Αλεσάντρο Μούρτζια, το μέλλον της Λάτσιο!

Αλεσάντρο Μούρτζια, το μέλλον της Λάτσιο!

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για το... παιδί του Σιμόνε Ιντσάγκι, το οποίο έδωσε στους Λατσιάλι τον πρώτο τίτλο μετά το 2013.

Στις 29 Ιανουαρίου 2013 η Λάτσιο υποδέχθηκε τη Γιουβέντους στη ρεβάνς του ημιτελικού του Coppa Italia, έχοντας αποσπάσει 1-1 στο Τορίνο. Οι Ρωμαίοι ήταν μπροστά με 1-0, για να έρθει η ισοφάριση από τον Βιδάλ στο 92'. Ολα έδειχναν ότι το ματς θα πήγαινε στην παράταση αλλά στο επόμενο λεπτό ο Φλόκαρι έκανε το 2-1 και οι Λατσιάλι πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα κατακτούσαν το τρόπαιο κόντρα στη Ρόμα. Από εκείνη την βραδιά, οι Μπιανκοτσελέστι μετρούσαν μόνο ήττες από τη Γιούβε και μάλιστα χωρίς να βάλουν γκολ αλλά ορισμένες παραδόσεις, όπως φαίνεται, πρέπει να τελειώνουν όπως άρχισαν. Γι' αυτό, επομένως, το σκηνικό στο φετινό Supercoppa Italiana ήταν όπως τότε. Με την Λάτσιο μπροστά, με τη Γιουβέντους να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις και με τους Ρωμαίους να σκοράρουν αμέσως μετά για να λυτρωθούν. Και λυτρώθηκαν από ένα 21χρονο παιδί, το οποίο αν δεν ήταν στον αγωνιστικό χώρο, θα ήταν στην Curva Nord!

Αν κρινόταν αποκλειστικά από τους γονείς του, πάντως, δεν θα ήταν ούτε στον αγωνιστικό χώρο, ούτε στο πέταλο. Θα ήταν σε μια πισίνα για προπόνηση αφού αυτό ήθελαν ο μπαμπάς και η μαμά για τον γιο τους. Να ασχοληθεί με την κολύμβηση. Το παλεψαν αλλά ο μικρός ήταν ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο και κατάφερε να τους πείσει να τον γράψουν σε μια ποδοσφαιρική σχολή στα περίχωρα της Ρώμης, με τον πατέρα του να οδηγεί καθημερινά 40 χλμ. για να τον πάει στην προπόνηση και άλλα τόσα για να επιστρέψουν σπίτι. Σύντομα, πάντως, ο πρεσβύτερος Μούρτζια θα καταλάβαινε ότι άξιζε τον κόπο αφού το ταλέντο του μικρού Αλεσάντρο ξεχώρισε τόσο ώστε στα 12 του να "υπογράψει" στη Λάτσιο. Την ομάδα που αγαπάει από πιτσιρικάς. Την ομάδα που αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ότι το ταλέντο του είναι πραγματικά πολυδιάστατο.

Συμβαίνει αρκετές φορές ένας προπονητής, ειδικά όταν έχει να κάνει με πιτσιρίκια, να βλέπει πράγματα σε έναν ποδοσφαιριστή, που ο ίδιος αδυνατεί να συνειδητοποιήσει. Κάπως έτσι, γράφει η Gazzetta dello Sport, ο προπονητής του στους Allievi (η ομάδα που είναι αμέσως πιο κάτω ηλικιακά από την Primavera) Φάμπιο Μπιάνκι προσπάθησε να του εξηγήσει ότι θα πρέπει να αγωνίζεται στην επίθεση. Ο Αλεσάντρο, όμως, διαφωνούσε και επέμενε ότι το ιδανικό για αυτόν είναι να γίνει χαφ. Επέμενε, μάλιστα, τόσο πολύ, ώστε κάποτε, σε ένα ντέρμπι με την Ρόμα στους Allievi, να αρνηθεί να αγωνιστεί ως επιθετικός. Και είναι από τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ποδοσφαιριστής για έλλειψη πειθαρχίας, πολύ απλά επειδή η πορεία έδειξε ότι το δίκιο το είχε ο Μούρτζια. Εστω το περισσότερο δίκιο γιατί οι επιδόσεις του στα τμήματα υποδομής της Λάτσιο δικαιώνουν και τους τότε προπονητές του.

Σε όλες τις σεζόν που πέρασε στις ακαδημίες των Λατσιάλι, ο Αλεσάντρο -ως χαφ- δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 7 γκολ ενώ την περίοδο 2009-10 είχε φτάσει στα 11 πριν αντιμετωπίσει τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό του, ο οποίος τον άφησε εκτός δράσης για τρεις μήνες. Ολα αυτά, συν την άνεση με την οποία μπορούσε να παίζει σε όλες τις θέσεις του κέντρου αλλά και σε αυτή του trequartista, έκαναν πολλούς να προσέξουν το ταλέντο του και μάλιστα να αρχίσουν και τις, παραδοσιακές σε τέτοιες περιπτώσεις, συγκρίσεις και προβλέψεις. «Ορισμένοι τον παρομοιάζουν με τον Κακά και κάνω τα πάντα για να τον κρατήσω προσγειωμένο. Στις μέρες μας η ταπεινότητα είναι ό,τι πιο σημαντικό. Μιλάμε για ένα παιδί που έχει τρομερή ποιότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Νομίζω πως το έχει καταλάβει και ο ίδιος αυτό, είναι πολύ έξυπνο παιδί και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο, όπου μπορεί να ανταποκριθεί σε διάφορους ρόλους», έλεγε το 2013 ο τότε μάνατζερ του, Μικελάντζελο Μινιέρι.

Το αν θα γίνει Κακά, βέβαια, θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Πιθανότατα όχι, αλλά μάλλον δεν τον ενδιαφέρει και πολύ. Αυτό που θέλει ο ίδιος, στο κάτω-κάτω, είναι να πετύχει πράγματα με την ομάδα που αγαπάει από μικρός και με την οποία ανανέωσε το συμβόλαιο του ως το 2022. Με τον Σιμόνε Ιντσάγκι στον πάγκο, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. «Ο Μπιέλσα αποκαλείται τρελός αλλά τελικά ο τρελός, αληθινός και νικητής, είναι ο Ιντσάγκι», έγραψε η GdS και έχει δίκιο. Οχι μόνο επειδή ο Σιμόνε δέχθηκε να αναλάβει πέρυσι την Λάτσιο στα μέσα του καλοκαιριού μετά τα μπρος-πίσω του Μπιέλσα που κούρασαν τον Κλαούντιο Λοτίτο, αλλά κι επειδή αποφάσισε να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Και μέσα σε αυτό τον "τρόπο", συμπεριλαμβανόταν και η άνοδος του Αλεσάντρο Μούρτζια στην πρώτη ομάδα.

Οντας επιτυχημένος ως προπονητής της Primavera, ο Ιντσάγκι αποφάσισε να εμπιστευτεί τον πιτσιρικά με τον οποίο είχαν πανηγυρίσει μαζί το Coppa Italia του 2014 και του 2015 (κόντρα στη Ρόμα), όπως και το Σούπερ Καπ του 2014. Η εμπιστοσύνη του προπονητή, μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη ώστε ουσιαστικά να θυσιάσει τον Ντανίλο Κατάλντι, επίσης "προϊόν" της Λάτσιο, για χάρη του. «Υπάρχει αντικαταστάτης του Μπίλια στην ομάδα, τον εμπιστεύομαι και θα δείξει στην πορεία το γιατί», έλεγε ο allenatore πέρυσι όταν τραυματίστηκε ο Αργεντίνος χαφ, δίνοντας στον Μούρτζια το ντεμπούτο του σε ένα ματς με την Πεσκάρα στο Olimpico. Λίγες εβδομάδες μετά, ο νεαρός χαφ θα πετύχαινε και το πρώτο του γκολ στο εκτός έδρας 2-2 με την Τορίνο.

Εβαλε ακόμη ένα κόντρα στη Φιορεντίνα αλλά το πιο σημαντικό, ενδεχομένως, είναι ότι... έβγαλε από την ομάδα τον Κατάλντι. Για τον Ιντσάγκι, άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο Μούρτζια είναι καλύτερος, είναι πιο προσγειωμένος και έχει πολύ περισσότερο μέλλον όχι στη Λάτσιο αλλά γενικά στο ποδόσφαιρο. «Ρωμαίος, Λατσιάλε, μορφωμένος, ντροπαλός, πολύ ευγενικός, γενικά πολύ πιο ήρεμος τύπος από τους Κατάλντι και Κεϊτά, τους οποίους επίσης ξέρει πολύ καλά ο προπονητής», αναφέρουν σήμερα (14/8) όλα τα αφιερώματα των Ιταλών για τον 21χρονο χαφ, ο οποίος αποκαλείται «Inzaghiano», σε ελεύθερη μετάφραση... ταγμένος στον Ιντσάγκι.

Αυτόν, που στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής της Λάτσιο, δεν φοβήθηκε να τον εμπιστευτεί. Και η δικαίωση του ήρθε την ώρα που η μπάλα έφευγε από τα πόδια του Μούρτζια και κατέληγε στα δίχτυα του Μπουφόν για το 3-2. «Είμαστε μια σπουδαία ομάδα με έναν σπουδαίο προπονητή», ήταν το σχόλιο που έκανε «το χρυσάφι της Λάτσιο», όπως τον χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί, μετά την απονομή. Την πρώτη απονομή με... χρυσό για τους Λατσιάλι μετά το 2013!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα