Μπεράρντι, τώρα ή ποτέ!

Μπεράρντι, τώρα ή ποτέ!

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον Ντομένικο Μπεράρντι και το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει άμεσα.

Οι μέρες που διανύουμε θεωρούνται σοκαριστικές -ποδοσφαιρικά πάντα- για τους Ιταλούς επειδή ο Τζίτζιο Ντοναρούμα αποφάσισε να κάνει αυτό που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει μέχρι και πριν λίγους μήνες ή εβδομάδες. Να αφήσει από τόσο νωρίς την Μίλαν και να συνεχίσει αλλού. Για τον Ντομένικο Μπεράρντι δεν νιώθει κανείς ότι σοκάρεται από ό,τι (δεν) έχει συμβεί ως τώρα αλλά θα είναι πραγματικά σοκαριστικό αν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου παραμένει στη Σασουόλο. Γιατί για τον ποδοσφαιριστή που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο ανερχόμενο ταλέντο του Calcio πριν 2-3 χρόνια, έφτασε η ώρα που θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με την καριέρα του.

Την βραδιά της 12ης Ιανουαρίου 2014 όλος ο πλανήτης έμαθε για έναν 19χρονο που έγραφε ιστορία κόντρα στη Μίλαν. Ο Μπεράρντι έβαζε... τέσσερα (!) γκολ στους Ροσονέρι και χάριζε μια επική νίκη (4-3) στη Σασουόλο, η οποία σήμανε και το τέλος του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι από τον πάγκο των Μιλανέζων. Ηταν η περίοδος που οι μετοχές του πιτσιρικά Ιταλού ήταν στα ύψη και τα ιταλικά ΜΜΕ δεν έγραφαν μόνο για τη Γιουβέντους αλλά και για την Μπαρτσελόνα ή κάποιες αγγλικές ομάδες. Σε ένα Calcio που έψαχνε λόγους για να αισιοδοξεί για το μέλλον του, ο Μπεράρντι προβλήθηκε ως η μεγαλύτερη ελπίδα, ως το ανερχόμενο αστέρι, ο νέος παικταράς για τον οποίο θα γίνει ένα δυνατό μεταγραφικό ντέρμπι. Σε όλα αυτά, τελικά, έριξε άκυρο μόνος του.

Ο Μπεράρντι προφανώς έχει ταλέντο και μάλιστα άφθονο αλλά, καλώς ή κακώς, έχει αποδειχθεί (και) στο ποδόσφαιρο ότι αυτό δεν σε πάει πουθενά από μόνο του. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να δουλεύεις όσο ταλέντο κι αν έχεις. Σημαίνει και ότι πρέπει να έχεις και το θάρρος, την προσωπικότητα να δείξεις το ταλέντο σου. Το πόσο δουλεύει ο Ντομένικο, προφανώς, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς πλην όσων είναι μαζί του καθημερινά και τον ζουν στο 100%. Οι υπόλοιποι, όσοι δεν έχουν και δεν προβλέπεται να έχουν κάποια επαφή μαζί του, μπορούν μόνο να δουν ότι τα μηνύματα που στέλνει σε ό,τι αφορά το θάρρος του, δεν είναι και τα καλύτερα. Το καλό, βέβαια, είναι ότι το καταλαβαίνει και ο ίδιος αυτό, όπως φάνηκε και από αυτό που είπε στη Gazzetta dello Sport πριν λίγες εβδομάδες.

«Βασικά δεν έχω μεγάλους φόβους, αν και πριν κάποιους μήνες φοβήθηκα ότι θα έπρεπε να κάνω επέμβαση στο γόνατο. Ο πραγματικός φόβος μου είναι οι αλλαγές, ίσως για αυτό η καριέρα μου δεν... ξεκόλλησε όσο γρήγορα θα περίμενε κάποιος. Είναι ένα βήμα μπροστά, πάντως, το γεγονός ότι έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξω πόλη, να αλλάξω ομάδα, να χειριστεί μια νέα κατάσταση», ήταν τα λόγια του. Λόγια, που ειπώθηκαν στην μόλις 2η συνέντευξη του σε τέσσερα χρόνια που είναι σε επίπεδο Serie A και είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο οι Ιταλοί μιλάνε για ένα παιδί που είναι πολύ κλειστός ως χαρακτήρας, δεν θέλει να βλέπει την δημοσιότητα τίποτα από την προσωπική του ζωή και γενικά προσπαθεί να ακούγεται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι κακό. Αντιθέτως. Είναι όμως κακό το γεγονός ότι «ακούγεται» όλο και λιγότερο στο γήπεδο. Την σεζόν 2013-14, πρώτη στη Serie A, ο Μπεράρντι είχε 16 γκολ και 6 ασίστ, την επόμενη 15 γκολ και 10 ασίστ, το 2015-16 έπεσε στα 7 γκολ και 6 ασίστ, για να σκοράρει μόλις πέντε φορές φέτος. Γενικά η τελευταία σεζόν ήταν στραβή από την αρχή, με την άρνηση του να πάει στη Γιουβέντους. «Δεν ήταν όχι στη Γιούβε, ήταν ναι στη Σασουόλο», ήταν η εξήγηση που έδωσε και επανέφερε την κουβέντα για το αν είναι έτοιμος από όλες τις απόψεις για να κάνει το επόμενο βήμα, να δείξει ότι είναι έτοιμος για να εξελιχθεί ως ποδοσφαιριστής. Αυτό που εύχονται όλοι οι πιτσιρικάδες συνάδελφοι του, να τους δοθεί η ευκαιρία για να δείξουν στο ανώτερο επίπεδο τι μπορούν να κάνουν, αυτός το απέρριψε.

Μετά ήρθε ο μυστήριος τραυματισμός του, ο οποίος υποτίθεται τον άφηνε εκτός δράσης για δύο εβδομάδες αλλά τελικά τον έβγαλε νοκ άουτ για πέντε μήνες και γενικά χάθηκε μια σεζόν έτσι... Οπως στο παρελθόν είχαν χαθεί δεκάδες αγώνες λόγω τιμωριών αφού ο ήσυχος και κλειστός στον εαυτό του Μπεράρντι, συνηθίζει την ώρα του αγώνα να ρίχνει αγκωνιές, να κάνει φάουλ εκτός φάσης, να βρίζει τους διαιτητές και τελικά να τρώει κάμποσες καμπάνες. Και έφαγε τόσες, που θα πρέπει πλέον να... ακούει αυτές που χτυπάνε για τον ίδιο. Στα 22 του πλέον, με την πορεία του να είναι πτωτική κάθε χρόνο, ο Ντομένικο έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Στο σημείο που θα πρέπει να το πάρει απόφαση, όπως είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη του στη Gazzetta dello Sport, ότι υπάρχει ζωή και μακριά από την Σασουόλο. Μακριά, ή και όχι, από τον Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο.

«Ολοι σκέφτονται ότι η ποδοσφαιρική μου ζωή είναι ουσιαστικά συμβίωση με τον Ντι Φραντσέσκο αλλά δεν είναι αλήθεια. Σίγουρα θα μου άρεσε να είναι ο προπονητής μου για πάντα αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται αυτό. Μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω ντεμπούτο στα 18, με ρώτησε αν θα τρέμουν τα πόδια μου και του απάντησα ότι θα παίξω σαν να είναι ένα ματς με τους φίλους μου στην Καλαβρία», έχει πει για τον προπονητή που τον ανέδειξε και ο οποίος (προπονητής) δεν έκρυψε πριν λίγες μέρες την επιθυμία του να συνεργαστεί, αν αυτό είναι δυνατό, με τον Μπεράρντι και στη Ρόμα. Δεν είναι η Ιντερ, την οποία θα ήθελε ο ίδιος ως τιφόζο των Νερατζούρι από πιτσιρικάς, είναι όμως απείρως καλύτερα από το να ακούει τον Τζιοβάνι Καρνεβάλι να δηλώνει ότι «επιθυμία μας είναι να κάνουμε τον Ντομένικο σημαία της Σασουόλο και θα είμαστε ευτυχείς αν έτσι σκέφτεται και ο ίδιος».

Συμπαθείς οι Νεροβέρντι και μπράβο τους για τη δουλειά που έχουν κάνει αυτά τα χρόνια, αλλά για τον Μπεράρντι μοιάζει με... καταδίκη το να παραμείνει σε αυτούς έστω για ακόμη ένα χρόνο. Η σεζόν που αρχίζει, άλλωστε, οδηγεί σε Μουντιάλ και ο ποδοσφαιριστής που παρουσιαζόταν από τον ιταλικό Τύπο πριν δύο χρόνια ως ένα από τα αστέρια που θα λάμψουν στα γήπεδα της Ρωσίας, δεν είναι καν στις βασικές επιλογές του Τζιαμπιέρο Βεντούρα. Οπως δεν ήταν και των προηγούμενων προπονητών της Σκουάντρα Ατζούρα. «Εχουν αλλάξει προπονητές και έχουν κάνει τις επιλογές τους. Οι επιλογές τους, σημαίνουν ότι θα πρέπει να δουλέψω περισσότερο, ότι θα έπρεπε να δώσω περισσότερα, ότι μάλλον δεν είχα αρκετή φωτιά μέσα μου», έχει πει ο ίδιος και τώρα πρέπει να αποδείξει ακριβώς αυτό.

Οτι έχει μέσα του αρκετή φωτιά για να κάνει την καριέρα που όλοι περίμεναν ή περιμένουν από αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς θα καεί...

 

Τελευταία Νέα