Ρατσιστικό σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ όπου δεν προσελάμβαναν μετανάστες ή ξένους

Ρατσιστικό σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ όπου δεν προσελάμβαναν μετανάστες ή ξένους
Ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να «ταράξει» την κατά τα άλλα ήρεμη καθημερινότητα της Βασίλισσας Ελισάβετ, αφού διέρρευσε η πληροφορία πως στενοί συνεργάτες της απέκλειαν έγχρωμους μετανάστες ή ξένους που ήθελαν να εργαστούν στο παλάτι.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνούνταν να προσλάβει σε θέσεις γραφείου ή ανώτερες θέσεις «έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60 και εξασφάλιζε την εξαίρεσή του από τους νόμους κατά των διακρίσεων, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Guardian.

Η εφημερίδα ερευνούσε την διαδικασία της βασιλικής συγκατάθεσης- σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός μονάρχης πρέπει να δώσει την έγκρισή του για κάθε νόμο που αφορά τις προνομίες ή τα συμφέροντά του πριν συζητηθεί στο Κοινοβούλιο - όταν ανακάλυψε ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε διαπραγματευθεί ρήτρες που εξαιρούσαν την Βασίλισσα και τον οίκο της από τον νόμο που ψηφίστηκε το 1968 κατά των διακρίσεων.

Σε μνημόνιο που βρίσκεται στα εθνικά αρχεία, υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει πώς ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της βασίλισσας, ο λόρδος Τράιον, του είχε δηλώσει ότι το Παλάτι δεν απασχολεί άτομα που προέρχονται από εθνικές μειονότητες σε θέσεις γραφείου. Ο λόρδος Τράιον είχε πει ότι το Παλάτι θα δώσει την έγκρισή του στο νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων με βάση τη φυλή, αν προβλεφθούν εξαιρέσεις αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για το διπλωματικό σώμα, το οποίο μπορούσε να απορρίψει μία υποψηφιότητα εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν ήταν κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η πρόσληψη «εγχρώμων σε θέσεις υπηρετικού προσωπικού» αντίθετα επιτρεπόταν, αναφέρεται στο σημείωμα. Ακόμη σήμερα, η Βασίλισσα και ο βασιλικός οίκος εξαιρούνται από τον νόμο αυτόν περί διακρίσεων. Αλλά τον εφαρμόζουν «επί της αρχής και ντε φάκτο», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ στο AFP. «Αυτό αντανακλά στην διαφορετικότητα, την συμπεριληπτικότητα και την αξιοπρέπεια» των πρακτικών της βασιλικής οικογένειας, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. «Πληροφορίες που βασίζονται σε περιγραφή από δεύτερο χέρι συζητήσεων που έγιναν πριν από 50 χρόνια και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Πηγή: Reader.gr