Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Η έκρηξη του ηφαιστείου «Λάκι» στην Ισλανδία, με περισσότερους από 9000 νεκρούς

Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Η έκρηξη του ηφαιστείου «Λάκι» στην Ισλανδία, με περισσότερους από 9000 νεκρούς
Η έκρηξη θα σκοτώσει πάνω από 9.000 άτομα και θα οδηγήσει σε επτά χρόνια λιμού.

Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου, το 1783, το ηφαίστειο «Λάκι» στην Ισλανδία αρχίζει μία έκρηξη που θα διαρκέσει 8 μήνες.

Το Λάκι ή Λακαγκιγκάρ γνωστό και ως Σκαφτάρ, είναι μια ηφαιστειακή ρωγμή, μήκους 27 χιλιομέτρων, στη νότια Ισλανδία. Το σωστό όνομα είναι Λακαγκιγκάρ, καθώς το ίδιο το Λάκι δεν εξεράγει, αλλά οι ρωγμές που άνοιξαν εκατέρωθέν του.

Είναι μέρος ενός ηφαιστειακού συστήματος που περιλαμβάνει το Γκρίμσβοτν και το Θορμπαρύρνα, ένα ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατναγιοκούλ.

Βρίσκεται ανάμεσα στους παγετώνες Βατναγιοκούλ και Μυρδαλσγιοκούλ, σε μια περιοχή με ρωγμές με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά.

Το σύστημα εξεράγει τη περίοδο 1783-1784 και παρήγαγε συνολικά 14 κυβικά χιλιόμετρα βασαλτικής λάβας και δηλητηριώδη νέφη από υδροφθορικό οξύ και διοξείδιο του θείου, που σκότωσε περισσότερο από το μισό ζωϊκό κεφάλαιο της Ισλανδίας, που οδήγησε σε λιμό που σκότωσε το 25% των κατοίκων του νησιού, περίπου 9.000 άτομα.

Υπολογίζεται ότι η έκρηξη είχε ισχύ 6 στη κλίμακα VEI. Μια από τις συνέπειες της έκρηξης του Λάκι ήταν η πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς το διοξείδιο του θείου απλώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.

Αυτό προκάλεσε καταστροφή των σοδειών στην Ευρώπη και πιθανόν ξηρασία στην Ινδία. Υπολογίζεται ότι εξαίτιας της έκρηξης πέθαναν 6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, κατατάσσοντας την έκρηξη ως τη πιο θανάσιμη τους ιστορικούς χρόνους.

Επίσης, η έκρηξη θεωρείται σήμερα μία από τις γενεσιουργούς αιτίες της Γαλλικής Επανάστασης, επειδή το ηφαιστειακό νέφος οδήγησε στη καταστροφή της σοδειάς στη Γαλλία και στον λιμό της περιόδου 1785-87.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 8ης Ιουνίου...

632: Πεθαίνει στη Μεδίνα ο προφήτης του Ισλάμ, Μωάμεθ.

1949: Δημοσιεύεται το 1984 του Τζωρτζ Όργουελ.

1953: Ένας ανεμοστρόβιλος F5 χτυπά το Μίσιγκαν, σκοτώνοντας 116 άτομα, τραυματίζοντας 844 και καταστρέφοντας 340 σπίτια.

1966: Η Τοπίκα στο Κάνσας καταστρέφεται από τυφώνα που καταγράφεται ως F5 στην κλίμακα Φουτζίτα. Πρόκειται για τον πρώτο τυφώνα που ξεπέρασε σε ζημιές τα 100 εκατομμύρια $. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 543 τραυματίστηκαν και χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

1990: Ξεκινά στην Ιταλία το 14ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου..

1993: Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία σκοτώνεται ο 28χρονος Κροάτης καλαθοσφαιριστής Ντράζεν Πέτροβις.

1993: Στη Γαλλία, ο Ρενέ Μπουκέ, 82 ετών, αστυνομικός διοικητής της κυβέρνησης του Βισύ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Παρίσι.

1996: Αυλαία για το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro '96) στην Αγγλία, με τον αγώνα Αγγλίας - Ελβετίας (1-1) στο Γουέμπλεϊ με γκολ των Σίρερ (Shearer) και Τουρκγιλμάζ (Τurkyilmaz).

1996: Η Κίνα προβαίνει σε υπόγεια, ειρηνική, πυρηνική δοκιμή στο Λοπ Νορ.

2000: Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δολοφονεί τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στήβεν Σόντερς στη λεωφόρο Κηφισίας.