Ο αδίστακτος χαρακτήρας της Πρέμιερ Λιγκ

Κώστας Ζάλιαρης
Ο αδίστακτος χαρακτήρας της Πρέμιερ Λιγκ

bet365

Ακόμα ένας που απομακρύνεται από τον πάγκο της ομάδας του έχοντας βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο του υποβιβασμού, έγινε ο Αϊτόρ Καράνκα. Ο Κώστας Ζάλιαρης γράφει για την... αδίστακτη, πλέον, Πρέμιερ Λιγκ, τη μηδενική ανοχή και στήριξη των ιδιοκτητών στους προπονητές και τις απαιτήσεις που δεν προσφέρουν περίοδο χάριτος.

Με την απόλυση και του Αϊτόρ Καράνκα από τη Μίντλεσμπρο, 11 αγωνιστικές πριν από το φινάλε και του φετινού πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ, κοιτώντας στις θέσεις 15-20 της βαθμολογίας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά από 27 παιχνίδια και με λίγη... καλή γνώση του τρόπου που έχει κυλήσει η αγωνιστική περίοδος, γίνεται απόλυτα κατανοητό πως από υπομονή, τα μεγάλα αφεντικά των συλλόγων έχουν μηδενική!

Λέστερ, Σουόνσι, Κρίσταλ Πάλας, Χαλ και Μίντλεσμπρο κατά σειρά όπως παρουσιάζονται στην κατάταξη αυτή τη στιγμή, όλες επέλεξαν να... γυρίσουν το τιμόνι για να μην πέσει το καράβι τους στα βράχια, με ό,ποια έννοια κι αν παίρνει αυτό, από αγωνιστικής και οικονομικής άποψης.

Αυτή τη στιγμή, μονάχα η ουραγός, Σάντερλαντ, συνεχίζει την πορεία της με τον προπονητή που επέλεξε το καλοκαίρι του 2016 και αυτός είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες! Ο Σκωτσέζος έχει... καταφέρει ν' αποφύγει μέχρι τώρα την απόλυση και μάλιστα, ένας εκ των πλέον έμπειρων μελών του ρόστερ των «μαυρόγατων», ο Τζον Ο'Σέι, στις τελευταίες δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να βρίσκεται στον πάγκο μας. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή αυτή η δουλειά. Πρέπει να τον στηρίξουμε. Δεν γυρίζουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Ασφαλώς και ουδείς χαίρεται με την παρουσία μας στην τελευταία θέση, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η ομάδα συνεχίζει προς μια κατεύθυνση η οποία φαντάζει σωστή». Βέβαια και ο Βάρντι στήριζε τον Κλαούντιο Ρανιέρι δυο μέρες πριν απολυθεί ο Ιταλός και η Λέστερ... μεταμορφωθεί στην ομάδα που χάρηκε όλος ο κόσμος την περασμένη σεζόν.

Μπροστά στο φάσμα της πιθανής παρουσίας στην Τσάμπιονσιπ στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, οι ισχυροί άνδρες των αγγλικών συλλόγων, που δεδομένα έχουν διαθέσει πολλά εκατομμύρια ώστε ν' αποφευχθεί το συγκεκριμένο, χείριστο σενάριο, δείχνουν να προτιμούν την αλλαγή της πρόσκαιρης επίλυσης των προβλημάτων κι όχι τη στήριξη σε ένα πρότζεκτ που μακροπρόθεσμα θ' αποφέρει καρπούς. Εν έτει 2017 στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δη σε αυτό της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας, η κουβέντα περί υπομονής, χρόνου και στήριξης σε κάτι μακρόπνοο, πηγαίνει κατευθείαν σαν τσαλακωμένο χαρτάκι στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι «αλεπούδες» και εν ενεργεία Πρωταθλητές Αγγλίας, αντικατέστησαν τον Ρανιέρι με τον Σέξπιρ και αμέσως η ομάδα πήρε τα πάνω της, παρουσιάζοντας τρομερή αλλαγή στο χορτάρι και έχοντας μετρήσει τρεις διαδοχικές νίκες, (δύο στο πρωτάθλημα με Λίβερπουλ και Χαλ και μια στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σεβίλλη, για να προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης).

Η Σουόνσι, μέτρησε... τρεις προπονητές την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο! Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική χρονιά με τον Φραντσέσκο Γκουϊντολίν στον πάγκο, συνέχισε με τον Μπομπ Μπράντλεϊ και πλέον, από Ιανουάριο μήνα, βρίσκεται ο Πολ Κλεμέντ, προκειμένου οι Ουαλοί να επιβιώσουν...

Στην Κρίσταλ Πάλας, όταν πλέον το πράγμα με τον Πάρντιου δεν πήγαινε άλλο, ανέλαβε δράση ο... εξπέρ σε θέματα σωτηρίας στην κατηγορία, Σαμ Άλαρνταϊς. Μάλιστα, σήμανε και την επιστροφή του «Big Sam» στους πάγκους έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε από την κεφαλή της εθνικής ομάδας της Αγγλίας και τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο με φερόμενους ως εκπροσώπους ποδοσφαιριστών που ζητούσαν συμβουλές ώστε ν' αδιαφορήσουν για τους κανονισμούς και να κάνουν τις δουλειές τους με τις ομάδες.

Η Χαλ του Μάρκο Σίλβα πήρε τεράστια ανάσα όταν άλλαξε προπονητή. Μπορεί ο Πορτογάλος να μη γνωρίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο και τις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ, μπορεί από πολλούς η συγκεκριμένη πρόσληψη να «χτύπησε» πολύ άσχημα σε ένα τόσο καθοριστικό σημείο της σεζόν και με τις «τίγρεις» να έχουν τεράστια ανάγκη για έναν άνθρωπο που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στην προσπάθεια παραμονής στην κατηγορία, όμως ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού με σταθερά βήματα έχει κάνει τον σύλλογο δυνατό ανταγωνιστή για τις θέσεις της σωτηρίας. Η Χαλ θα ξεκινούσε τη σεζόν με τον Στιβ Μπρους, όμως η διαφωνία του στο πλάνο που έπρεπε ν' ακολουθήσει η ομάδα και το μεταγραφικό σκέλος, οδήγησε στο «διαζύγιο».

Ο Μάικ Φίλαν ανέλαβε αρχικά ως υπηρεσιακός, έχοντας κληθεί να τα βγάλει πέρα με τρομερά εξωαγωνιστικά προβλήματα αλλά και τρομερές ελλείψεις παικτών, άντεξε μέχρι τον Ιανουάριο (έχοντας υπογράψει και κανονικό συμβόλαιο σε αυτό το διάστημα για να γίνει μόνιμος), όμως απομακρύνθηκε προκειμένου να σωθεί η σεζόν. Τώρα, ο Αϊτόρ Καράνκα αποχαιρέτησε, λίγες μόλις μέρες μετά τα δημοσιεύματα περί συνεχούς στήριξης από τη διοίκηση της Μίντλεσμπρο και απόλυτης ηρεμίας του ιδίου για να δώσει συνέχεια στην επιχείρηση – διάσωση στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Μόνο που οι αριθμοί έδειχναν πως η «Μπόρο» παρέμενε χωρίς νίκη για 10 σερί παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, μόλις τέσσερις νίκες σε 27 ματς, με τη χειρότερη συγκομιδή τερμάτων (μόλις 19 γκολ ενεργητικό), τρεις βαθμούς μακριά από τις θέσεις παραμονής.

Στην όποια κουβέντα για τις ομάδες που θ' αποχαιρετήσουν την Πρέμιερ Λιγκ στο φινάλε της τρέχουσας σεζόν, μέχρι πριν λίγο καιρό, συμπεριλαμβάνονταν οι Χαλ, Μίντλεσμπρο και Σάντερλαντ. Μέχρι να φύγει ο Ρανιέρι από τη Λέστερ, οι «αλεπούδες» έδειχναν ανίκανες να σηκώσουν κεφάλι και να σωθούν. Αυτό άλλαξε ολοκληρωτικά το τελευταίο διάστημα και πλέον έχει επέλθει το... ηλεκτροσόκ σε όλες τις ομάδες, πλην της Σάντερλαντ που παραμένει πιστή στο πλάνο του καλοκαιριού και τον άνθρωπο που επέλεξε για να το μεταφέρει από τα χαρτιά και τη θεωρία, στην πράξη.

Το φετινό πρωτάθλημα στην Αγγλία αποδεικνύει πως... δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψιν τα 46 εκατ.ευρώ του πρώτου χρόνου, τα 38 εκατομμύρια του δεύτερου και τα 16 εκατ.ευρώ του τρίτου χρόνου, με τα παραπάνω ποσά ν' αντιστοιχούν στις πληρωμές που λαμβάνουν σε βάθος τριετίας οι σύλλογοι που υποβιβάζονται, προκειμένου να καταφέρουν να φέρουν ισορροπία στα οικονομικά τους στα νέα δεδομένα.

Παρ' όλα αυτά, η παράνοια για την παραμονή του στάτους της ομάδας στην Πρέμιερ, η διαφορετική αίγλη στο άκουσμα πως ο κάθε φερόμενος μεταγραφικός στόχος θα παίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα και ο τρομερά αμφίρροπος χαρακτήρας της πρώτης κατηγορίας, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε ένα αφεντικό να προτιμά το «κόψε-ράψε» από την πίστη σε ένα μακρόπνοο σχέδιο...

Αν ο Μόγιες σώσει τη Σάντερλαντ, τότε θα έχει δώσει τη δική του απάντηση σε αυτούς που αγχώθηκαν για το μέλλον της ομάδας. Από τις υπόλοιπες ομάδες, όποια κι αν σωθεί, θα το πιστώσει στην αλλαγή προσώπου στην τεχνική ηγεσία. Εν αναμονή της εικόνας που θα παρουσιάσει η Μίντλεσμπρο στο άμεσο μέλλον καθώς μέχρι πρότινος, ψάχναμε τον τρίτο που θα συνόδευε εκείνη και τις «μαυρόγατες» στη δεύτερη κατηγορία. Όλες οι υπόλοιπες, στις θέσεις 15-18 πατούν γκάζι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα