9 Μαρτίου 1946: Η τραγωδία του Μπέρντεν Παρκ

9 Μαρτίου 1946: Η τραγωδία του Μπέρντεν Παρκ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο 73 χρόνια πίσω και παρουσιάζει μία από τις πολύνεκρες τραγωδίες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Έκτος γύρος του κυπέλλου Αγγλίας. Μετά το 0-2 της Μπόλτον στην έδρα της Στόουκ, στο πρώτο παιχνίδι, ο επαναληπτικός του Μπέρντεν Παρκ έμοιαζε σαν γιορτή. Τόσο το νικηφόρο αποτέλεσμα, όσο και η παρουσία του θρυλικού Στάνλεϊ Μάθιους στην αναμέτρηση έκαναν τους φίλους της Μπόλτον να συρρεύσουν κατά δεκάδες χιλιάδες στο γήπεδο. Εκείνη τη σεζόν, οι περισσότεροι θεατές που είχαν βρεθεί στις εξέδρες ήταν περίπου 43 χιλιάδες, ενώ το ρεκόρ προσέλευσης ήταν οι 69 χιλιάδες. Εκείνη την ημέρα, υπολογίζεται ότι βρέθηκαν στο Μπέρντεν Πάρκ 85 χιλιάδες άνθρωποι. Μόνο που οι 33 από αυτούς δε γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους...

Μία από τις εξέδρες του γηπέδου, η «Μπέρντεν Σταντ», είχε μετατραπεί σε αποθήκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δε βρισκόταν ακόμα σε χρήση. Κλειστή, επίσης, ήταν και η «Μπέρντεν Πάντοκ», με αποτέλεσμα χιλιάδες φίλαθλοι να εισέλθουν αποκλειστικά από τη «Μάντσεστερ Ρόουντ». Γύρω στις 14:40, είκοσι λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, τα τουρνικέ στις εισόδους του γηπέδου έκλεισαν, όμως ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί το πλήθος. Άλλοι σκαρφάλωσαν από τα κιγκλιδώματα, άλλοι έσπασαν μία πόρτα, ενώ κάποιοι άλλοι αναρριχήθηκαν σε ένα ανάχωμα της διπλανής σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να μπουν στο γήπεδο. Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς, που κάποιοι κατέληξαν από την τεράστια πίεση σε ένα εξωτερικό πάρκινγκ, όπου φυσικά δεν είχαν ορατότητα.

Το μέγεθος του κόσμου ήταν τόσο μεγάλο, που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο. Οι φίλαθλοι που βρίσκονταν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου είχαν φτάσει στο σημείο να βρίσκονται μέσα στο τερέν, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή του αγώνα. Λίγο μετά την έναρξη του ματς, δύο κάγκελα στην εξέδρα υποχώρησαν και ακολούθησε πανδαιμόνιο. Κάποιοι θεατές καταπλακώθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι ποδοπατήθηκαν μέσα στον πανικό. Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας, με το παιχνίδι να συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ένας αστυνομικός μπήκε στο γήπεδο και ενημέρωσε το διαιτητή ότι υπήρχαν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Ο ρέφερι, με τη σειρά του, ενημέρωσε τους αρχηγούς των ομάδων, με την Μπόλτον και τη Στόουκ να φεύγουν για τα αποδυτήρια.

Αν και όλοι θα περίμεναν ο αγώνας να διακοπεί, εντούτοις οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να συνεχίσουν το παιχνίδι. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο που παιζόταν ποδόσφαιρο, υπήρχαν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες, ενώ οι γραμμές του γηπέδου είχαν σκεπαστεί με πριονίδι. Ανάπαυλα για ημίχρονο δεν έγινε ποτέ, με τις δύο ομάδες απλά να αλλάζουν τέρματα και να συνεχίζουν. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ, με την Μπόλτον να προκρίνεται, όμως το αγωνιστικό κομμάτι είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η έρευνα που διεξήχθη, έδειξε πως κανείς δε γνώριζε την ακριβή χωρητικότητα του γηπέδου και πως οι θύρες έκλεισαν πολύ αργά, όταν ήδη στις εξέδρες βρίσκονταν πολυάριθμοι θεατές. Η τραγωδία του Μπέρντεν Παρκ οδήγησε τις αρχές σε αυστηρότερους ελέγχους, όμως το κακό είχε γίνει. 33 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περίπου 400 ήταν οι τραυματίες, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία του βρετανικού ποδοσφαίρου, πριν την τραγωδία του Άιμπροξ, στη Γλασκώβη, το 1971. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1992, κατασκευάστηκε μια πλάκα στο γήπεδο, στη μνήμη των ανθρώπων, που είχαν χάσει τη ζωή τους την 9η Μαρτίου 1946. Η Μπόλτον άλλαξε γήπεδο, όμως η πλάκα παρέμεινε στο ίδιο σημείο, που είχε γίνει η τραγωδία, παρά το γεγονός πως πλέον εκεί βρίσκεται σούπερ μάρκετ...

 

Τελευταία Νέα