Τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και οι περισσότερες επιλογές σε καταλύματα

 Τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και οι περισσότερες επιλογές σε καταλύματα
Με 100% επιδότηση συνεχίζεται το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» δίνει τα λεγόμενα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού σε ακόμα 300.000 Έλληνες να οργανώσουν τις διακοπές τους και να ταξιδέψουν εντός της χώρας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Kατόπιν σχετικών ενεργειών της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, στο πρόγραμμα εντάσσονται νέα καταλύματα ή τουριστικά γραφεία – πάροχοι, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες και τις επιλογές που διατίθενται μέσω του προγράμματος στους δικαιούχους του.

Την τροποποίηση της Δημόσιας Πρόσκλησης αποφάσισε το υπουργείο Τουρισμού για παρόχους τουριστικά γραφεία και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2020» μέσω τουριστικών γραφείων, μετά από την παράταση του προγράμματος έως 31.12.2021, ως προς την ημερομηνία υποβολής αιτήσεως από παρόχους η οποία παρατείνεται έως και 10.06.2020 ώρα 23.59.

Το πρόγραμμα "Τουρισμός Για Όλους", προϋπολογισμού 100 εκατ. Ευρώ, δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για το έτος 2020 και η εκπόνησή του παρατάθηκε για το 2021. Μέσω του «Τουρισμός Για Όλους» επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια ή αντίστοιχα το τουριστικό πακέτο μέσω τουριστικών γραφείων, σε παρόχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προσφέροντας ειδικές τιμές!

Το πρόγραμμα εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένο, περισσότερο ευέλικτο κατά την αξιοποίησή του αλλά και ιδιαίτερα διευρυμένο προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών μας. Με στόχο την ουσιαστική τόνωση του εγχώριου τουρισμού και την παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες, φέτος δίνεται η δυνατότητα εξαργύρωσης των vouchers από τους δικαιούχους τους ακόμη και για την περίπτωση διαμονής διάρκειας μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων, όπως αρχικά όριζε το πρόγραμμα.

Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής: για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ' άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ' άτομο).

Τονίζεται ότι, ειδικά για την περίπτωση ΑΜΕΑ, η επιδότηση της διαμονής τους καλύπτει το σύνολο της δαπάνης (100%) για οποιαδήποτε διάρκεια διαμονής επιλέξουν.

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται κατόπιν κλήρωσης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας www.tourism4all.gov.gr. Κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού που έχει στόχο να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό σε μια χρονιά - στοίχημα για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να επισημανθεί πως στη μοριοδότηση των δικαιούχων – που όπως και πέρυσι θα φτάσουν τους 300.000- θα ληφθεί υπόψη το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

  • Πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e - ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων.

Ωφελούμενοι είναι:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 ετών και έως 18 ετών
  • Παιδιά 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω
  • Σύζυγοι των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών

2. Μπορεί να συμμετάσχει κανείς δύο συνεχόμενες χρονιές;

Όχι, καθώς:

Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα

Δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

3. Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις εργαζόμενων - ανέργων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ για την περίοδο 2021 – 2022. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τα μέσα Ιουνίου και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

4. Μέχρι πότε ισχύουν τα περσινά voucher;

Οι κάτοχοι περσινών voucher του ΟΑΕΔ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αυστηρά έως 31 Ιουλίου. Παράταση δε θα δοθεί.

5. Με τα φετινά voucher πότε μπορώ να κάνω διακοπές;

Οι δικαιούχοι εργαζόμενοι και άνεργοι του φετινού προγράμματος θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα voucher του 2021 από την 1η Αυγούστου 2021 έως τις 31 Ιουλίου του 2022.

6. Θα βρω δωμάτιο τον Αύγουστο;

Καθώς τον Αύγουστο η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, το φετινό πρόγραμμα ενσωματώνει ειδικά κίνητρα προς τους ξενοδόχους ώστε να διαθέσουν περισσότερα δωμάτια στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ. Ειδικά για τη λεγόμενη high season του Αυγούστου, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ αυξάνεται κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου.

Έτσι ενώ την υπόλοιπη περίοδο η επιδότηση του ΟΑΕΔ κυμαίνεται από 20 ευρώ - 27,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, τον Αύγουστο η επιδότηση του ΟΑΕΔ αυξάνεται στα 24 ευρώ - 33 ευρώ. Η συμμετοχή του δικαιούχου παραμένει ίδια, έτσι όλη την αύξηση την καρπώνεται ο επιχειρηματίας - ξενοδόχος.

Πηγή: Reader.gr