Τελικά κάνει ο Μπενζεμά για την Ρεάλ; (poll)

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Τελικά κάνει ο Μπενζεμά για την Ρεάλ; (poll)

bet365

Πολύτιμος-θρυλικός σκόρερ ή χασογκόλης που δεν μπορεί; Με την πρόθεση των Μαδριλένων να επεκτείνουν το συμβόλαιό του, ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για τα... καμώματα του Γάλλου φορ.

Την επομένη του θριάμβου της Ρεάλ επί της Λα Κορούνια, όταν δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2014 τη διέλυσε με 8-2 στο «Ριαθόρ» και πανηγύρισε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της στην Primera, ένας διάσημος Ισπανός ραδιοφωνικός δημοσιογράφος βγήκε να τα χώσει σε έναν από τους νικητές. «Η Ρεάλ παίζει καλύτερα χωρίς τον Μπενζεμά. Οταν εκείνος βγήκε, η ομάδα έβαλε πέντε γκολ, ενώ όσο εκείνος έπαιζε, μόνο τρία!» Ωστόσο, αυτή η ψυχρή ανάγνωση της γλώσσας τον αριθμών που ερμήνευσε ο Κάρλος Μπουστίγιο στην εκπομπή του, «El Larguero», ακροβατεί στην ίδια αντίληψη που έχουν και πάρα πολλοί οπαδοί της ομάδας: ότι ο Καρίμ Μπενζεμά δεν είναι τόσο καλός επιθετικός, ώστε να βρίσκεται βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην Ισπανία έχουν χυθεί τόνοι δημοσιογραφικού μελανιού, στην προσπάθεια να εξηγηθεί το πως και το γιατί ο Γάλλος φορ απλά δεν κάνει. Οι Μαδριλένοι στις εξέδρες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» τον έχουν κράξει πλειστάκις, ενώ ακόμα και εδώ στο gazzetta.gr, σχεδόν σε κάθε live ή στα σχόλια μετά από τα ματς της Βασίλισσας και ειδικά όσοι τη συμπαθούν, δεν ξεχνούν να επισημαίνουν την... αμπαλοσύνη του και το πόσο χασογκόλης είναι.

Η συνήθης απορία για την πάρτη του παραμένει η εξής: «Μα καλά τόσο ταλέντο πεταμένο σε κάποιον που τεμπελιάζει;» Ναι, αυτή ήταν και είναι ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις η εικόνα του. Αλλοι πάλι είναι σίγουροι ότι διαλέγει παιχνίδια και άλλοι ότι εξαφανίζεται στα μεγάλα ραντεβού. Πως όσο παικταράς και ικανός είναι, άλλο τόσο βαριεστημένος δείχνει: να μην πιέζει τον αντίπαλο, να μην μοχθεί για το σύνολο. Κάθε αρχή καλοκαιριού λοιπόν ο Τύπος τον «έφευγε» από την ισπανική πρωτεύουσα και κάθε Σεπτέμβριο εκείνος ήταν ξανά η βασική αιχμή στη γραμμή κρούσης.

Κάτι αντίστοιχο πάει να συμβεί και τώρα. Η εφημερίδα «As», είναι σίγουρη και το παρουσίασε ως αποκλειστικό, ότι η Ρεάλ ετοιμάζεται όχι να τον πουλήσει, αλλά να κλειδώσει την εκεί παραμονή του. Ο Ζινεντίν Ζιντάν επιθυμεί να έχει τον Μπενζεμά στην κορυφή και αυτό φαίνεται πως θα πιστοποιηθεί με επέκταση συμβολαίου και μάλιστα με βελτιωμένες απολαβές. Αν και έχει πατήσει τα 29 και το υπάρχον λήγει το 2019, οι Μαδριλένοι δεν διστάζουν να τον κρατήσουν έως και μέχρι το 2021 ή το 2022, τότε δηλαδή που θα είναι 33 ή 34. Εντάξει λογικά δεν θα φτάσει μέχρι τότε και θα φροντίσουν να τον πουλήσουν νωρίτερα, αλλά η ουσία είναι πως ακουμπούν πάνω του τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

Και εδώ λοιπόν είναι που έρχεται ξανά το μόνιμο ερώτημα-δίλημμα: Πρέπει να στηριχτεί στον Γάλλο η Ρεάλ ή μήπως έφτασε η στιγμή για την μεγάλη αλλαγή;

Από το 2009 που αποκτήθηκε, έχει ήδη γράψει ιστορία και θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο τα νούμερά του. Με 173 γκολ σε 344 ματς σε όλες τις διοργανώσεις έχει ξεπεράσει κοτζάμ Εμίλιο Μπουτραγκένιο και είναι ο 8ος σκόρερ όλων των εποχών για το club, ενώ ο μέσος όρος του ακριβώς στο 0,5 γκολ ανά ματς τον ανεβάζει στην 5η σχετική θέση, πιο ψηλά ακόμα και από τον Ραούλ (0,44). Στο Champions League, το οποίο έχει σηκώσει δύο φορές με τα λευκά, έχει φτάσει τα 50 τέρματα καριέρας (30 με τη Ρεάλ, 20 με την Λυών) και έχοντας πιάσει τον Τιερί Ανρί, θέλει ακόμα έξι για να κάνει το ίδιο με τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ στην 4η θέση των γκολτζήδων του θεσμού.

Σε αυτή την διαδρομή του στην Μαδρίτη έχει σηκώσει 10 κούπες, ενώ έχει καταφέρει και κάτι ακόμα επικό. Με 649 παιχνίδια στην καριέρα του συνολικά, είναι ο 5ος στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα (Ραούλ 1.034, Ινιέστα 750, Λαμ 730, Νταφ 700) σε αριθμό παιχνιδιών δίχως να έχει αποβληθεί ποτέ! Οι αριθμοί λοιπόν έρχονται για να αποδείξουν ότι ο Μπενζεμά ακόμα και με το ενίοτε ράθυμο στιλ παιχνιδιού του μπορεί να κάνει τη διαφορά και είναι εκεί για να πρωταγωνιστεί, ακόμα και εάν φέτος δεν είναι η χρονιά του.

Την τρέχουσα περίοδο μετράει μόλις 12 γκολ σε 1.756 λεπτά (ένα κάθε 146,3). Αρκετά πεσμένος δηλαδή σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά 28 σε 2.597 λεπτά (ένα κάθε 92,7) που είχε στην ίδια φάση της χρονιάς. Γενικότερα, με εξαίρεση την πρώτη του σεζόν στην Μαδρίτη (2009-'10), όλες τις υπόλοιπες έχει ξεπεράσει τα 20 τέρματα, αλλά φέτος ίσως και να μην τα καταφέρει. Δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει σπαταλήσει πολλές καθαρές φάσεις, δείχνει απογοητευμένος και το κοινό δεν τον στηρίζει καθόλου, έχοντάς τον πάντα από τους πρώτους στο στόχαστρο για... κράξιμο.

Προσωπικά τον θεωρώ από τους πιο αδικημένους, κόντρα σε όσους τον έχουν... δακτυλοδεικτούμενο. Ο Μπενζεμά είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ. Βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, την γεμίζει και γίνεται το στήριγμα για όσους έρχονται από πίσω. Το «ξύλο» που εκείνος παίζει, ώστε να ελευθερώνονται οι υπόλοιποι και το ότι αποτελεί τη βάση των Κριστιάνο, Μπέιλ, Ισκο, Κρόος, Μόντριτς, είναι κάτι τόσο πολύτιμο που όμως δεν μεταφράζεται με νούμερα και δεν φωνάζει όσο τα γκολ.

Ο Γάλλος απλά είναι εκεί. Και δεν το κάνει σαν κούτσουρο. Ξέρει μπάλα όσο ελάχιστοι φορ. Εχει ντρίμπλα, τελειώματα τεχνικά (και ας γελούν μερικοί με αυτό) καλή ταχύτητα (σ.σ.: σίγουρα δεν είναι ο γρήγορος επιθετικός), όμορφες κινήσεις και πάνω απ' όλα αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της θέσης των συμπαικτών του. Ο,τι δηλαδή χρειάζεται ο Ζιντάν, που δεν είναι τυχαίο ότι επιμένει μαζί του ακόμα και στο ντεφορμάρισμα, αφήνοντας στον πάγκο τον Μοράτα Το ίδιο είχε εκτιμήσει και ο Κάρλο Αντσελότι, όταν επί των ημερών του ο Μπενζεμά κατηγορήθηκε για χιλιοστή φορά ως χασογκόλης. «Προτιμώ ο επιθετικός μου να δίνει ασίστ και ας μην σκοράρει!»

Το άλλο που τον καθιστά άκρως σημαντικό, είναι πως... κεράσει 81 γκολ στους πλαϊνούς. Ο Ομπαμεγιάνγκ για παράδειγμα που θέλουν πολλοί οπαδοί της Ρεάλ και που προωθεί ο τύπος, ίσως να μην μπορούσε να κάνει σωστά τη δουλειά. Μπορεί π.χ. ο επιθετικός της Ντόρτμουντ να είναι on fire, αλλά δεν έχει παίξει ποτέ ως στήριγμα. Η ομάδα του παίζει περισσότερο για εκείνον και σίγουρα θέλει χώρο να τρέξει. Μπορεί να έμπλεκαν εκεί όλοι μαζί οι γρήγοροι Ρονάλντο, Μπέιλ και να του λείπει η βάση ενός κλασικού φορ. Αυτά βέβαια είναι στη θεωρία, μιας και στην πράξη θα μπορούσαν όλα αυτά κάλλιστα να ανατραπούν.

Τούτα βέβαια παραμένουν πάντα άκρως υποκειμενικά. Κάποιοι επιλέγουν-επιμένουν να διαβάζουν τα νούμερα και άλλοι να μένουν σε κάποιες χαμένες ευκαιρίες και να τον θεωρούν καλό επιθετικό, αλλά όχι για την ομάδα τους. Είναι όμως τέτοια η γενικότερη συνεισφορά του Καρίμ Μπενζεμά στο χορτάρι που τον καθιστά υπερπολύτιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της Ρεάλ και να είστε σίγουροι ότι θα τον ήθελαν στην δική τους ομάδα όλοι οι προπονητές του κόσμου...

ΥΓ.: Αυτό που προκαλεί εντύπωση και ειδικά για την κλασική πολιτική του Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι ότι δεν εκμεταλλεύεται το timing με το ντεφορμάρισμα του Γάλλου και δεν τον πουλάει, για να αγοράσει κάποιον φρέσκο αντικαταστάτη, που εκτός των άλλων θα φέρει και φρέσκια εμπορική ανανέωση σε φανέλες κτλ. Ισως να είναι από τις λίγες φορές που ακούει τον προπονητή του και εδώ δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει το όνομα του Ζινεντίν Ζιντάν!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος