Κυριάκος Παπαδόπουλος: Η ελπίδα του Αμβούργου

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Κυριάκος Παπαδόπουλος: Η ελπίδα του Αμβούργου

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και την άμεση επίδρασή του στο Αμβούργο.

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα στην επίθεση και είχα το νούμερο 9!», είχε αποκαλύψει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την ασυνήθιστη επιλογή φανέλας στο Αμβούργο, που φορούσε κάποτε ο μεγάλος Ούβε Ζέελερ. Δουλειά του είναι να αποτρέπει τα γκολ, όμως στο ματς με την Λεβερκούζεν ήταν εκείνος που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, σκοράροντας απέναντι σε εκείνη που ανήκει. Το τελευταίο του γκολ στην Bundesliga είχε έρθει με την Μπάγερ τον Απρίλιο του 2014...

«Ο αγώνας του Αμβούργου για σωτηρία έχει πλέον πρόσωπο: τον Κυριάκο Παπαδόπουλο», έγραψε η Welt. Ο 25χρονος αμυντικός ήταν ο προφανής MVP της αναμέτρησης. Ο ήρωας. Είχε τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες (72%) και τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (4)! Ο Έλληνας αμυντικός έκανε το σπριντ μέχρι το κόρνερ και πανηγύρισε με έκφραση απόλυτης ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης. Ήταν η δική του εξιλέωση μετά τους τελευταίους δύσκολους μήνες. Τραυματισμός τον Φεβρουάριο, τραυματισμός τον Μάρτιο, τον Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο...

Και παρότι ήταν το πρόσωπο του αγώνα, το χαμηλό προφίλ υπερίσχυσε. «Θα έρθω σε λίγο», είπε στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν για μία δήλωση. Γνώριζε, άλλωστε, ότι κάποιες από αυτές θα αφορούν και την Λεβερκούζεν. Τελικά, αναγκάστηκε να υποκύψει στην πίεση. «Δεν έχει καμία διαφορά για μένα. Έχω πάντα κίνητρο», ήταν η απάντησή του σχετικά με την ομάδα, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Στη συνέχεια άφησε το «εγώ», που σιχαίνεται, και πέρασε στο αγαπημένο του «εμείς». «Όλοι πάλεψαν και τα έδωσαν όλα. Ήταν νίκη της θέλησης», τόνισε. Άλλωστε, δίπλα του μετά το ματς βρέθηκε ο Λιούς Χόλτμπι. Επίδεσμος λίγο πάνω από το γόνατο στο ένα πόδι, επίδεσμος ψηλά στο άλλο... «Ο Παπαδόπουλος τους εμπνέει όλους», έγραψε ο Henrik Jacobs στην Hamburger Abendblatt, κάτι που επιβεβαιώνεται από όλους.

Κανένας δεν αμφισβητούσε την ποιότητα του Έλληνα αμυντικού, αλλά όλοι ήταν σκεπτικοί σχετικά με τα προβλήματα τραυματισμών. Η μεταγραφή του χαρακτηρίστηκε ως «ρίσκο» από την πλειοψηφία των ΜΜΕ του Αμβούργου. «Ο Έλληνας ασθενής», ήταν ο τίτλος του πρώτου αφιερώματος της Hamburger Abendblatt με το ανάλογο περιεχόμενο.

Άλλωστε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Παπαδόπουλος ήταν εκτός λόγω τραυματισμού για περίπου 800 ημέρες... «Ήμουν συνεχώς εκνευρισμένος. Δεν υπήρχε, όμως, κανένας λόγος ο προπονητής να κάνει αλλαγές. Η Λειψία πάντα κέρδιζε», θα πει για τους πρώτους έξι μήνες της σεζόν, που πέρασε στην RB. «Όταν είσαι τραυματίας, θα πρέπει να δείχνεις υπομονή, να δουλεύεις σκληρά και πάντα να πιστεύεις στον εαυτό σου».

Ο τεχνικός Γκίζντολ, όμως, ήθελε την ενέργειά του, το πάθος, τη νοοτροπία. Ήθελε να διώξει την ανασφάλεια από την ομάδα του. Και πολύ γρήγορα δικαιώθηκε. Ο 25χρονος αμυντικός ενημερώθηκε μόλις 5’ πριν τη σέντρα ότι θα ξεκινήσει στο ματς με τη Βόλφσμπουργκ, καθώς τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή ο Τζουρού, και χωρίς να είναι στο 100% μπήκε στη μάχη χωρίς δεύτερη κουβέντα. «Είναι ηγέτης», θα πει ο προπονητής του, που τον έθεσε ως παράδειγμα για τους συμπαίκτες του. «Έχει όλα αυτά που θέλω να βλέπω, όταν κάποιος φοράει τη φανέλα του Αμβούργου. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε».

Ο Χόλτμπι τον είχε υποδεχθεί... τρολάροντας όταν έμαθε για το νούμερο 9, όμως αναγκάστηκε να του βγάλει το καπέλο. «Συγνώμη Πάπα. Απέδειξες ότι γιατί φορά το 9 στην πλάτη», τόνισε στην κάμερα του Sky. «Δεν έχω ξαναδεί καλύτερο κεφαλοσφαιριστή», θα πει Μίλερ, που του έδωσε την ασίστ.

«Άγιος Έλληνας», ήταν ο τίτλος της Schleswig-Holstein Zeitung, «Der Papa (σ.σ. όπως τον φωνάζουν οι Γερμανοί) des Erfolgs», «Ο πατέρας της επιτυχίας», της Süddeutsche. Κάθε φορά που σκοράρει, η ομάδα του κερδίζει (6 φορές) και φαίνεται ότι το Αμβούργο θα χρειαστεί ξανά τη βοήθειά του στην επίθεση, αν θέλει να αποφύγει τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αυτή η κατάσταση είναι κάτι που δεν έχει βιώσει ξανά. «Για μένα είναι κάτι καινούριο», τόνισε στο Sky. «Πάντα μαχόμουν για μία θέση στο Champions League. Είμαι πολύ χαρούμενος, όμως, που δουλεύω σε αυτή την ομάδα».

Φυσικά, μπορεί να είναι πρόωρη, όμως η συζήτηση για το αν οι Δεινόσαυροι πρέπει να τον αγοράσουν έχει ξεκινήσει. Άλλωστε, ο ίδιος είχε πει ότι η επιλογή ήταν εύκολη τον Ιανουάριο λόγω της παρουσίας του τεχνικού Γκίζντολ και του τεχνικού διευθυντή Τοντ. «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Το Αμβούργο είναι μεγάλη ομάδα με σούπερ οπαδούς. Γιατί όχι; Αν θέλω να μείνω και ο σύλλογος μπορεί να με αγοράσει, θα δούμε τι θα γίνει», τόνισε ο Παπαδόπουλος, που φυσικά δεν θα είναι φθηνός. Η Λειψία είχε οψιόν αγοράς του ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Μετά το γκολ του ακούστηκε το γνωστό σύνθημα «Niemals Zweite Liga», «Ποτέ στη δεύτερη κατηγορία», πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά φέτος στο Volksparkstadion. Η καρδιά του Δεινόσαυρου της Bundesliga χτυπάει ξανά χάρη στον Κυριάκο. «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να κοιτάξουμε μπροστά», ήταν η δήλωσή του, χαρακτηριστική της ιδιοσυγκρασίας του. Μία στιγμή, όμως, μπορεί να σηματοδοτήσει τόσο τη δική του αναγέννηση όσο και του Αμβούργου...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης