Η σπάνια ιστορία του Μέμφις Ντεπάι

Η σπάνια ιστορία του Μέμφις Ντεπάι

Gazzetta team
Η σπάνια ιστορία του Μέμφις Ντεπάι

bet365

Ο Jonathan Fadugba του FourFourTwo δίνει το προφίλ του Μέμφις Ντεπάι, του Ολλανδού εξτρέμ που τα έχει πάει εξαιρετικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων.

Αποκαλεί τον εαυτό του κυνηγό ονείρων, έχει αυτοπεποίθηση, είναι απλός άνθρωπος και έχει τη φιλοδοξία να φτάσει στην κορυφή. Με δύο γκολ και μία ασίστ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ολλανδίας, εξελίσσεται έναν από τους καλύτερους πιτσιρικάδες του Mundial. Ο Μέμφις Ντεπάι είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια του Λουίς Φαν Γκααλ, που δίνει μεγάλη ενέργεια όταν έρχεται από τον πάγκο. Σκόραρε κόντρα στην Αυστραλία γράφοντας το τελικό 3-2 υπέρ των Οράνιε και έγινε ο νεότερος Ολλανδός που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Μπουντεβάιν Ζέντεν το 1998.

Ο 20χρονος συνέχισε με ένα ακόμα γκολ στο 2-0 σε βάρος της Χιλής, το δεύτερό του και ακόμα είναι στο ξεκίνημα. Ο Ντεπάι δείχνει να έχει ό,τι χρειάζεται για να είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Ολλανδίας για τα επόμενα χρόνια. Οπως είναι λογικό, οι μεγάλες ομάδες τη Ευρώπης παρακολουθούν τον άσο της Αϊντχόφεν και μία από τις φήμες λένε ότι ο Φαν Γκααλ θέλει να τον έχει υπό τις οδηγίες του και στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί πρέπει να τον γνωρίζετε
Η ιστορία του Μέμφις Ντεπάι είναι ενδιαφέρουσα αν όχι ασυνήθιστη. Είχε δύσκολη παιδική ηλικία, όντας γιος Γκανέζου πατέρα και Ολλανδής μητέρας οι οποίοι χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ετών. Κάθε παιδί που οι γονείς του χωρίζουν μπορεί να βιώσει συναισθηματικό πόνο και να υποστεί ψυχολογικές συνέπειες. Ο Ντεπάι είναι ένα από τα παιδιά που το πέρασαν αυτό και ό,τι έζησε είχε επίπτωση στις επιλογές του στο ποδόσφαιρο. Το 2012 έβγαλε από τη φανέλα το επίθετο του πατέρα του, με τον οποίο δεν θέλει να έχει καμία επαφή. Η φανέλα του γράφει το Μέμφις, το οποίο έχει μέχρι σήμερα.

Γεννήθηκε στο Μούντρεχτ της Νότιας Ολλανδίας ένα «μικρό χωρίο στο οποίο δεν έχει πολλά πράγματα να κάνεις» σύμφωνα με τον Τζίτζι, έναν από τους φίλους της παιδικής του ηλικίας. Ομως το... κενό παύει να υπάρχει όταν υπάρχει το ποδόσφαιρο και ο Ντεπάι με τους φίλους του περνούσαν όλο τον καιρό τους παίζοντας. Εντάχθηκε στο δυναμικό της τοπικής ομάδας και η επιθυμία του να εξελιχθεί σαν επαγγελματίας τον έφερε στις ακαδημίες της Αϊντχόφεν σε ηλικία 12 ετών.

Ενας προικισμένος από τη φύση του ποδοσφαιριστής, αντιμετώπισε προβλήματα με τον τρόπο ζωής στην PSV δίνοντας την εντύπωση ενός περίεργου παιδιού. Η Αϊντχόφεν του προσέφερε έναν «προπονητή ζωής» ο οποίος μετά την πρώτη τους συνάντηση περιέγραψε τον Ντεπάι σαν ένα «πολύ θυμωμένο» παιδί.

Αυτό δεν βοήθησε τελικά. Μετά τα 15α γενέθλιά του, ο παππούς του πέθανε. Ενας άνθρωπος που τον είχε επηρεάσει πολύ και είχε κάνει τατουάζ στο αριστερό χέρι κάποια από τα λόγια του. «Αυτός ο άνθρωπος μου έδωσε μεγάλο σθένος και με φρόντισε» είπε ο Ντεπάι.

Χρησιμοποιώντας το κίνητρό του, επικεντρώθηκε στο ποδόσφαιρο. Στα 16 του κλήθηκε στην Εθνική Under-17 και ήταν μέλος της Ολλανδίας στο Euro του 2011 που κατέκτησε τον τίτλο. Ο ίδιος σκόραρε στον τελικό στο 5-2 σε βάρος της Ολλανδίας. Χρειάστηκε 20 λεπτά για να πετύχει γκολ στο ντεμπούτο του με την PSV το 2011 σε ένα 8-0 κόντρα στην Νουρντβάικεραουτ σε αγώνα Κυπέλλου, το οποίο η ομάδα του κετέκτησε εκείνη τη χρονιά. Η πρώτη του εμπειρία στην Eredivisie ήρθε στα 18 του στο τελευταίο λεπτό της νίκης με 3-2 κόντρα στην Φέγενορντ το 2012. Ο τεχνικός της PSV Φιλίπ Κοκού του έδωσε μετά περισσότερο χρόνο, όταν μπήκε για 11 λεπτά στο 5-1 με αντίπαλο την Χέρενφεν. Ο Ντεπάι σκόραρε μέσα σε έξι λεπτά.

Δυνατά σημεία
Οπως έδειξε με το γκολ του με την Αυστραλία, ο Ντεπάι είναι ένας επιθετικός διαθέτει πολύ δυνατό δεξί πόδι. Αν του δώσεις χώρο να γυρίσει και να σουτάρει από απόσταση είναι πολύ πιθανό να σε τιμωρήσει, όπως έκανε με αντιπάλους της Ζούλτε-Βάρεγκεμ και Τσερνομόρετς σε αγώνες στην Ευρώπη. Ικανός να τρέχει με τη μπάλα στα πόδια, κανένας δεν έκανε περισσότερες ντρίμπλες από τον ίδιο στην Eredivisie την περασμένη σεζόν και μπορεί να παίξει στα αριστερά της επίθεση για να συγκλίνει και να χρησιμοποιεί το δεξί του πόδι. Οι ικανότητές του, του δίνουν τη δυνατότητα να παίξει και σαν επιθετικός μέσος.

Η φυσική του δύναμη, η ταχύτητα και το κάθετο παιχνίδι παίζει ρόλο στο μυαλό του Φαν Γκααλ ο οποίος τον έχει στα υπόψη του για τις θέσεις των εξτρέμ. Σε φιλικό πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν «ηλεκτρικός» κόντρα στην Γαλλία και ερχόμενος από τον πάγκο εξέθεσε τον δεξιό μπακ των Τρικολόρ, Ματιέ Ντεμπισί. Την περασμένη σεζόν έβαλε 12 γκολ και έδωσε 7 ασίστ στην πρώτη του χρονιά ουσιαστικά σαν παίκτης της πρώτης ομάδας. Ηταν επίσης πρώτος στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες πάσες-κλειδί ανά αγώνα με (2.7).

Πνευματικά ο Ντεπάι φαίνεται να είναι πολύ δυνατός, ένα νεαρός που έχει μοναδικό στόχο να φτάσει στην κορυφή. «Θέλω να νικάω συνέχεια. Αν χάνω, η μέρα μου έχει καταστραφεί». Εχεις στο στήθος του σε τατουάζ το «κυνηγός ονείρων» και εξηγεί. «Κάθε φορά που κοιτάζω στον καθρέφτη παίρνω κίνητρο αφού ξέρω ότι ακόμα δεν είμαι εκεί που θέλω».

Αδυναμίες
Αν και είναι ακόμα 20 ετών υπάρχουν χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του που πρέπει να γίνουν καλύτερα. Ενα από αυτά είναι οι αποφάσεις που παίρνει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Πότε να σουτάρει, πότε να πάει στο ένας εναντίον ενός και πότε να κάνει πάσα. Είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να βελτιωθεί, ενώ το σουτ του μπορεί να γίνει καλύτερο. Το να γίνει σταθερός και αποτελεσματικός θα τον ανεβάσει επίπεδο και θα τον κάνει έναν από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είπαν...
«Ο Μέμφις είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ολλανδίας, πολύ παθιασμένος και φιλόδοξος. Αν συνεχίσει να βελτιώνεται με αυτό τον ρυθμό, το κλαμπ θα οφεληθεί πολύ από την παρουσία του» είπε ο τεχνικός σύμβουλος της PSV, Μαρσέλ Μπραντς το 2012.

«Κάνει τα πάντα για να βρεθεί στην κορυφή» είπε ο συμπαίκτης του στην Αϊντχόφεν, Στιν Σααρς. Εχει σώμα πραγματικού αθλητή, δύναμη και ταλέντο. Δεν το φοβάμαι, δεν πρόκεται να χάσει τα μυαλά του. Η διεισδυτικότητά του είναι τρομερή, μου αρέσει πολύ.

Γνωρίζατε ότι;
Σε μία μεταγραφική μάχη ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα για την υπογραφή του Ντεπάι, το πιο πιθανό ήταν να κερδίσουν οι Μερένγκες. Μετά τον clasico ημιτελικό του Copa del Rey του 2013 έγραψε στο twitter «Hala Madrid».

Επόμενη μέρα
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μέσα στις ομάδες που φέρονται να τον θέλουν, ειδικά μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον -προπονητή του στην Ολλανδία- Λουίς Φαν Γκααλ. Τότεναμ, Μπεσίκτας και άλλες ομάδες θέλουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, όμως δεν πρόκειται να είναι εύκολο. Η τιμή του ανεβαίνει με κάθε καλό παιχνίδι που κάνει, ενώ οι οπαδοί της PSV θέλουν να μείνει και το έκαναν σαφές με πανό στον πρόσφατο αγώνα της Ολλανδίας με το Μεξικό. «Ο Μέμφις δεν πωλείται».

«Ο Μέμφις πρέπει να συγκεντρωθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να δείξει εκεί την πρόοδο που έχει κάνει» είπε ο μάνατζέρ του, Κεες Πλοέσμα Τζούνιορ. «Μετά θα δούμε τι θα γίνει. Εχει δείξει πόσο έχει βελτιωθεί».

 

Τελευταία Νέα