Στην Κίνα επιτρέπεται πλέον να έχεις 3 παιδιά

Στην Κίνα επιτρέπεται πλέον να έχεις 3 παιδιά
Οι αρχές στην Κίνα άλλαξαν την πολιτική τους στις γεννήσεις αυξάνοντας το όριο των παιδιών που θα επιτρέπεται να έχει κάθε οικογένεια.

Η Κίνα τερματίζει την πολιτική της στο όριο των δύο παιδιών σε κάθε οικογένεια που υπήρχε έως τώρα, ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης στις γεννήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει ως τρία παιδιά, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεδομένης της μεγάλης μείωσης που υπάρχει στις γεννήσεις, η Κίνα από το 2016 είχε καταργήσει την πολιτική του ενός παιδιού σε κάθε οικογένεια -κάτι που ίσχυε για δεκαετίες και που αρχικά επιβλήθηκε για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη- και την αντικατέστησε με το όριο δύο παιδιών.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν οδήγησε σε σταθερή αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους.

«Για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής γεννήσεων, (η Κίνα) θα εφαρμόσει την πολιτική που προβλέπει ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να έχει τρία παιδιά», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφορικά με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (31/5).

Η αλλαγή πολιτικής θα συνοδευθεί με «υποστηρικτικά μέτρα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής δομής της χώρας μας» και «θα ανταποκρίνονται στη στρατηγική της χώρας για ενεργή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού», ανέφερε το Xinhua, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για τα μέτρα αυτά.

Μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά τα χρήματα

«Οι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται από το όριο των δύο παιδιών, αλλά από το εξαιρετικά υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στη σημερινή Κίνα. Στέγαση, εξωσχολικές δραστηριότητες, τρόφιμα, μετακινήσεις και όλα τα υπόλοιπα αυξάνονται γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Γιφέι Λι, κοινωνιολόγος στο NYU Shanghai. «Η αύξηση του ίδιου του ορίου δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τους υπολογισμούς των πολιτών, κατά την άποψή μου».

Σε δημοσκόπηση στο λογαριασμό του Xinhua στην πλατφόρμα Weibo με το ερώτημα #Είστε έτοιμοι για την πολιτική τριών παιδιών, περίπου οι 29.000 από τους 31.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι «δεν θα το σκέφτονταν ποτέ», ενώ οι υπόλοιποι διάλεξαν μεταξύ των απαντήσεων: «Είμαι έτοιμος και ανυπομονώ γι’ αυτό», «Είναι στα σχέδιά μου» ή «Διστάζω και υπάρχουν πολλά για να λάβω υπόψιν». Η δημοσκόπηση αφαιρέθηκε στη συνέχεια.

«Είμαι διατεθειμένος να αποκτήσω τρία παιδιά εάν μου δώσετε 5 εκατ. γιουάν (785.650 δολάρια)», ανέφερε χρήστης σε ανάρτηση στο Weibo. Οι μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με γεννήσεις και γονιμότητα από την πλευρά τους κατέγραψαν άλμα.


Γιατί μειώθηκαν οι γεννήσεις

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που γίνεται ανά δεκαετία, έδειξε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, στο 1,41 δισεκ. κατοίκους. Τα στοιχεία επίσης αποτύπωσαν ποσοστό γονιμότητας 1,3 παιδί ανά γυναίκα μόνο για το 2020, σε αντιστοιχία με κοινωνίες όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Το Πολιτικό Γραφείο ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι λόγοι για τη μείωση των γεννήσεων είναι πολλοί: μείωση του αριθμού των γάμων, αύξηση του κόστους στέγασης και εκπαίδευσης, απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία από γυναίκες που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική τους ζωή, αριθμητική υπεροχή των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες λόγω της παραδοσιακής προτίμησης για απόκτηση αγοριών.

Η Κίνα είχε πέρυσι πάνω από 264 εκατ. ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, δηλαδή τέσσερις φορές τον συνολικό πληθυσμό της Γαλλίας. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί πλέον το 18,7% του συνόλου, μια αύξηση κατά 5,44 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την απογραφή του 2010. Αντίθετα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (15 έως 59 ετών) αντιστοιχεί στο 63,35% του συνόλου, μια μείωση κατά 6,79 μονάδες σε 10 χρόνια.

Πηγή: Reader.gr