Top 10: Τα καλύτερα παιχνίδια στο Champions League (vids)

Gazzetta team
Top 10: Τα καλύτερα παιχνίδια στο Champions League (vids)

bet365

Ώρα τελικού στο Champions League και το FourFourTwo σας παρουσιάζει τα 10 καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης (από το 1993 και μετά).

10. Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1
Τελικός, 2013-14

Αν κάποιος τελικός μπορούσε να ορίσει τις διαφορετικές μοίρες των δύο φιναλίστ, αυτός ήταν του 1974. H Μπάγερν ισοφάρισε την Ατλέτικο με το τελευταίο σουτ του αγώνα, δύο μέρες μετά νίκησε 4-0 στον επαναληπτικό, τα επόμενα χρόνια κράτησε δύο φορές τον τίτλο της και έγινε υπερδύναμη. Από την άλλη, οι Rojiblancos ήταν για πάντα καταδικασμένοι. Μπορεί οι παίκτες του Σιμεόνε να κατέκτησαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1996, όμως το hangover από τα παθήματα από την Ρεάλ υπήρχε ακόμα. Ο Ντιέγο Κόστα άντεξε μόλις 8 λεπτά εξαιτίας του μυικού τραυματισμού από τον ‘τελικό’ του πρωταθλήματος με την Μπαρτσελόνα και ο Ντιέγο Γοδίν [όπως και με τους Blaugrana] σκόραρε ξανά. Με ηρωική εμφάνιση στην άμυνα, η Ατλέτικο κράτησε την Ρεάλ χωρίς γκολ μέχρι το 92:48, όταν ο Σέρχιο Ράμος σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους και ισοφάρισε σε 1-1. Οι Rojiblancos δεν άντεξαν στην παράταση και χωρίς αλλάγές παραδόθηκαν στην ομάδα του Αντσελότι. Μπέιλ, Μαρσέλο, Ρονάλντο διαμόρφωσαν το τελικό 4-1 χαρίζοντας το περιβόητο δέκατο στην Βασίλισσα.

9. Μπορούσια Ντόρτμουντ - Μάλαγα 3-2
Προημιτελικός, δεύτερο σκέλος, 2012-13

Εχοντας προκριθεί από έναν όμιλο που είχε μέσα Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Σαχτάρ Ντόνετσκ, η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ αντιμετώπισε την πρωτοεμφανιζόμενη, Μάλαγα. Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι ήταν τότε σε μια ομάδα που είχε τη στήριξη ιδιοκτητών από το Κατάρ και παίκτες όπως οι Ζερεμί Τουλαλάν, Ρόκε Σάντα Κρους και έναν ταλαντούχο πιτσιρικά με όνομα Ισκο. Το πρώτο σκέλος στην Ισπανία τελείωσε χωρίς γκολ, όμως στο δεύτερο δεν απογοήτευσε εκείνους που ήθελαν περισσότερη δράση. Ο Χοακίν έδωσε προβάδισμα στους Ανδαλουσιάνους, όμως ο Λεβαντόβσκι ισοφάρισε πριν το ημίχρονο. Το δεύτερο μέρος ήταν πάνω-κάτω και το γκολ του Ελισέου στο 82’ έμοιαζε να τελειώνει την πρόκριση υπέρ της Μάλαγα. Οταν οι καθυστερήσεις έφτασαν το σκορ ήταν ακόμα 1-2. Ο Μάρκο Ρόις έβαλε το πρώτο και ο Φελίπε Σαντάνα το δεύτερο που χρειαζόταν η BvB για να κάνει την απίστευτη ανατροπή και να πάρει την απίθανη πρόκριση. Οπως μπορείτε να φανταστείτε, ο Κλοπ… τρελάθηκε.

8. Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 3-0
Προημιτελικά, πρώτο σκέλος, 2017-18

Όταν έγινε η κλήρωση η Μάντσεστερ Σίτι ήταν το μεγάλο φαβορί. Υπήρξαν, όμως, εκείνοι που είχαν υπολογίσει ότι ο Κλοπ πάντα προκαλεί προβλήματα στον Γκουαρδιόλα, που έδειχνε να καθοδηγεί τους παίκτες του στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης. Μέσα σε 31’, λοιπόν, ο κόσμος της Σίτι είχε καταρρεύσει. Ο Σαλάχ «χτύπησε» μόλις στο 12’, ο Τσάμπερλεϊν με εντυπωσιακό σουτ έκανε το 2-0 στο 20’ και πριν καλά-καλά καταλάβουν οι φιλοξενούμενοι τι έγινε ο Μανέ είχε κάνει το 3-0 στο 31’! Ο κόσμος της Σίτι είχε καταρρεύσει στο Anfield. Οι κόκκινοι παραχώρησαν χώρο στο δεύτερο μέρος, όμως τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, με το σκορ να δίνει στους παίκτες του Κλοπ την αυτοπεποίθηση να πάρουν με δεύτερη νίκη στο Μάντσεστερ πανηγυρικά την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκείνα τα 31’ αποτελούν μία από τις πιο τρομακτικές αποδόσεις που έχουμε δει εδώ και χρόνια στο Champions League.

7. Γιουβέντους - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3
Ημιτελικός, δεύτερο σκέλος, 1998-99

Ηταν ένα ματς στο οποίο ο Ρόι Κιν ήταν εκπληκτικός. Το γκολ-οφσάιντ του Φίλιπο Ιντζάγκι έβαλε την Μεγάλη Κυρία μπροστά στο σκορ με 2-0 και 3-1 συνολικά, όμως ο Κιν με τη δύναμη της θέλησης οδήγησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Camp Nou. Ο αρχηγός σκόραρε, πήρε κάρτα και έπαιξε ρόλο στα γκολ των Ντουάιτ Γιορκ και Αντι Κόουλ έχοντας τρομακτική εμφάνιση σε ένα ματς το οποίο λίγο έλειψε να χάσει εξαιτίας τιμωρίας.

6. Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους 1-3
Προημιτελικά, δεύτερο σκέλος, 2017-18

Η Ρεάλ είχε κερδίσει με 3-0 στο Τορίνο στο πρώτο παιχνίδι και κανένας δεν μπορούσε να περιμένει αυτό που συνέβη στην Μαδρίτη. Ο Μάντζουκιτς άνοιξε το σκορ μόλις στο 3’ για τους μπιανκονέρι, με τους παίκτες του Ζιντάν να χάνουν μεγάλες ευκαιρίες και τον Κροάτη να τους τιμωρεί, κάνοντας και το 0-2 στο 37’. Η εικόνα δεν άλλαξε και στο 60’ ο Ματουιντί έκανε το 0-3, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα! Η Γιουβέντους ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση, όμως αυτό το παιχνίδι θα μείνει στην ιστορία και για το φινάλε του. Στο 7’ των καθυστερήσεων ο Μπενάτια μάρκαρε τον Βάθκεθ και ο διαιτητής Ολιβερ έδωσε το πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων, σε μία φάση που ο Μπουφόν αποβλήθηκε. Ο Σέζνι πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε πόσο... κρύο αίμα έχει και έκανε από την άσπρη βούλα το τελικό 1-3, στέλνοντας την ομάδα του στην επόμενη φάση.

5. Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Μίλαν 4-0
Προημιτελικά, δεύτερο σκέλος, 2003-04

Καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει ποτέ να ανατρέψει διαφορά τριών γκολ από το πρώτο παιχνίδι στο Champions League και η Ντεπορτίβο το έκανε στο Riazor κόντρα στην κάτοχο του τίτλου, Μίλαν. Ο προπονητής, Χαβιέρ Ιρουρέτα, είδε όνειρο και το πρωί του αγώνα έπεισε τους παίκτες του ότι θα προκριθούν. Με τους Βάλτερ Παντιάνι, Χουάν Κάρλος Βαλερόν και Αλμπερτ Λούκε να σκοράρουν, η Ντέπορ πήγε στα αποδυτήρια με το σκορ στο 3-0 υπέρ της. Στο δεύτερο μέρος ο Φραν πέτυχε γκολ στο 76’ για να ολοκληρώσει τον εφιάλτη της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι με το τελικό 4-0. «Το παιχνίδι πήγε έτσι ακριβώς όπως το ονειρεύτηκα» είπε μετά το τέλος του αγώνα ο Ιρουρέτα. «Ηταν σχεδόν ακατόρθωτο αλλά κάναμε ένα εκπληκτικό πρώτο μέρος και πετύχαμε τα τρία γκολ που χρειαζόμασταν».

4. Μίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0
Τελικός, 1993-94

«Είστε καλύτεροι από αυτούς». Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Γιόχαν Κρόιφ, φώναξε στους παίκτες του πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. «Θα νικήσετε». Οι παίκτες που είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών δύο χρόνια νωρίτερα και τέσσερα σερί πρωταθλήματα στην Ισπανία, μέτρησαν πολύ τα λόγια του. «Είχαμε υπερβολική αυτοπεποίθηση» λέει ο δεξιός μπακ, Αλμπερτ Φερέρ, στο FFT. «Θεωρούσαμε ότι αν παίζαμε στο 60-70% θα νικούσαμε». Ο κεντρικός αμυντικός, Μιγκέλ Ανχελ Ναδάλ, θυμάται την ομάδα να έχει «σίγουρη» τη νίκη στον τελικό, ειδικά από τη στιγμή που μπροστά υπήρχαν οι παγκόσμιας κλάσης επιθετικοί, Χρίστο Στόιτσκοβ και Ρομάριο. Ο Φάμπιο Καπέλο είχε διαφορετική ιδέα και η Μίλαν με destroyer τον Μαρσέλ Ντεσαγί δεν επέτρεψε στο κέντρο της Μπαρτσελόνα να περάσει μπάλες στην επίθεση. Ο Ντανιέλε Μασάρο πέτυχε δύο γκολ, ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς ένα από τα κορυφαία που έχουμε δει σε τελικό και ο Ντεσαγί έγραψε το τελικό 4-0. «Ο Ντέγιαν ήταν ο παίκτης με τον οποίο είχα τους περισσότερους τσακωμούς» είπε το 2008 ο Καπέλο. «Προπονούνταν δύσκολα και όταν ήταν στο γήπεδο όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να δουλεύουν διπλά, όμως το ταλέντο του ήταν εκπληκτικό». Το γκολ του στο 47’ με μυθική λόμπα ήταν ένα σαν και αυτά που υποτίθεται θα έβαζε η Μπαρτσελόνα. Η Dream Team του Κρόιφ δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια.

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Μονάχου 2-1
Τελικός, 1998-99

Τα πρώτα 90 λεπτά του τελικού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από κάποιον ως ο επιτάφιος του Αλεξ Φέργκιουσον, όμως η ιστορία δεν γράφτηκε έτσι. Η Μπάγερν σκόραρε νωρίς με το φάουλ του Μάριο Μπάσλερ και είχε δύο δοκάρια, ενώ η Γιουνάιτεντ ελάχιστα πράγματα να δείξει επιθετικά. Στις καθυστερήσεις συνέβη το απίστευτο. Το κόρνερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ και ένα… τσαφ από τον Γκιγκς έδωσαν στον Τέντι Σέριγχαμ την ευκαιρία να κάνει το 1-1 και από νέο κόρνερ ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ έκανε το 2-1. Ακολούθησε η σκηνή που ο Νορβηγός σέρνεται στα γόνατα και ο διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα, είχε περιγράψει ως τον «βρυχιθμό του λιονταριού». Ο Σάμουελ Κουφούρ έπεσε στο έδαφος σε πλήρη απογοήτευση ύστερα από τα δύο λεπτά που έγραψαν ιστορία.

2. Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν Ζερμέν 6-1
Φάση των 16, δεύτερο σκέλος, 2016-17

«Είναι ένα τρελό σπορ» είπε ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, μετά το τέλος του αγώνα. «Θα ήθελα να κλάψω αλλά δεν βγαίνουν δάκρυα». Η Μπαρτσελόνα έπαιζε για την τιμή της αφού είχε χάσει στο πρώτο σκέλος με 4-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν, όμως βρέθηκε να προηγείται με 3-0 στο 50’ χάρη σε γκολ του Σουάρες, αυτογκόλ του Κουρζάβα και πέναλτι του Μέσι. Οι ελπίδες στο Camp Nou φάνηκε ότι χάθηκαν στο 62’ με το γκολ του Εντινσον Καβάνι και… είχαν χαθεί εντελώς καθώς στο 89’ το σκορ παρέμενε στο 3-1. Ενας άνθρωπος όμως πίστεψε. Ο Νεϊμάρ έκανε με φάουλ το 4-1 και στο 91’ με πέναλτι που δεν υπήρξε ποτέ, από βουτιά του Σουάρες, έφερε την πρόκριση σε απόσταση ενός γκολ. Στο 95’ ο Βραζιλιάνος έκανε την μπαλιά και ο Σέρτζι Ρομπέρτο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 6-1 προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς. Μόνο ο Ζεράρ Πικέ φάνηκε να ξέρει πως να αντιδράσει. «Θα γίνει πολύς έρωτας απόψε».

1. Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πέναλτι)
Τελικός, 2004-05

«Δεν θα μπορούσες να γράψεις το σενάριο» είναι το πιο χαζό κλισέ στο άθλημα, όμως το θαύμα της Κωνσταντινούπολης - το οποίο θα μνημονεύεται για πάντα - παραμένει το πιο κινηματογραφικό φινάλε. Η Λίβερπουλ είχε κάποιους παίκτες με ταλέντο στη συνθεσή της, όμως και παίκτες όπως οι Τζίμι Τραορέ και Στιβ Φίναν ενώ στην απέναντι πλευρά υπήρχαν οι Μαλντίνι, Νέστα, Πίρλο Γκατούζο, Σεβτσένκο, Ζέεντορφ, Καφού. Αυτό το ρόστερ εκείνη τη χρονιά τερμάτισε 37 πόντους πίσω από την Τσέλσι στην Premier League. Αφού ο Μαλντίνι σκόραρε στην πρώτη επίθεση της Μίλαν, ο Κακά έκανε ό,τι ήθελε και ο Κρέσπο έβαλε ακόμα δύο γκολ. Στο ημίχρονο οι οπαδοί των Reds τραγουδούσαν το you ‘ll never walk alone και αυτό έδειχνε περισσότερο πίστη και όχι ελπίδα. Ομως όταν το δεύτερο μέρος ξεκίνησε επικράτησε μια τρέλα και με γκολ των Τζέραρντ, Σμίτσερ και Τσάμπι Αλόνσο η Λίβερπουλ ισοφάρισε σε 3-3 μέσα σε 6 λεπτά. Οσο τα πέναλτι πλησίαζαν, η ένταση ήταν μεγάλη και ο Γιέρζι Ντούντεκ με στιλ Γκρόμπελαρ απέκρουσε το πέναλτι του Αντρέι Σεβτσέσκο. Το Kop τρελάθηκε και η Λίβερπουλ κατέκτησε το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα