REAL LIFE TRUE STORIES

#HerGameToo: Οι γυναίκες παίζουν μπάλα και βάζουν στοπ στον σεξισμό


Εύα Κονδύλη

17 Ιουνίου 2021

#HerGameToo: Οι γυναίκες παίζουν μπάλα και βάζουν στοπ στον σεξισμό
Ένα νέο γυναικείο κίνημα «γεννήθηκε» πρόσφατα που στοχεύει στην εξάλειψη του σεξισμού στον χώρο του ποδοσφαίρου και κατάφερε να γίνει viral και να κινητοποιήσει άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για την αντιμετώπιση που είχαν.

Ένα νέο γυναικείο κίνημα «γεννήθηκε» πρόσφατα που στοχεύει στην εξάλειψη του σεξισμού στον χώρο του ποδοσφαίρου και κατάφερε να γίνει viral και να κινητοποιήσει άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για την αντιμετώπιση που είχαν.

Η εκστρατεία τους, #HerGameToo, ξεκίνησε μέσω Twitter, με ένα βίντεο γυναικών οπαδών που επισημαίνουν την κακοποίηση που είχαν λάβει από άλλους άνδρες υποστηρικτές του ποδοσφαίρου, από το «δεν ξέρεις τίποτα για το ποδόσφαιρο, είσαι γυναίκα» έως πιο προσβλητικά και υποτιμητικά μηνύματα.

Από την πρώτη μέρα ήταν η δεύτερη υψηλότερη τάση στο Twitter σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα σε 48 ώρες, είχε πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, το κίνημα εμφανίστηκε στις εθνικές ειδήσεις, προωθήθηκε από την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και υποστηρίχθηκε από έναν αριθμό επαγγελματικών συλλόγων.

Φαίνεται ότι ο σεξισμός έχει γίνει πολύ πιο εμφανής από την εποχή της έξαρσης της πανδημίας και μετά, με περισσότερους ανθρώπους να περνούν χρόνο στα κοινωνικά μέσα. Πολλές γυναίκες ακούν - το κλασικό, πια! - «πήγαινε πλύνε κανένα πιάτο», όταν προσπαθήσουν να κάνουν μια λογική συζήτηση για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Μερικές φορές ο σεξισμός θα γίνει τόσο προσωπικός που θα κάνει «επίθεση» στο σωματότυπο των γυναικών με bodyshaming και σε συγκεκριμένα γυναικεία μέρη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι μια γυναίκα, όχι μόνο δεν είναι καλή γι' αυτό το άθλημα, αλλά δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου άποψη γι' αυτό.

«Το να είναι δεύτερη τάση ήταν πραγματικά απίστευτο και το να βλέπουμε άτομα που χρησιμοποιούν το hashtag ήταν απίθανο! Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι πετύχαμε μια τόσο θετική αντίδραση και είμαστε τόσο ευγνώμονες για κάθε μήνυμα υποστήριξης», είπαν οι γυναίκες πίσω από το κίνημα.

jenny.gr

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για να μετατραπεί αυτή η δημοτικότητα σε πραγματική αλλαγή;

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιο φιλόξενη και περιεκτική ατμόσφαιρα για τις γυναίκες στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια», λένε. «Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο γυναίκες που έχουν ήδη εμπλακεί, αλλά και την επόμενη γενιά νεαρών κοριτσιών που μεγαλώνουν και αγαπούν το παιχνίδι».

«Θα το επιτύχουμε συνεχίζοντας να αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση και να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους για το θέμα. Χρειαζόμαστε τους άνδρες να βρίσκονται δίπλα μας και να καταπολεμούν τα σεξιστικά σχόλια όπως και οι γυναίκες».

Ο σεξισμός στο ποδόσφαιρο βάζει «γκολ» και στην ελληνική κοινωνία

Μια νέα εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές γυναίκες -και μη!-, με μάλιστα συνολικά 7 γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου να στέλνουν επιστολή στην ΕΠΟ και ζητάνε τη διακοπή της.

Το αστείο «οι γυναίκες δεν ξέρουν ποδόσφαιρο» στο οποίο βασίζεται η εκπομπή «Στα Πέναλτι», θυμίζει σε πολλούς, εποχές που πηγαίναμε σχολείο. Την ίδια αντιμετώπιση είχαμε ως μικρά κορίτσια που θέλαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και ακούγαμε, τόσο από τους συμμαθητές μας, όσο και από τους ίδιους τους δασκάλους, να επιλέξουμε κάποιο «πιο γυναικείο» άθλημα που να «καταλαβαίνουμε καλύτερα». Τι σημαίνει ανδρικό και γυναικείο άθλημα, άραγε;

jenny.gr

Η εκπομπή, παρουσιάζει τις γυναίκες με προκλητικά ρούχα, εστιάζοντας στα επίμαχα μέρη τους, κάνοντας «χιούμορ» και προσβλητικά σχόλια με την στερεοτυπική «ασχετοσύνη» τους.

Οι γυναικείες ομάδες που έστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ αναφέρουν ότι «προσβάλλει χιλιάδες κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

«Ένα πεντάλεπτο βουτηγμένο στον σεξισμό που δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα παρά μόνο την προώθηση του. Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι ημίγυμνα κορμιά, ούτε καυγάδες όπως οραματίζεται ο δημιουργός των σποτ. Είναι άκρως δυσφημιστικό, απαράδεκτο και προσβάλει την γυναίκα και γενικά της αθλήτριες του χώρου. Ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας για την προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών δίνοντας την εντύπωση ενός σόου με ημίγυμνες αθλήτριες που διαπληκτίζονται και ασχημονούν εντός του γηπέδου».

Σεξισμός και γυναίκα: Μια σχέση αιώνων

Διαχρονικά, η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων από την κοινωνία αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι γυναίκες διέθεταν ανέκαθεν λιγότερες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και ο χώρος του αθλητισμού δεν αποτελεί διαφορά, αφού μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι παραγκωνισμένες.

Ο σεξισμός στον χώρο του αθλητισμού αναφέρεται σε διαφορετικούς λόγους, δράσεις και ιδεολογίες που υπάρχουν σε διάφορα αθλητικά περιβάλλοντα που προσθέτουν, ενισχύουν ή ομαλοποιούν την αντικειμενοποίηση, ή την απουσία γυναικών στον αθλητισμό, ενώ δεν αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο.

jenny.gr

Ο σεξισμός δεν πρέπει να είναι ανεκτός ούτε στον χώρο του αθλητισμού, ούτε πουθενά. Οι γυναίκες, και ειδικά τα νέα κορίτσια, πρέπει να έχουν την φωνή και την υποστήριξη να αντεπιτίθενται σε κάθε μορφή βίας και χλευασμού που έρχεται στο μέρος τους.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό και μπορεί να επιφέρει την αλλαγή, είναι το γεγονός ότι ο αθλητισμός, όπως και κάθε άλλος τομέας, δεν γνωρίζει φύλο και στερεότυπα. Πρέπει να αποτελεί ένα πεδίο ελευθερίας, ισότητας, έκφρασης δυνατοτήτων και ευγενούς άμιλλας.

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr