Η μουντιαλική κατάρα της «Χρυσής Μπάλας»

Γιώργος Καραμάνος
Η μουντιαλική κατάρα της «Χρυσής Μπάλας»

bet365

Από την απουσία του Ντι Στέφανο, στο πέναλτι του Μπάτζο, την επιληψία του Φαινόμενου. Ο CR7 καλείται -ξανά- ν' αλλάξει την ιστορία που δεν αφήνει τον κάτοχο της «Χρυσής Μπάλας» να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, καθώς μειώθηκαν οι μέρες προς το Μουντιάλ και είναι πλέον λιγότερες από 150. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους αρχίζουν όλοι οι σούπερ σταρς να κάνουν σχέδια και οι ερωτήσεις που τους γίνονται, περιστρέφονται γύρω από το τρόπαιο. Μία κούπα που για κάποιο απίθανο λόγο δεν την έχει κατακτήσει ποτέ εκείνος που που πηγαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως νικητής της «Χρυσής Μπάλας». Αυτή τη φορά, όπως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, θα είναι ο ίδιος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο λοιπόν θα κληθεί να σπάσει μία κατάρα που κρατάει από το 1958. Θα τα καταφέρει ή θα γίνει ο πρώτος που αποτυγχάνει δύο φορές;


1958, Αλφρέδο Ντι Στέφανο
Τα είχε μπερδέψει σε τεράστιο βαθμό. Και με την Εθνική Αργεντινής και με εκείνη της Κολομβίας, με συνέπεια η FIFA να μην του επιτρέψει να συμμετάσχει ούτε στο Μουντιάλ του 1950, ούτε σε εκείνο του 1954. Εκείνος όμως βρήκε τη λύση, μετακόμισε στην Ισπανία, άλλαξε υπηκοότητα, αλλά οι Ταύροι δεν κατάφεραν να πάνε στα τελικά στα γήπεδα της Σουηδίας. Για το 1957 ο Ντι Στέφανο είχε αφήσει στη 2η θέση τους Ντάνκαν Εντουαρντς (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μπίλι Ράιτ (Γουλβς) και στην 3η τον συμπαίκτη του στη Ρεάλ, Ραϊμόν Κοπά.

1962, Ομάρ Σίβορι
Ο Αργεντινός επιθετικός της Γιουβέντους ήταν εκπληκτικός το 1961, αφήνοντας πίσω τους τους Λουίς Σουάρες (Ιντερ), Τζόνι Χέινς (Φούλαμ). Εκείνη τη χρονιά μάλιστα πήρε και την ιταλική υπηκοότητα και πήγε στο Μουντιάλ της Χιλής. Εκεί όμως δεν σκόραρε, η Ιταλια έμεινε 3η στον όμιλο και αποχαιρέτησαν και οι δύο νωρίς.

Αριστερά ο Σίβορι μαζί με τον Τζοβάνι Τραπατόνι

1966, Εουσέμπιο
Αφησε πίσω του το 1965 τους Τζάσιντο Φακέτι, Λουίς Σουάρες της Ιντερ, παρά το ότι τον είχαν νικήσει εκείνοι στον τελικό του Πρωταθλητριών. Ο Μαύρος Πάνθηρας έκανε μυθικό Μουντιάλ και με εννέα γκολ οδήγησε την Πορτογαλία στην 3η θέση στα γήπεδα της Αγγλίας.

1970, Τζάνι Ριβέρα
Ισως ο κορυφαίος Ιταλός όλων των εποχών, το 1969 άφησε δεύτερο τον Τζίτζι Ρίβα (Κάλιαρι) και τρίτο τον Γκερντ Μίλερ (Μπάγερν). Μόνο που το 10άρι της Μίλαν που σημείωσε ένα γκολ στα γήπεδα του Μεξικού, είχε διαμάχη με τον εκλέκτορα, Φερούτσο Βουλκαρέτζι, που τον άφησε εκτός του χαμένου με βαριά ήττα 4-1 τελικού. Η Βραζιλία του Πελέ είχε κάνει την μεγαλύτερη εμφάνιση ever για την κούπα.

Δεξιά ο Ρίβα και αριστερά ο Σάντρο Ματσόλα

1974, Γιόχαν Κρόιφ
Δεν έβαλε πολλά. Μόλις ένα γκολ σημείωσε, αλλά η δική του Ολλανδία έκανε τα τέλεια παιχνίδια. Οχι όμως και στον τελικό στην έδρα της Δυτικής Γερμανίας, που της έκανε την ανατροπή. Ο Ιπτάμενος Ολλανδός έγινε ένας ακόμα βασιλιάς χωρίς στέμμα. Το 1973 είχε κατακτήσει την 2η Χρυσή Μπάλα από τις τρεις που πήρε συνολικά. Στη 2η θέση ο Ντινό Τζοφ (Γιουβέντους) και στην 3η ο Γκερντ Μίλερ (Μπάγερν).

1978, Αλαν Σίμονσεν
Ο δεύτερος της λίστας αυτής που δεν πήγε στο Μουντιάλ. Εκείνη η Δανία δεν ήταν τόσο καλή και έμεινε εκτός. Ο επιθετικός της Γκλάντμπαχ όμως το 1977 είχε μαγέψει τον κόσμο κι ας ηττήθηκε στον τελικό του Πρωταθλητριών από τη Λίβερπουλ. Αφησε πίσω του τους Κέβιν Κίγκαν (Αμβούργο), Μισέλ Πλατινί (Νανσί).

1982, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε
Το 1981 οι Γερμανοί κυριάρχησαν στο βραβείο. Πίσω του έμειναν οι Πολ Μπράιτνερ (Μπάγερν), , Μπερντ Σούστερ (Μπαρτσελόνα). Η Δυτική Γερμανία στα γήπεδα της Ισπανία ηττήθηκε στον μεγάλο τελικό από την Ιταλία, αλλά ο Ρουμενίγκε ήταν και πάλι εκπληκτικός, σκοράροντας πέντε φορές (2ος σκόρερ πίσω από τον Πάολο Ρόσι).

1986, Μισέλ Πλατινί
Εκανε μαεστρική εμφάνιση και οδήγησε τη Γαλλία στην 3η θέση στα γήπεδα του Μεξικού. Ενα γκολ έβαλε μόνο, αλλά είχε ηγετική παρουσία. Το 1985 είχε πάρει την τρίτη διαδοχική Χρυσή Μπάλα, νικώντας τους Πρέμπεν Ελκιερ (Ελλάς Βερόνα), Μπερντ Σούστερ (Μπαρτσελόνα).

1990, Μάρκο Φαν Μπάστεν
Η Ολλανδία απογοήτευσε στα γήπεδα της Ιταλίας, όπου είχε εμφανιστεί ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. O Φαν Μπάστεν δεν βρήκε καν δίχτυα και οι Οράνιε έμειναν στη φάση των «16». Το 1989 όμως ήταν μαγικό για τον εκ των κορυφαίων σέντερ φορ όλων των εποχών. Με τη Μίλαν έκανε μυθική χρονιά και η τριάδα του βραβείου ήταν αποκλειστικά Ροσονέρο υπόθεση (2ος ο Φράνκο Μπαρέζι, 3ος ο Φρανκ Ράικαρντ).

1994, Ρομπέρτο Μπάτζο
Το 1993 έκανε τα μαγικά του, νίκησε τους Ντένις Μπέγκαμπ (Ιντερ), Ερίκ Καντονά (Μαν. Γιουνάιτεντ) και πήγε να το σηκώσει στα γήπεδα των ΗΠΑ. Εκεί όμως έφτασε να γίνει ο μοιραίος ήρωας στον χαμένο τελικό. Συνολικά έβαλε πέντε γκολ (2ος σκόρερ), έκανε τρομερές εμφανίσεις, αλλά έχασε το ιστορικό πέναλτι με την Βραζιλία και έγινε... διαφήμιση.

1998, Ρονάλντο
Πόσο υπέροχο ήταν να τον χαζεύεις; Πόσο τέλειος το 1997 με την Ιντερ; Αφησε δεύτερο τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβις (Ρεάλ Μαδρίτης) και τρίτο τον Ζινεντίν Ζιντάν (Γιουβέντους). Στο Μουντιάλ όμως της Γαλλίας ήταν παραπάνω από εκπληκτικός. Σκόραρε τέσσερις φορές (3ος σκόρερ), η Σελεσάο ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά στον τελικό συνέβη το πιο απίθανο συμβάν όμων των εποχών. Το Φαινόμενο έπαθε επιληψία το προηγούμενο βράδυ, μα ακόμα κι έτσι τα... συμβόλαια επέβαλαν να αγωνιστεί. Σκιά του εαυτού του παρέσυρε προς τα κάτω όλη την ομάδα και έχασαν το τρόπαιο από τους διοργανωτές.

2002, Μάικλ Οουεν
Οδήγησε το 2001 τη Λίβερπουλ σε κάμποσα τρόπαια και κυρίως εκείνο του UEFA. Ετσι, νίκησε στη βράβευση τους Ραούλ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ολιβερ Καν (Μπάγερν). Στα γήπεδα της Ασίας όμως ήταν εξαφανισμένος. Σκόραρε μόνο μία φορά και άφησε την Αγγλία αβοήθητη να μένει εκτός στα προημιτελικά.

2006, Ροναλντίνιο
Αυτά που έκανε ο Ρόνι το 2005, ελάχιστες φορές τα έχουμε ξαναδεί. Φρανκ Λάμπαρντ (Τσέλσι) και Στίβεν Τζέραρντ (Λίβερπουλ) τον ακολούθησαν. Στα γήπεδα της Γερμανίας άπαντες ανέμεναν τη μαγεία του και γενικότερα εκείνη την εκπληκτική Βραζιλία, που όμως δεν πήγε καλά. Ο Ροναλντίνιο δεν έβαλε καν γκολ και η Σελεσάο κόλλησε στα προημιτελικά.

2010, Λιονέλ Μέσι
Το 2009 η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τα πάντα και ο Αργεντινός σούπερ σταρ άφησε ξωπίσω τους Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), Τσάβι (Μπαρτσελόνα). Στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής όμως δεν μπορούσε με κόουτς τον Ντιέγο Μαραντόνα που τα έκανε θάλασσα. Ο Μέσι δεν βρήκε δίχτυα και η Αλμπισελέστε αποχαιρέτησε στα προημιτελικά με την ασήκωτη τεσσάρα από τη Γερμανία.

2014, Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Κριστιάνο λοιπόν το έχει ξαναδεί το έργο. Στα γήπεδα της Βραζιλίας η Πορτογαλία ήταν απογοητευτική και δεν πέρασε καν από τον όμιλο, με τον ίδιο να βάζει μόνο ένα γκολ. Εκεί είχε πάει ως νικητής της Χρυσής Μπάλας, με δεύτερο τον Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) και τρίτο τον Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν).

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα