Ο Μπενίτεθ και ένα ντέρμπι δίχως αύριο

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Μπενίτεθ και ένα ντέρμπι δίχως αύριο

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το ντέρμπι ζωής και θανάτου ανάμεσα στη Νιούκαστλ και τη Σάντερλαντ, καθώς και για την κίνηση των Magpies να πάρουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα με τον τρόπο που το έκαναν παλιότερα οι αντίπαλοί τους.

Το Tyne and Wear ντέρμπι δεν είναι απλά ένα ματς ανάμεσα σε δύο γειτονικές πόλεις. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη κόντρα στο Νησί, τις ρίζες της οποίας μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ. Τελευταία, οι μεταξύ τους μάχες έχουν και μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το φετινό, είναι ίσως το πιο σημαντικό στη σύγχρονη ιστορία των δύο ομάδων. Οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί ποτέ μετά το ξεκίνημα του Μαρτίου, ούσες σε τόσο χαμηλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Ο Νίκος Νταμπίζας δήλωσε στην Chronicle ότι: «όπως λέμε στην Ελλάδα, είναι παιχνίδι ζωής και θανάτου». Ο Σαμ Άλαρνταϊς το χαρακτήρισε με μια λέξη. «Massive». Εκτός από τα περίπου 100 εκατομμύρια λίρες που διακυβεύονται και ένας από τους δύο θα χάσει, καθώς πιθανότατα δεν θα είναι στην Premier League της επόμενης χρονιάς, το γόητρο μιας ολόκληρης πόλης θα δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα σε περίπτωση ήττας. Οι Μάκεμς και οι Τζόρντις ζουν πολύ διαφορετικά από το συνηθισμένο την ομάδα τους.

Όπως αναμενόταν, ο ΜακΛάρεν απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Νιούκαστλ έστω και καθυστερημένα. Ο Ράφα Μπενίτεθ ανέλαβε το δύσκολο ρόλο της διάσωσης και η πρόσληψή του από μόνη της έφερε ένα συναίσθημα ενθουσιασμού, το οποίο είχε καιρό να κάνει την εμφάνισή του πάνω από το St James' Park. Το παιχνίδι με τη Λέστερ, το πρώτο του στον πάγκο της ομάδας, έδωσε ελπίδα παρά την ήττα.

Ο Μπενίτεθ δεν είναι από εκείνους τους προπονητές που μπαίνουν στα αποδυτήρια και μεταφέρουν την αύρα τους σε κάθε γωνία, όπως για παράδειγμα ο Κέβιν Κίγκαν. Η δουλειά του Ισπανού γίνεται στις προπονήσεις. Και απέναντι στις «Αλεπούδες», με μόλις τρεις μέρες δουλειάς η Νιούκαστλ έδειξε σαφώς μεγαλύτερη οργάνωση από ό,τι μας είχε συνηθίσει. Έβγαλε μια εικόνα ομάδας με πλάνο, παίκτες στις σωστές θέσεις, εργατικότητα. Δημιούργησε ευκαιρίες και περιόρισε ουσιαστικά την ανάπτυξη της επίδοξης Πρωταθλήτριας, η οποία είχε μόλις ένα σουτ στην εστία. «Κάναμε τρεις προπονήσεις μαζί του πριν το ματς, ήταν λίγες αλλά καλές. Φέρνει την εμπειρία του και θα μας βοηθήσει να μείνουμε στην Premier League», τόνισε ο Σισοκό, αναγνωρίζοντας ότι ένας προπονητής που έχει περάσει από Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Νάπολι, ρισκάρει τη φήμη του αν συνδεθεί με υποβιβασμό. Αυτό το ρίσκο που δέχθηκε να πάρει εμπνέει τους ποδοσφαιριστές. «Πρέπει να τον ακούμε επειδή είναι από τους καλύτερους στον κόσμο», πρόσθεσε ο Γάλλος.

Προφανώς η επίδραση του νέου προπονητή στους ποδοσφαιριστές τις πρώτες μέρες έχει συνήθως θετικό αντίκτυπο, ωστόσο το στοίχημα με τον Ισπανό είναι η βελτίωση να μην εξασθενίσει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Κι ύστερα, αν όντως ο Μάικ Άσλεϊ έχει αποφασίσει να αλλάξει ρότα, να χτίσει με τελείως διαφορετική λογική τη νέα ομάδα. Με τον Ράφα απόλυτο αφεντικό, που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές, στον τρόπο δουλειάς, στους συνεργάτες του. Αν καταφέρει να σώσει τη Νιούκαστλ, θα κρατήσει όλο το κουμάντο.

Το ντέρμπι με τη Σάντερλαντ είναι ένα πραγματικό ματς χωρίς αύριο. Σε περίπτωση νίκης, οι «καρακάξες» μπορούν να βγουν από τη ζώνη του υποβιβασμού και να αποκτήσουν την κατάλληλη στιγμή την ψυχολογία για την τελική ευθεία. Ο Φάμπιο Μπορίνι από το αντίπαλο στρατόπεδο βρήκε την τακτική της Νιούκαστλ αρκετά οικεία: «Συνήθως αυτό είναι το δικό μας κόλπο. Αλλάζουμε τον προπονητή δύο παιχνίδια πριν, μετά χάνουμε το ένα και νικάμε το ντέρμπι. Μας αντέγραψαν. Προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο, αλλά δεν νομίζω ότι θα δουλέψει», τόνισε ο επιθετικός της Σάντερλαντ, προσθέτοντας ότι τον εξέπληξε η επιλογή του Ράφα να «κατέβει» από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους Τουν.

Πάολο Ντι Κάνιο, Γκουστάβο Πογιέτ, Ντικ Άντβοκαατ και τώρα Σαμ Άλαρνταϊς. Το κόλπο έχει λειτουργήσει καλά τα τελευταία χρόνια για την Σάντερλαντ. Στον πρώτο γύρο ανανεωμένη με τον «Big Sam» έριξε τρία στις «καρακάξες» στο Στάδιο του Φωτός. Στην ουσία, με την τακτική τους αυτή και με το ψυχολογικό πλεονέκτημα που καταφέρνουν να ανακτήσουν οι «Μαύρες Γάτες» έχουν δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό σερί στα Tyne and Wear.

Ξεκίνησε το 2012-13, όταν η ομάδα του Ντι Κάνιο, που τερμάτισε μόλις μία νίκη πάνω από τον υποβιβασμό, πέρασε τρένο με 3-0 από το St James'. Από τότε, ακολούθησαν πέντε ακόμα σερί νίκες ανεξαρτήτως έδρας, ενώ είχαν προηγηθεί δύο ισοπαλίες. Τελευταία νίκη της Νιούκαστλ στο ντέρμπι ήταν ένα καλοκαιρινό μεσημέρι Σαββάτου τον Αύγουστο του 2011, με σκόρερ τον Τέιλορ.

Κάτι ανάλογο ευελπιστεί να κάνει φέτος η Νιούκαστλ, χωρίς να έχει στον πάγκο της φλογερές προσωπικότητες όπως ο Πογιέτ και ο Ντι Κάνιο, αλλά με τον μεθοδικό και εργατικό Μπενίτεθ, ο οποίος κουβαλάει την αύρα της προηγούμενης ομάδας του, της Ρεάλ Μαδρίτης και στηρίζει πολλά στην λεπτομερή προετοιμασία της ομάδας, δουλεύοντας στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου. Ο Τζέιμι Κάραγκερ, που τον είχε προπονητή στη Λίβερπουλ, το έθεσε ως εξής: «Οι αντίπαλοι μισούσαν να παίζουν απέναντί μας. Τα παιχνίδια ήταν απαίσια γι' αυτούς, γιατί δεν τους δίναμε καθόλου χώρο για να αναπνεύσουν. Αν με ρωτάτε να σας πω την λέξη που άκουγα περισσότερο στους αγώνες και τα παιχνίδια ήταν "συμπαγής". Μετά από ένα χρόνο δουλειάς με τον Ράφα, ήμασταν σαν ρομπότ. Με αυτό εννοώ ότι ξέραμε ακριβώς τι ήθελε να κάνουμε και πότε να το κάνουμε». Ο νέος τεχνικός πέρασε πολλές ώρες μέσα στη βδομάδα στην ανάλυση του αντιπάλου και στις λεπτομερείς, ατομικές οδηγίες στους παίκτες του. Τους προετοίμασε για συγκεκριμένες καταστάσεις και δούλεψε στην αυτοπεποίθηση, καθώς μετά το παιχνίδι με τη Λέστερ εκμυστηρεύτηκε στο περιβάλλον του πως οι παίκτες του έδειξαν να ξεχνούν τα όσα δούλεψαν τις τελευταίες μέρες.

Το ότι βελτιώθηκε η εικόνα της ομάδας στην αναμέτρηση με τις Αλεπούδες δεν σημαίνει φυσικά ότι λύθηκαν τα προβλήματά της. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν και τον Ιανουάριο δεν κάλυψαν τα βασικά της προβλήματα: Το γκολ και το κέντρο της άμυνας. Η Νιούκαστλ έχει καταφέρει να διαθέτει ένα ρόστερ με αρκετή ποιότητα, αλλά χωρίς ισορροπία και χωρίς συνοχή. Έχει αστείες αμυντικές αντιδράσεις, δυσκολεύεται πολύ να στείλει τη μπάλα στο πλεκτό και οι απουσίες κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Τουλάχιστον, στο ντέρμπι θα έχει πίσω τον Μεμπά. Της λείπει επίσης και το καθαρό μυαλό. Η στιγμή του Σισοκό στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Λέστερ ήταν χαρακτηριστική: Βγήκε στη γωνία της μικρής περιοχής έχοντας την επιλογή να γυρίσει τη μπάλα στο πέναλτι που ακολουθούσε συμπαίκτης του, να πασάρει στον σέντερ φορ ή να τελειώσει τη φάση μόνος του. Τελικά έκανε μια πάσα ανάμεσα στους δύο συμπαίκτες του..

Το αν η κίνηση με τον Μπενίτεθ αποδειχθεί ματ, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Είναι στην κυριολεξία όλα τα λεφτά. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως ο Ράφα δεν έχει το χρόνο για να εφαρμόσει όσα χρειάζονται προκειμένου η Νιούκαστλ να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Αυτό θα φανεί στο γήπεδο. Σε περίπτωση πάντως που τα καταφέρει και μάλιστα σε βάρος του μισητού αντιπάλου, θα γίνει ο νέος ήρωας των Τουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.