Το πιο δημοφιλές αθλητικό πρωτάθλημα στον πλανήτη

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Το πιο δημοφιλές αθλητικό πρωτάθλημα στον πλανήτη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τα στατιστικά δεδομένα που δημιουργεί το Champions League, σύμφωνα με το UEFA's Intelligence Center, και γράφει για αυτό που έχει εξελιχθεί στο πιο φαντασμαγορικό πρωτάθλημα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ακόμη και αν δεν το έχεις δει ότι αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα το Champions League, το συνειδητοποιείς κοιτάζοντας το πρόγραμμα των αγώνων σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παρατηρείς τις ακριβότερες ομάδες να στριμώχνονται στο πρόγραμμα του Σαββάτου και οδηγείσαι από ένστικτο στον συνειρμό ότι βρισκόμαστε στις παραμονές έναρξης της πιο δημοφιλούς αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη. Πάνω στην ώρα, σαν να ήθελε να το υπογραμμίσει αυτό, το Κέντρο Πληροφοριών της UEFA προχώρησε στην έκδοση της πρώτης αναφοράς του για τις διοργανώσεις που ξεκινούν, δηλαδή το Champions League και το Europa League. Για να καμαρώσει, ανάμεσα στα άλλα, που είναι δική της η πιο δημοφιλής αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, με μέτρο σύγκρισης τα social media. Η διαφορά των followers του Champions League (136 εκατομμύρια) σε facebook, Twitter, Instagram και YouTube, από τα επόμενα (ΝΒΑ 116 εκατ., Premier League 92 εκατ., LaLiga 85 εκατ., World Cup 74 εκατ.) φωνάζει ότι αυτό που συμβαίνει την ώρα που κουνιέται το σεντόνι με τα αστέρια απασχολεί τον πλανήτη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στον αθλητισμό.

Οι 32 ομάδες που μετέχουν στην φάση των ομίλων του Champions League έκαναν το 40% του παγκόσμιου μεταγραφικού τζίρου αυτό το καλοκαίρι. Ξόδεψαν περί τα 2,27 δισεκατομμύρια ευρώ (55% περισσότερα συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2018) και ετοιμάστηκαν με επιχειρηματικό όραμα να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τα 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμά η UEFA ότι θα μοιράσει – σε χρηματικά βραβεία - στις ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Το συνολικό κόστος δημιουργίας των ομάδων που μετέχουν στο Champions League φτάνει τα 8.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάζεις τα νούμερα και ζαλίζεσαι. Αντιλαμβάνεσαι πόσο “ακριβαίνουν” τα υλικά παραγωγής του Champions League (το 47% των ομάδων έκανε αυτό το καλοκαίρι την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του), και αντιλαμβάνεσαι ότι η πραγματικότητα υπηρετεί την ιδέα αυτών που οραματίζονταν τη δημιουργία του ακριβότερου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Η UEFA τους προσκαλεί όλους στο πάρτι, με τα 4 εισιτήρια που μοιράζει σε κάθε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τους μοιράζει πολλά λεφτά, τους βάζει στον δρόμο της διαφάνειας στη διαχείριση των εσόδων τους, τους οδηγεί προς τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων (839 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από τις 32 ομάδες σε εγκαταστάσεις και γήπεδα τον τελευταίο χρόνο) και κάπως έτσι τους δίνει τη δύναμη και τα εργαλεία για να δημιουργήσουν ομάδες που συνθέτουν την καλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη.

Είναι μιας άλλης στιγμή η συζήτηση σχετικά με το αν βγαίνει ή όχι ωφελημένο το ποδόσφαιρο και ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος του πλανήτη μέσα από αυτή τη δυναμική διαδικασία εξέλιξης του Champions League σε αυτό που είναι σήμερα και αυτό που θα γίνει αύριο. Το βέβαιο όμως είναι ότι περίπου 2,5 δεκαετίες μετά την αρχή του, το Champions League έχει καταφέρει – διαπιστωμένα πλέον – να απασχολεί τον πλανήτη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αθλητική διοργάνωση. Μπορεί ο νέος κύκλος των αγώνων του να αποδειχθεί σε θέαμα και δράμα πιο συναρπαστικός από τον προηγούμενο; Κοιτάζεις πίσω, στα όσα συνέβησαν πέρσι και δυσκολεύεσαι να σκεφτείς ότι μπορεί να δεις περισσότερα καλύτερα παιχνίδια από αυτά που είδες στην προηγούμενη έκδοση. Δεν δυσκολεύεσαι όμως να συμπεράνεις ότι αυτή, η τελευταία φόρμα διεξαγωγής, που δημιούργησε στα κλαμπ της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου την εγγύηση σταθερών υψηλών εσόδων, έβαλε προδιαγραφές εκτίναξης του θεάματος και της ανταγωνιστικότητας στα ύψη, μεγαλώνοντας αδιανόητα και την εμπορική αξία της διοργάνωσης. Δίχως να ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί το Champions League ή αν θα προκύψει στο εγγύς μέλλον μια νέα ελίτ ευρωπαϊκή διοργάνωση, αυτό που σήμερα διαπιστώνει είναι ότι παρακολουθεί το πιο φαντασμαγορικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που στήθηκε ποτέ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball