Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Καταδικάζεται σε ισόβια ο Νέλσον Μαντέλα

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Καταδικάζεται σε ισόβια ο Νέλσον Μαντέλα
Μία από τις πολλές διώξεις που υπέστη ο Αφρικανός ηγέτης.

Σαν σήμερα στις 12 Ιουνίου το 1964, ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία του σαμποτάζ στη Νότιο Αφρική, καθώς ήταν κατά του «απαρτχάιντ».

Το «απαρτχάιντ» ήταν μια πολιτική των λευκών που καθόριζε και επέβαλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ο σκοπός του «απαρτχάιντ» ήταν να σταματήσουν οι γάμοι μεταξύ λευκών και μη λευκών, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της χώρας ήταν μιγάδες.

Στα σημαντικά γεγονότα την 12η Ιουνίου είχαμε λοιπόν:

1550: Ιδρύεται από το βασιλιά Γουσταύο Α΄ της Σουηδίας η πόλη του Ελσίνκι στη Φινλανδία (που ανήκε στη Σουηδία εκείνη την εποχή).

1798: Πέθανε ο Ρήγας Φεραίος, πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1915: Γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος

1929: Γεννήθηκε η Άννα Φρανκ, νεαρή Γερμανοεβραία και ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το ημερολόγιό της είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως. Στα 13α γενέθλιά το έλαβε ως δώρο από τους γονείς της.

1935: Τερματίζεται ο πόλεμος του Τσάκο μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης.

1955: Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

1963: Ο αντιρατσιστής ηγέτης Μέντγκαρ Έβερς δολοφονείται μπροστά από το σπίτι του στο Τζάκσον του Μισισίπι από μέλος των Κου-Κλουξ-Κλαν.

1964: Ο αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για σαμποτάζ στη Νότια Αφρική.

1990: Το κοινοβούλιο της Ρωσίας διακηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της.

1991: Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.