοποίησα κανένα ερευνητικό εργαλείο ή λίστα ελέγχου.

«Δεν είχαν κανένα λόγο να μου πει ψέματα για την εγκυμοσύνη. Για μένα, ήταν μια ιστορία γιορτής. Σε δήλωση, η επαρχιακή κυβέρνηση του Γκάουτενγκ δήλωσε: «Η κυρία Σιθόλε εισήχθη στο νοσοκομείο της Τεμπίζας στις 18 Ιουνίου 2021 και πραγματοποιήθηκαν διάφορες ιατρικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η κατάσταση της υγείας της.

«Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, οι γιατροί της συνέστησαν να παραμείνει στο νοσοκομείο για άλλες επτά ημέρες για περαιτέρω παρατήρηση, σύμφωνα με τον νόμο περί ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης.

Από πού προήλθε η ιστορία;

Η Σιθόλε, η οποία έχει δίδυμα ηλικίας έξι ετών, και ο σύντροφός της Τεμπόχο Τσοτσέτσι, ζούνε στην Θεμπίσα, έναν δήμο με πολλούς κατοίκους εργατικής τάξης στην επαρχία Gauteng κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Παρευρέθηκαν στην ίδια εκκλησία με τον Ραμπέντι όπου γνωρίστηκαν τον Δεκέμβριο. Τον Μάιο πήρε συνέντευξη από το ζευγάρι με αφορμή ότι περιμένουν οκτώ μωρά - μια φωτογραφία απεικονίζει την μητέρα να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Η γέννηση- ρεκόρ ανακοινώθηκε από την Pretoria News στις 8 Ιουνίου με αναφορά στον κ. Τσοτέτσι ως πηγή. Αργότερα είπε ότι είχε λάβει γραπτά μηνύματα από τους γονείς που του έλεγαν για αυτό, αλλά δεν του επιτρεπόταν η πρόσβαση στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού. Δεν έλαβε ποτέ επιβεβαίωση από το νοσοκομείο.

Στο μεταξύ τόσες ημέρες λάμβαναν δωρεές από πολίτες του κόσμου που ήθελαν να βοηθήσει το ζευγάρι. Ο πατέρας αναγκάστηκε να βγει και να πει να σταματήσουν την χρηματοδότηση. Και δέκα ημέρες μετά την είδηση-σοκ, αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Η γυναίκα από το Μαλί που γέννησε εννιάδυμα τον Μάιο, κατέχει ξανά το ρεκόρ.