Ανασκόπηση: Champions League 2015 (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Ανασκόπηση: Champions League 2015 (vids)

bet365

Κριστιάνο, Μέσι, ρεκόρ, γκολάρες, η επιστροφή της Γιούβε, ο θρίαμβος της Μπάρτσα και μία ακόμα υπέροχη χρονιά στο ραντεβού με τ' αστέρια στο... σεντόνι που μας αποχαιρετά όπως πρέπει.

Χορταστική ή αχόρταγη εάν προτιμάτε. Οπως και να την αποκαλέσετε, ήταν το ίδιο: ξανά και πάλι μία καταπληκτική, γεμάτη ποδοσφαιρική χρονιά στο κορυφαίο level που μπορείς να παρακολουθήσεις. Το Champions League δικαίωσε τον χαρακτηρισμό της καλύτερης διοργάνωσης παγκοσμίως και μας χάρισε επικές στιγμές. Η μπάλα κύλησε μαγικά στο χορτάρι των πιο όμορφων ευρωπαϊκών γηπέδων και δεν μας έλειψε απολύτως τίποτα. Γκολάρες θρυλικές, ρεκόρ, εκπλήξεις και πάνω απ' όλους και όλα ο μεγάλος νικητής.

Ας παρακολουθήσουμε όμως τι ακριβώς συνέβη στη χρονιά, ξεκινώντας όμως ανάποδα. Δηλαδή από τα όσα συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τη λήξη των ομίλων και θα πάμε αργότερα στα πιο σπουδαία. Επειδή τα έχουν αυτά τα περίεργα οι ημερολογιακές ανασκοπήσεις...


ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ενα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης πέτυχε στη φάση των ομίλων του 2015-16 ο Αλεσάντρο Φλορέντσι της Ρόμα. Και κόντρα σε τι αντίπαλο. Στον αγώνα των Τζαλορόσι με την Μπαρτσελόνα, στο Olimpico, ο πολυσύνθετος άσος όντας μόλις μερικά μέτρα μετά το κέντρο και κολλητά στη γραμμή του πλαγίου άουτ, είδε τον Τερ-Στέγκεν πολύ έξω και έστειλε την μπάλα να κάνει ένα εκπληκτικό ταξίδι 55 μέτρων και να καταλήξει δοκάρι-και-μέσα στα δίχτυα (1-1). Πραγματικά ανατριχιαστικό, ένα από τα πιο όμορφα γκολ που έχουν μπει ποτέ…


ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΘΗΡΙΟ Η ΡΕΑΛ
Το κάνει μόδα η Ρεάλ Μαδρίτης όταν δεν πάει καλά να μην σταματάει όταν μπορεί. Με τα αστέρια της να θέλουν να γράψουν γκολ στο κοντέρ, γράφτηκε στο Santiago Bernabeu το πολύ άσχημο φινάλε για την Μάλμε στη φάση των ομίλων καθώς ισοφάρισε το ρεκόρ της πιο βαριάς ήττας. Με τον Ρονάλντο να έχει ‘αρρωστήσει’ για το ρεκόρ και έναν Μπενζεμά να έχει μόλις αρχίσει να παίζει μετά το σκάνδαλο Βαλμπουενά, το κοντέρ σταμάτησε στο 8-0 για τους εξαιρετικά συμπαθείς Σουηδούς. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Γάλλος έκανε το 2-0 με τελείωμα και κεφαλια, για να ακολουθήσει poker από τον Κριστιάνο με εκτέλεση φάουλ και τρία τεμάχια από κοντινή απόσταση. Ο Κόβατσιτς μπήκε σφήνα στους δύο με σουτ για να φτάσει και ο Μπενζεμά στο χατ-τρικ μέσα από την περιοχή. Ηταν η πιο βαριά ήττα στο Champions League μαζί με τη συντριβή της Μπεσίκτας από την Λίβερπουλ στο Anfield.


ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΓΑΝΔΗ
Οταν οι Βαλένθια και Λιόν είδαν την κλήρωση της φάσης των ομίλων του Champions League για την σεζόν 2015-16, δύσκολα μαζί με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης θα υπολόγιζαν και την Γάνδη. Κι όμως, η ομάδα του Χάιν Βανχάιζμπρουκ, που πήρε μέρος για πρώτη φορά στη μεγάλη διοργάνωση, κατάφερε να γράψει ιστορία. Η Γάνδη νίκησε 2-1 τους Ρώσους την τελευταία αγωνιστική και πέρασε μαζί τους -ως δεύτερη- στα νοκ άουτ χαρίζοντας στο Βέλγιο την πρώτη πρόκριση στους «16» του Champions League για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Παράδειγμα προς μίμηση.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Πιστή στην παράδοση που δημιουργεί το αγγλικό ποδόσφαιρο να φορτώνει το CL στον… κόκορα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που επέστρεψε στα αστέρια για να αποχωρήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Υστερα από σχεδόν 300 εκατ. λίρες για μεταγραφές σε δύο χρόνια και γκρουπ χωρίς ομάδα-μεγαθήριο, οι παίκτες του Φαν Χααλ (εκείνος παίζεται) συνεχίζουν στο Europa League. Με μόλις μία νίκη σε 4 αγώνες με Αϊντχόφεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ήττα στον ‘τελικό’ της τελευταίας αγωνιστικής από την Βόλφσμπουργκ ενώ προηγήθηκε, η Γιουνάιτεντ δεν πρέπει να διανοείται ότι υπάρχει δικαιολογία. Οι επιλογές του Ολλανδού το καλοκαίρι και ο σχεδιασμός εξέθεσαν τους Κόκκινους Διαβόλους που επέστρεψαν στο κορυφαίο τουρνουά ύστερα από απουσία ενός χρόνου για να… ξαναφύγουν.


ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ... ΚΟΥΛΟΥΡΙ
Σημασία έχει το ταξίδι λέμε πολλές φορές στη ζωή και φυσικά στο ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η παρηγοριά ομάδων που έκαναν υπέρβαση για να μπουν στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης και η συγκομιδή τους -σε βαθμούς- ήταν μηδενική. Σίγουρα οι παίκτες της Μακάμπι Τελ Αβίβ έγιναν σαφώς πλουσιότεροι σε εμπειρίες και παραστάσεις ύστερα από τα 6 ματς κόντρα σε Τσέλσι, Ντιναμό Κιέβου, Πόρτο, όμως προστέθηκαν στη λίστα των κλαμπ που έκαναν ταμείο με 6 ήττες από τα γκρουπ του Champions League. Οι Ισραηλινοί έγιναν οι πρώτοι που το παθαίνουν αυτό μετά την Μαρσέιγ το 2013-14 και τις Βιγιαρεάλ, Οτελούλ Γκαλάτι και Ντιναμό Ζάγκρεμπ το 2011-12.


ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Ημερολογιακά η χρονιά δεν ήταν η καλύτερη για τη Ρεάλ, αλλά σε προσωπικό επίπεδο ο Κριστιάνο έκανε τα δικά του. Η αλήθεια είναι ότι δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε την ομάδα του πέρσι. Μπορεί δηλαδή την προηγούμενη σεζόν να σκόραρε 10 φορές, μα τα οκτώ αφορούσαν τη φάση των ομίλων, δηλαδή το 2014. Μόλις δύο σημείωσε κόντρα στη Σάλκε στη φάση των «16», μα ακολούθησε ο πρόωρος αποκλεισμός, με εκείνον να μην βάζει άλλο. Φρόντισε λοιπόν με το που ξεκίνησε η νέα περίοδος να αρχίσει να πυροβολεί ασταμάτητα. Κανείς ποτέ δεν έβαλε στους ομίλους του Champions League όσα εκείνος στο πρώτο μισό του 2015-'16. Ο Πορτογάλος έφτασε τα 11 και συνεχίζει ένα τρομερό σερί με διψήφιο νούμερο ανά σεζόν, το οποίο ξεκίνησε από το 2011-'12.


Και συνεχίζουμε αντίστροφα με τα όσα θαυμαστά συνέβησαν στο Β' μισό της περσινής σεζόν. Δηλαδή στο ξεκίνημα του 2015...


Η ΕΚΠΛΗΞΗ
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αν και αήττητος είχε απολυθεί από τον Ολυμπιακό. Στη Μονακό όμως έζησε εν μέρει το όνειρο, όταν στη φάση των «16» απέκλεισε την Αρσεναλ και μάλιστα με τρία γκολ (3-1) μέσα στο Λονδίνο (σ.σ.: ηττήθηκε 2-0 στο Πριγκιπάτο). Οι Μονεγάσκοι του με όπλο την άμυνα και τις αντεπιθέσεις έφτασαν λοιπόν στα προημιτελικά. Εκεί πάλεψαν στα ίσα με τη Γιουβέντους και θα μπορούσαν να τα έχουν καταφέρει, αλλά καταδικάστηκαν από ένα ανόητο-ανούσιο πέναλτι και ηττήθηκαν 1-0 στο Τορίνο (0-0 στη ρεβάνς). Γενικότερα όμως έκαναν την υπέρβαση τους και άφησαν την αίσθηση ότι ήταν η έκπληξη του τουρνουά.


ΜΠΑΓΕΡΝ 7x6
Οταν έφτασαν τα ημιτελικά, η αντίπαλος της, Μπάρτσα, ήταν δαιμονισμένη, ενώ η ίδια πληγωμένη βαριά από τις τεράστιες απουσίες. Οπότε σταμάτησε εκεί η διαδρομή της Μπάγερν. Νωρίτερα όμως η αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε φροντίσει να διασκεδάσει τους οπαδούς της και το ουδέτερο κοινό. Η απογείωση ήταν στις δύο ρεβάνς με τις Σαχτάρ στους «16» και την Πόρτο στα προημιτελικά. Μετά το 0-0 οι Ουκρανοί δέχτηκαν το απίθανο 7-0, ενώ οι Δράκοι που τόλμησαν να απειλήσουν με το 3-1 στο «Ντραγκάο», υπέστησαν βαριά τιμωρία με 6-1.


Η ΦΑΣΗ
Αναμφίβολα ήταν η στιγμή που είδαν όλοι περισσότερο από κάθε άλλη. Δεν έγινε απλά viral, αλλά ξέφυγε σε άλλον γαλαξία πέρα από τα social media. Το έβλεπες ξανά και ξανά και δεν το βαριόσουν. Ο Μέσι να σπάει το κορμί του και τον Μπόατενγκ, ο οποίος έχασε και τη μάχη με τη βαρύτητα. Και δεν ήταν μόνο η ενέργεια και το γκολ, αλλά η στιγμή που σηματοδότησε την μεγαλειώδη πρόκριση της Μπάρτσα κόντρα στο άλλο μεγάλο φαβορί.


ΓΙΟΥΒΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια από το ραντεβού του «Ολντ Τράφορντ», ώστε η Γιουβέντους να επιστρέψει στην διεκδίκηση του τροπαίου. Μεσολάβησαν όμως ένα σωρό περιπέτειες, τιμωρίες, ο υποβιβασμός, μα με αυτή την παρουσία της η Γηραιά Κυρία επιβεβαίωσε πως πλέον έχει γυρίσει. Και φρόντισε στα ημιτελικά να το κοινοποιήσει καλύτερα απ' όλους στη Ρεάλ, την οποία απέκλεισε στα ημιτελικά κόντρα σε κάθε πρόβλεψη. Ας είναι καλά ο Αλβαρο Μοράτα που έβαλε γκολ σε όλα τα κρίσιμα ματς. Στη νέα σεζόν βέβαια από τη στιγμή που τερμάτισε 2η στον όμιλο και κληρώθηκε με τη Μπάγερν στους «16», θα είναι τρομερά δύσκολο να επαναλάβει τον άθλο. Αλλά και πάλι ποιος ξέρει, Γιούβε είναι αυτή...


MES QUE UN BARCA
Τα λόγια στην περίπτωση της για το δεύτερο μισό του 2015 είναι προφανώς περιττά. Με το που είχε αλλάξει ο χρόνος, το τσιπάκι της γύρισε ανάποδα και τα σάρωσε όλα. Εφτασε στον τελικό με άκρως εμφατικό τρόπο και δίχως να αμφισβητηθεί η ανωτερότητα της σε κανένα ζευγάρωμα. Σε όλη την πορεία το MSN μεγαλούργησε. Μέσι (10 γκολ/ 6 ασίστ), Νεϊμάρ (10/ 3) και Λουίς Σουάρες (7/ 3) ήταν άπιαστοι και φορμαρίστηκαν στο κατάλληλο σημείο, οδηγώντας την ομάδα τους στο μυθικό τρεμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της.


Η ΦΙΕΣΤΑ
Στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου το φαβορί ήταν ξεκάθαρο. Και ως τέτοιο φρόντισε να το πιστοποιήσει με το καλημέρα. Ο Ράκιτιτς (4') έβαλε σε θέση οδηγού τη Μπάρτσα, αλλά ο Μοράτα (55') αμφισβήτησε την ανωτερότητα των Καταλανών. Ωστόσο, μία λάθος αντίδραση του Μπουφόν στο σουτ του Μέσι (68'), έφερε τη μπάλα στα πόδια του Λουίς Σουάρες για το 2-1. Στις καθυστερήσεις ο Νεϊμάρ καθάρισε για το 3-1, χαρίζοντας στη Μπαρτσελόνα το πέμπτο τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά, ενώ η Γιούβε έμεινε με τον έκτο χαμένο ραντεβού στην ιστορία της (σ.σ.: έχει δύο στα οκτώ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα