Βέρντερ Βρέμης: Γυάλινη ασπίδα

Βέρντερ Βρέμης: Γυάλινη ασπίδα

bet365

Ο Βίκτορ Σκρίπνικ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την κατάσταση στην Βέρντερ, που οδεύει στην καταστροφή.

Το παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ είχε τελειώσει και ο Βίκτορ Σκρίπνικ αντί να μαζέψει τους παίκτες του στο κέντρο του γηπέδου, όπως συνήθιζε, χάνεται στις κατακόμβες του Weserstadion. Η εκτίμηση ήταν ότι αυτή ήταν και η τελευταία του παράσταση.

«Χάσαμε ξανά και δεν μπορώ να αποκλείσω την αλλαγή στον πάγκο. Θα κάτσουμε να μιλήσουμε, για να δούμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή τη στιγμή δεν αποκλείω τίποτα», θα πει ο τεχνικός διευθυντής, Τόμας Άιχιν. Λίγες ώρες αργότερα, υποδέχθηκε τον Ουκρανό τεχνικό στο γραφείο του. Η συζήτηση κράτησε για περίπου 90', ενώ συνεχίστηκε και το πρωί της Κυριακής, που εξελίχθηκε σε παράξενη μέρα για την Βέρντερ. Ήταν ένα από τυπικά, πλέον, meeting κρίσης, που λαμβάνουν χώρα συχνά-πυκνά στη Βρέμη.

Ο Σκρίπνικ έφτασε στο προπονητικό κέντρο την Κυριακή σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Η συνάντησή του με τον Άιχιν δεν έγινε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δίπλα στους παίκτες, που προπονούνταν κανονικά. Η γλώσσα του σώματος, όμως, λέει πολλά: ο 42χρονος τεχνικός εμφανίστηκε με σκυμμένο κεφάλι, τα χέρια στις τσέπες και προχωρούσε χωρίς να προσέχει τι συμβαίνει γύρω του. Ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Άιχιν θα βρεθεί μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είχε καλέσει τον Τύπο, όλοι πίστευαν ότι η αλλαγή είναι γεγονός, όμως τελικά ο Σκρίπνικ παραμένει στη θέση του. Ο Γερμανός παράγοντας προτίμησε τη στήριξη, που φέρνει προσωρινά την ηρεμία, όμως οι φήμες απλά τον θέλουν να διαφωνεί με τη διοίκηση για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Η ασπίδα προστασίας φαίνεται ότι είναι πολύ εύκολο να πέσει και η εκεχειρία είναι εύθραυστη.

Ο Άιχιν τα... μπέρδεψε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι δεν είναι προφήτης, για να ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, δεν απέκλεισε μέχρι και επέκταση του συμβολαίου του Ουκρανού (!), ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «δεν είναι ότι παίζουμε άσχημα». Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, μάλιστα, οι παίκτες ζήτησαν του ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή, καθώς πιστεύουν στον Σκρίπνικ, με τον τελευταίο, πάντως, να το διαψεύδει.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και το μποϊκοτάζ στον Τύπο, κάτι που είχε συμβεί και πάλι πέρυσι την ίδια περίοδο, καθώς οι παίκτες θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στον έναν και μοναδικό σκοπό: τη σωτηρία. Οι πράσινοι κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Στο «πιο σημαντικό παιχνίδι των τελευταίων ετών», όπως το αναγνώρισε ο εκφωνητής του σταδίου πριν τη σέντρα, η Βέρντερ απέτυχε παταγωδώς και ηττήθηκε από την Άουγκσμπουργκ με γκολ στο 87'. Ακόμη και με ισοπαλία, θα έμενε πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς χάσαμε αυτό το παιχνίδι», τόνισε ο Κλέμνς Φριτς στην κάμερα του Sky. Οι οπαδοί, όμως, δεν είχαν την ίδια αίσθηση. Όλα ήταν διαφορετικά, καθώς ακόμη και στις ήττες χειροκροτούσαν τους παίκτες. Τώρα, από την Ostkurve ακούστηκαν αποδοκιμασίες, βρισιές, ενώ τα υψωμένα μεσαία δάχτυλα ήταν πολλά... Η υπομονή τους τα τελευταία χρόνια ήταν ενδεικτική της αγάπης και της κατανόησης στις δύσκολες στιγμές.

Τώρα, φαίνεται ότι υπάρχει χάσμα. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση ανάμεσα στους οπαδούς, στο τεχνικό επιτελείο και στη διοίκηση είναι δηλητηριασμένη. Σε ψηφοφορία της Welt, το 65% ζητάει την απομάκρυνση του Βίκτορ Σκρίπνικ, ενώ σε ανάλογη ψηφοφορία της Weser Kurier το ποσοστό ανεβαίνει στο 70%. Όλοι θέλουν το «Werder-Weg», το «μονοπάτι της Βέρντερ» να συνεχιστεί, όμως μοιάζει δύσκολο. Όλοι θέλουν κάποιον από τα σπλάχνα του συλλόγου να είναι στο τιμόνι. Φέτος, όμως, αυτό το μονοπάτι οδηγεί στην καταστροφή.

«Βλέπω ότι έχουμε ποιότητα και συνεχίζω να ελπίζω. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να πετάω λευκή πετσέτα», τόνισε ο Σκρίπνικ στη συνέντευξη τύπου. Ήξερε ότι μία ερώτηση είναι θέμα χρόνου: αναλαμβάνει την ευθύνη της κατάστασης; «Δίνω μάχη με 18 ομάδες, 17 στην Bundesliga και 1 με τα μίντια», θα πει, πριν πιεστεί να απαντήσει ευθέως. «Δε θα απέλυα τον εαυτό μου». Ο εχθρός, όμως, σε τελική ανάλυση είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Όταν ο Μάρκο Μπόντε εκλέχθηκε πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, το είχε κάνει με προεκλογικό αγώνα την ανάληψη οικονομικού ρίσκου για ενίσχυση. Ο Σκρίπνικ είχε όλα τα φόντα να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, όμως κανένας δεν του έδωσε τα όπλα, καθώς ο Μπόντε άλλαξε ρότα. Και τώρα βλέπει την καταστροφή να έρχεται. Με τους πρόχειρους υπολογισμούς των Γερμανών, σε περίπτωση υποβιβασμού η ζημία της Βέρντερ θα φτάσει σε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ...

Ο Ουκρανός δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και αντίθετα σε εκείνα, που του είχαν υποσχεθεί. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση, σε έναν σύλλογο, που βρίσκεται συχνά σε τέτοιες καταστάσεις. Το δίλημμα στη διοίκηση κρατάει πολύ και έχει φτάσει στα όρια του ρίσκου. Το γεγονός ότι οι πράσινοι δεν έχουν κρατήσει ούτε μία φορά το μηδέν δείχνει την αφέλεια της τακτικής και την αδυναμία να συμβιβαστεί με έναν τρόπο παιχνιδιού, που ούτως ή άλλως δεν πιστεύει. Αυτή τη στιγμή, η συνοχή κερδίζει την αλλαγή.

Ο Σκρίπνικ έχει βρεθεί δύο φορές κοντά στην απόλυση φέτος. Βγήκε ζωντανός και στις δύο περιπτώσεις. Ίσως μετά το ματς με την Βόλφσμπουργκ να έρθει η τρίτη και φαρμακερή. Και ακόμη και τότε, ίσως να είναι πολύ αργά για την Βέρντερ, που με τον φόβο της θρέφει την ελπίδα της Άιντραχτ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης