Η άμυνα πριν και μετά τον Τέρι

Gazzetta team
Η άμυνα πριν και μετά τον Τέρι

bet365

Είναι ο ηγέτης της Τσέλσι ο κορυφαίος αμυντικός στην ιστορία της Premier League; Εξι προσωπικά επιτεύγματα του φωνάζουν πως… ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ!

Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Γκους Χίντινκ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ελπίδα. Πως ο Τζον Τέρι μπορεί να παίξει για ακόμα μία χρονιά με τα αγαπημένα του Μπλε. Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός έχει εξηγήσει πως αποχωρεί στο τέλος της σεζόν. Αφού έπαιξε για όλη του τη ζωή στην Τσέλσι (από το 1995), ήρθε η ώρα να την κάνει σαν Κύριος. Σαν Κυριότατος δηλαδή, μιας και ο σύλλογος που αφήνει, δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που βρήκε.

Η αφοσίωση και η συνεισφορά του στα 18 χρόνια που πρωταγωνίστησε με τους Λονδρέζους, δεν χωρούν αμφισβήτησης. Ανοίγει όμως εύλογα μία κουβέντα για το εάν ο Τέρι κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος αμυντικός στην ιστορία της Premier League. Οι τίτλοι στους οποίους οδήγησε την Τσέλσι, αλλά και τα δικά του προσωπικά επιτεύγματα φωνάζουν πως… ΝΑΙ!


Περισσότερα clean sheets στην Premier League
Σε αυτά τα 477 παιχνίδια που έχει παίξει στο πρωτάθλημα, έχει καταφέρει κάτι επικό. Εχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε η Τσέλσι να μην δεχτεί γκολ στα 212 εξ αυτών. Το ποσοστό του 44,4% είναι τρομερό και τον έχει κάνει να αφήσει πίσω του όλους τους καλούς αμυντικούς που έπαιξαν ποτέ στην Premier League. Ακριβώς από κάτω του με 195 clean sheets ακολουθεί ο Τζέιμι Κάραχερ, ο οποίος όμως με τη Λίβερπουλ είχε και περισσότερες συμμετοχές (508), ενώ τρίτος στη λίστα είναι ο Ρίο Φέρντιναντ με 189 clean sheets σε 5005 ματς.


Κορυφαίος αμυντικός σκόρερ στην Premier League
Εννοείται ότι ο Τέρι τα σπάει και μπροστά από την αντίπαλη εστία. Ετσι έχει καταφέρει να σημειώσει 40 γκολ και μάλιστα δίχως να έχει εκτελέσει ούτε ένα πέναλτι. Όλα είναι αντρικά, καθαρά δικά του τέρματα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρόκειται για νικητήρια και υπερπολύτιμα τεμάχια. Δεύτερος στη λίστα είναι ο παλιός σέντερ μπακ της Εβερτον, Ντέιβιντ Ανσγουορθ με 38, ο οποίος όμως έχει 22 πέναλτι και τρίτος ο παλιός αριστερός μπακ της Λιντς, ο «φαουλάκιας» Ιαν Χαρτ των 28 γκολ (10 πέναλτι).


Περισσότερες φορές κορυφαίος αμυντικός στην Ευρώπη
Το εν λόγω βραβείο η UEFA το θέσπισε το 1998 με πρώτο νικητή τον Φερνάντο Ιέρο της Ρεάλ. Οι Γιάαπ Σταμ και Ρομπέρτο Κάρλος ήταν εκείνοι που το πήραν από δύο φορές, αλλά ο Τέρι τους προσπέρασε. Το 2005, το 2008 και το 2009 ψηφίστηκε κορυφαίος οπισθοφύλακας και έτσι έγινε ο μοναδικός με τρεις βραβεύσεις. Και με δεδομένο κανείς απ’ όσους το έχουν κερδίσει έστω μία φορά, δεν μπορεί να τον απειλήσει, το ρεκόρ του θα βασιλέψει για πολύ, πολύ καιρό ακόμα.


Περισσότερες φορές με το περιβραχιόνιο στην Premier League
Στις 5 Γενάρη του 2001 του έδωσαν για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο. Τότε ήταν ακόμα νιάνιαρο 21 ετών. Με την άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο το 2004 έγινα κανονικά ο αρχηγός της Τσέλσι. Ο πιο επιτυχημένος σε όλη την ιστορία της σήκωσε ένα σωρό τρόπαια ή καλύτερα να πούμε σχεδόν όλα τα μεγάλα ασημικά και έφτασε έτσι τα 537 ματς ως αρχηγός, αφήνοντας πίσω του έναν θρύλο, τον Τόνι Ανταμς που φόρεσε το περιβραχιόνιο τη Αρσεναλ για 14 χρόνια.


MVP της σεζόν στην Premier League
Μία ματιά στον πίνακα με τους παίκτες που έχουν λάβει το βραβείο του κορυφαίου όλης της σεζόν στο Νησί, αρκεί για να γίνει κατανοητό πως οι επιθετικοί και έπειτα οι μέσοι έχουν την τιμητική τους. Οι αμυντικοί όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους βραβεία, δεν αρέσουν στον κόσμο. Και όμως την πρώτη χρονιά της Premier League (1992-’03) MVP ψηφίστηκε ο Ιρλανδός σέντερ μπακ της Αστον Βίλα, Πολ ΜακΓκράθ. Ωσπου εμφανίστηκε ο Τέρι το 2004-’05 και πήρε κι εκείνος το σχετικό βραβείο, οδηγώντας στην Τσέλσι στην κορυφή. Κανείς άλλος αμυντικός έκτοτε δεν έλαβε αντίστοιχη αναγνώριση.


Αμυντικός με πιο πολλές παρουσίες στην 11άδα του FIFpro
Πρόκειται για τα βραβεία των κορυφαίων που όμως τα δίνουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, καθώς αυτή είναι η παγκόσμια ένωση τους. Ο θεσμός ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2005 και φτιάχνει την κορυφαία 11άδα παγκοσμίως. Σε αυτήν λοιπόν βρέθηκε πέντε διαδοχικές φορές ο Τέρι (2005-’09). Στη σειρά ακολουθεί με τρεις ο Τιάγκο Σίλβα, ενώ από δύο παρουσίες έχουν οι Φάμπιο Καναβάρο, Αλεσάντρο Νέστα.


Για να το πούμε με μία φωτογραφία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα