Οργή για την απελευθέρωση του Ιταλού αρχιμαφιόζου με τους 150 και πλέον φόνους και το πιο φρικτό έγκλημα της Κόζα Νόστρα

Οργή για την απελευθέρωση του Ιταλού αρχιμαφιόζου με τους 150 και πλέον φόνους και το πιο φρικτό έγκλημα της Κόζα Νόστρα
Ο αρχιμαφιόζος Τζιοβάνι Μπρούσκα αφού συνεργάστηκε με τις αρχές και αποκάλυψε άλλους εγκληματίες, βγήκε μετά από 25 χρόνια φυλάκισης.

Θυμηδία και αγανάκτηση επικρατεί στην Ιταλία, όπου αρκετοί έφτασαν στο σημείο να πουν πως «το κράτος είναι απέναντί μας», στο άκουσμα της είδησης ότι Τζιοβάνι Μπρούσκα, αρχιμαφιόζος ο οποίος έχει ομολογήσει πάνω από 100 δολοφονίες, ανάμεσά τους και ένα παιδί με οξύ, απελευθερώθηκε από τη φυλακή.

Ο Τζιοβάνι Μπρούσκα συνελήφθη το 1996 μετά από επίθεση με βόμβα με την οποία σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και ο «στόχος» ανώτερος εισαγγελέας της Ιταλίας Τζιοβάνι Φαλκόνε.

22

Μετά τη σύλληψή του, ο αρχιμαφιόζος από τη Σικελία έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας και βοήθησε στη σύλληψη άλλων εγκληματιών.

Ο Μπρούσκα, μετά από 25 χρόνια στη φυλακή, πέρασε την πόρτα της εξόδου και απλά θα εκτίσει τέσσερα χρόνια δοκιμαστικά.

Η απελευθέρωση του Μπρούσκα βέβαια προκάλεσε την οργή πολλών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των οικογενειών των θυμάτων του. Η Τίνα Μοντενάρο, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε μετά τη βομβιστική επίθεση, είπε στη Republica: «Το κράτος είναι εναντίον μας, μετά από 29 χρόνια δεν γνωρίζουμε ακόμα την αλήθεια για τη σφαγή εκείνη και ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη ζωή μου είναι τώρα ελεύθερος».

2

Η Ροζάρια Κόστα, της οποίας ο σύζυγος πέθανε επίσης στην ίδια επίθεση, είπε: «Συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη μόνο και μόνο για να πάρει κάποια οφέλη, δεν το έκανε γιατί μετάνιωσε».

Ο 64 ετών πλέον Μπρούσκα εμπλέκεται σε 150 περίπου δολοφονίες και αποτελούσε μεγάλο κεφάλι της μαφίας της Σικελίας, “Κόζα Νόστρα”.

Στον μεγάλο κατάλογο με τα θύματα από τα αποτρόπαια εγκληματα του, είναι και η δολοφονία του 12χρονου Τζουζέπε ΝτιΜατέο, ο οποίος ήταν ο γιος ενός άντρα της μαφίας. Απήχθη το 1993 όμως για αντίποινα γιατί ο πατέρας του συνεργάστηκε με αρχές. Ότι έκανε τώρα και ο Μπρούσκα.

1

Το παιδί κρατήθηκε σε ένα σπίτι για περισσότερα από δύο χρόνια πριν στραγγαλιστεί και το σώμα του διαλυθεί με οξύ. Εκείνη την εποχή, η αστυνομία το χαρακτήρισε «ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στην ιστορία της Cosa Nostra».

Μιλώντας για την πρόσφατη απελευθέρωση του Μπρούσκα, ο ακροδεξιός ηγέτης Ματτώ Σαλβίνι είπε: «Ένα άτομο που διέπραξε αυτές τις πράξεις, διέλυσε ένα παιδί με οξύ, που σκότωσε τον Φαλκόνε, είναι κατά τη γνώμη μου ένα άγριο θηρίο και δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τη φυλακή».

Ο αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έρρικο Λέτα, είπε ότι η απελευθέρωσή του ήταν «γροθιά στο στομάχι που με αφήνει άφωνο, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο».