Ο «ξάδερφος» του Γουεά

Ο «ξάδερφος» του Γουεά

bet365

Πρωταπριλιά σήμερα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το μεγαλύτερο «απατεώνα» που αγωνίστηκε ποτέ στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Τον Αλί Ντιά.

Νοέμβριος 1996 και ένας 21χρονος – τότε – φοιτητής από την Σενεγάλη, που αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες της Αγγλίας (Μπλάιθ Σπάρτανς), σκαρφίζεται μία φάρσα. Βάζει έναν συμφοιτητή του από το πανεπιστήμιο να τηλεφωνήσει στον προπονητή της Σαουθάμπτον, Γκρέιαμ Σούνες, παριστάνοντας τον Ζορζ Γουεά. Ποιός ο σκοπός του τηλεφωνήματος του «Γουεά»; Να ζητήσει από τον τεχνικό των «Αγίων» να δοκιμάσει στην ομάδα έναν... ξάδερφό του. Τον Αλί Ντιά.

Απροσδόκητα, η φάρσα... πιάνει. Ο Σούνες δεν επιχείρησε να επιβεβαιώσει, αν όντως ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ο Γουεά. Πείθεται από τα λεγόμενα του κατόχου της Χρυσής Μπάλας για το 1995 πως δήθεν ο Ντιά ήταν συγγενής του, ότι είχε αγωνιστεί στο παρελθόν μαζί του στην Παρί Σεν Ζερμέν και πως ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του. Έτσι, ο Σκωτσέζος τεχνικός αποφασίζει να δώσει μια ευκαιρία στον Αλί Ντιά, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα υπογράφει – δοκιμαστικά – συμβόλαιο ενός μήνα.

Από τις πρώτες προπονήσεις, άπαντες καταλαβαίνουν πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής δεν είχε καμία σχέση με το... ποδόσφαιρο. «Βλέποντάς τον, νόμιζα πως ήταν κάποιος φίλαθλος που είχε κερδίσει σε διαγωνισμό το δώρο να βρίσκεται σε μία προπόνηση της ομάδας», ήταν τα πρώτα λόγια (γιατί ακολούθησαν κι άλλα) του Ματ Λε Τισιέρ για αυτόν. Η τύχη, όμως, εξακολουθούσε να χαμογελά στον Ντιά. Το φιλικό απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Άρσεναλ, όπου θα δοκιμαζόταν ο Σενεγαλέζος, ματαιώθηκε, λόγω κακής κατάστασης του αγωνιστικού χώρου, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να συμμετέχει κανονικά στις προπονήσεις της Σαουθάμπτον.

Παρά το γεγονός πως είχε φανεί από την αρχή ότι ο Ντιά δεν... το είχε με την μπάλα, προς απορία όλων, ο Γκρέιαμ Σούνες αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το παιχνίδι με την Λιντς, στις 23 Νοεμβρίου 1996. Ο Σενεγαλέζος ζει το όνειρο – έστω και από τον πάγκο – να βρίσκεται σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ. Και τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Ο Λε Τισιέρ τραυματίζεται και στο 33’ γίνεται αναγκαστική αλλαγή. Ο Σούνες δίνει εντολή στον Ντιά να περάσει στο παιχνίδι και κάπου εκεί ο Σενεγαλέζος γράφει ιστορία. Φορώντας το Νο33 στην πλάτη, μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και γίνεται ο πρώτος μη-ποδοσφαιριστής, που συμμετέχει σε αναμέτρηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους. Συμπαίκτες, αντίπαλοι, φίλαθλοι και – επιτέλους – ο Γκρέιαμ Σούνες αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με την περίπτωση του Ντιά. «Περιφερόταν στο γήπεδο, όπως ο “Μπάμπι το ελαφάκι” πάνω στον πάγο. Ήταν πολύ στενάχωρο να βλέπεις κάτι τέτοιο», ήταν το σχόλιο του Λε Τισιέρ. Ο Σενεγαλέζος μπορεί να έκανε... μπαμ πως δεν είχε σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως είχε μία καλή ευκαιρία για να σκοράρει (φανταστείτε να γινόταν κι αυτό), πριν ο τεχνικός της Σαουθάμπτον αποφασίσει στο δεύτερο ημίχρονο να τον βγάλει από τον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας αλλαγή... στην αλλαγή.

Μία εβδομάδα αργότερα, ο σύλλογος κατάλαβε πως επρόκειτο περί «απατεώνα» και προχώρησε στην ακύρωση του συμβολαίου του. Κάτι που ουδόλως απασχόλησε τον Αλί Ντιά, ο οποίος είχε ήδη εκπληρώσει το όνειρό του. Από τα... αλώνια των ερασιτεχνικών κατηγοριών και τους Μπλάιθ Σπάρτανς, βρέθηκε να αγωνίζεται στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Σαουθάμπτον. Κι όλα αυτά με ένα απλό ψέμα, με το δήθεν «ξάδερφό» του, Ζορζ Γουεά. Γι’ αυτό, προσέξτε μη βρεθεί κάποιος «Αλί Ντιά» σήμερα στο δρόμο σας και την... πατήσετε. Είναι Πρωταπριλιά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα