«Στο 86% προστασίας στην ινδική μετάλλαξη η Pfizer, στο 66% η AstraZeneca»

«Στο 86% προστασίας στην ινδική μετάλλαξη η Pfizer, στο 66% η AstraZeneca»
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε παράλληλα πως συσταίνεται να γίνεται η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Για την προστασία στην ινδική μετάλλαξη που δίνουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer καθώς επίσης και σύσταση για την 2η δόση του εμβολίου με την ίδια εταιρεία, έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε λοιπόν, η ινδική μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί εύλογα μια ανησυχία για τη δημιουργία 4ου κύματος, αλλά όπως εξήγησε θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα υποστήριξε ότι μελέτες έχουν δείξει πως η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%.

Για την πιθανότητα χορήγησης 2ης δόσης με άλλο εμβόλιο, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συσταίνεται να γίνεται η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να καθυστερήσει ή να χαθεί. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί» τόνισε.

Τέλος για την πιθανότητα να υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, η ίδια τόνισε ότι αυτό αποτελεί «έσχατη λύση» και ευελπιστεί να αρκέσει η σωστή ενημέρωση.