Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η σφαγή του Διστόμου

Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η σφαγή του Διστόμου
Οι Γερμανοί εκδικήθηκαν τους κατοίκους του Διστόμου μετά την επίθεση από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ πυρπολώντας το χωριό και σκοτώνοντας 218 κατοίκους.

Στις 10 Ιουνίου το 1944 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στους Γερμανούς και τους έτρεψαν σε φυγή αφήνοντας πίσω 6 νεκρούς ναζιστές και 15 τραυματίες.

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν.

Με διαταγή του διοικητή τους υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Στα σημαντικά γεγονότα την 10η Ιουνίου είχαμε:

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.

1915: Ιδρύεται το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.

1915: Γεννήθηκε ο Σολ Μπέλοου, εβραϊκής καταγωγής καναδός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1976. («Η μοναδική», «Η κλοπή», «Ράβελσταϊν» και «Χέρτζογκ»).

1924: Φασίστες απάγουν και σκοτώνουν στη Ρώμη τον Ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη Τζάκομο Ματτεόττι.

1944: Σφαγή του Διστόμου στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Γερμανικά στρατεύματα σφάζουν 228 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Δίστομο Βοιωτίας.

1956: Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίζει την τουριστική αξιοποίηση του Λυκαβηττού, με την κατασκευή τελεφερίκ και πολυτελούς αναψυκτηρίου.

1963: Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υπογράφει νόμο με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.

1967: Λήγει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: το Ισραήλ και η Συρία συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός.

1999: Πόλεμος του Κοσόβου: Το ΝΑΤΟ αναστέλει τις αεροπορικές επιδρομές του καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφωνεί να αποσύρει τις σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο.

2016: Η πρώην διαγωνιζόμενη στο Voice Κριστίνα Γκρίμι πυροβολείται θανάσιμα στο Ορλάντο μετά από μία συναυλία. Υπέκυψε στα τραύματά της σε ηλικία 22 ετών.