H επανάσταση του Ζαρντίμ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
H επανάσταση του Ζαρντίμ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής καταγράφει τη διαδικασία αναδόμησης της Μονακό και τον τρόπο που ο «συντηρητικός και αμυντικογενής» Λεονάρντο Ζαρντίμ δημιούργησε την πιο επιθετική ομάδα της Ευρώπης.

Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2014. Ο Ολυμπιακός νικούσε την Καβάλα 2-0 για το Κύπελλο με τον κόσμο να αποδοκιμάζει. Όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για την εικόνα. Οι «ερυθρόλευκοι» του Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν πρώτοι και αήττητοι στο πρωτάθλημα, είχαν «κλειδώσει» το Europa League με 9 βαθμούς στον όμιλο του Champions League, όμως ο κόσμος αισθανόταν ότι το συντηρητικό αγωνιστικό στιλ δεν ταίριαζε στην ομάδα τους. Η διοίκησε έδειξε ότι συμμερίστηκε την άποψη αυτή, αποφασίζοντας τη λύση της συνεργασίας με τον Πορτογάλο προπονητή.

Τρία χρόνια μετά, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ βρίσκεται με την Μονακό στην κορυφή τoυ Championat. Και το κάνει έχοντας πετύχει μέχρι στιγμής 65 γκολ, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στα πέντε «μεγάλα» πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο Πορτογάλος έχει δημιουργήσει ένα σύνολο γεμάτο ισορροπία, το οποίο έχει περάσει μαζί του όλη τη διαδικασία ωρίμανσης για να φτάσει σε ένα επίπεδο ομοιογένειας, επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης, το οποίο αντανακλάται στο χορτάρι.

Η επιλογή του Ζαρντίμ στο Πριγκιπάτο ήρθε ως στρατηγική επιλογή, σε μια εποχή όπου οι αλόγιστες σπατάλες έπρεπε να περιοριστούν για διάφορους λόγους, με το Financial Fair Play της UEFA να αποτελεί έναν βασικό βραχνά. Το 2013, μετά το πρωτάθλημα του Κλαούντιο Ρανιέρι η Μονακό σκόρπισε πάνω από 150 εκατομμύρια, παίρνοντας μεταξύ άλλων τον Ραδαμέλ Φαλκάο από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η σεζόν τη βρήκε στη δεύτερη θέση και με τα ζόρια να έχουν σφίξει για τα καλά, ο Ριμπολόβλεβ αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν αποχαιρέτισαν αρκετά αστέρια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ο Κοντογκμπιά, ο Καράσκο, ο Αμπντενούρ, ο Κουρζάβα. Και φυσικά ο Μαρσιάλ, για χάρη του οποίου, σύμφωνα με την Παριζιέν, Ο Ζαρντίμ οδηγήθηκε σε παραίτηση, αφού ήταν αντίθετος με την παραχώρησή του. Ωστόσο συνέχισε.

Όπως και στον Ολυμπιακό, έτσι και στο Πριγκιπάτο, το αγωνιστικό στιλ τον πρώτο καιρό δεν έφερε ενθουσιασμό. Όχι πως με τον Ρανιέρι η ομάδα έπαιζε θεαματικό ποδόσφαιρο.Η άφιξή του νεότερου προπονητή στη Ligue 1 όμως συνδυάστηκε με το γενικότερο κλίμα αποδυνάμωσης. Ο Ζαρντίμ άλλαξε εντελώς τις προπονήσεις και την νοοτροπία και η προσαρμογή ήθελε χρόνο. Έβαλε πρώτο στόχο την αμυντική σταθερότητα και την ουσία, προκειμένου να επιβιώσει. Η Μονακό δυσκολευόταν να επιβάλει το ρυθμό της εντός έδρας. Μολονότι συνολικά έχασε μόλις πέντε εντός έδρας ματς στις δύο πρώτες του σεζόν, είχε και 17 ισοπαλίες, γεγονός που άφηνε στον κόσμο μια αίσθηση απογοήτευσης έχοντας ωστόσο highlights όπως η νίκη με την Άρσεναλ. Όπως αποδεικνύεται όμως, ήταν μέρος της μετάβασης.

Όταν τον ρωτούσαν αν αισθάνεται πως δεν απολαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τη σταθερότητα σε καιρούς αλλαγής, εκείνος απάντησε ότι: «Δεν είναι αναγνώριση το ότι μου πρόσφεραν νέο συμβόλαιο;». Εργατικός όσο λίγοι, κάτι για το οποίο έχουν να λένε οι παίκτες που τον βίωσαν στον Ολυμπιακό, φρόντιζε να εντάξει στο σύνολο τη νέα φουρνιά της ομάδας του. Να «μεγαλώσει» τους ποδοσφαιριστές του, να τους εναρμονίσει με την αγωνιστική του φιλοσοφία και να τους εξελίξει μέσα από την ομαδική δουλειά, ώστε να είναι έτοιμοι για τη φετινή αντεπίθεση. «Οι νεαροί μας παίκτες έχουν έρθει από μικρότερους συλλόγους και δεν είναι συνηθισμένοι στην πίεση της κορυφής. Η δουλειά μου είναι να τους βοηθήσω να εξελιχθούν», έλεγε πέρυσι.

Φέτος, η Μονακό μοιάζει ως τελείως διαφορετική ομάδα. Ο Πορτογάλος δούλεψε από την αρχή της σεζόν το 4-4-2 και παρά την γκέλα την πρώτη αγωνιστική με την ισχυρή, όπως αποδεικνύει η συνέχεια της σεζόν Γκινγκάμπ, δεν ξανακοίταξε πίσω. Φέτος, μετά τα δύο χρόνια υπομονής οι Μονεγάσκοι ξαναβγήκαν στην αγορά, φέρνοντας τους παίκτες που επιθυμούσε. Τον Γκλικ από την Τορίνο, τον Σιντιμπέ από τη Λιλ, τον Μεντί από τη Μαρσέιγ. Η επιστροφή των δανεικών (Φαλκάο, Μποσίλια, Ζερμέν) τον βοήθησαν να ανοίξει το ρόστερ και η διαχείρισή του πέτυχε την απόλυτη ισορροπία.

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού δείχνει να παίρνει το 100% από τον κάθε ποδοσφαιριστή του και να βγάζει λαγούς από το μανίκι. Η ανάδυση του Λεμάρ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού ο 21χρονος μέσος κάνει καταπληκτική σεζόν με επτά γκολ και τέσσερις ασίστ, έχοντας τραβήξει με τις εμφανίσεις του ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες. Ο Μπερνάντο Σίλβα έχει 5 γκολ και ισάριθμες ασίστ, ενώ ο Μποσίλια, κλήθηκε να πάρει τη θέση του Λεμάρ στο ματς με την Λοριάν και πέτυχε δύο γκολ. Ο αναγεννημένος Ραδαμέλ Φαλκάο είναι πρώτος σκόρερ με 12 γκολ και αυτό πιστώνεται και στον προπονητή του και στον τρόπο που βοηθάει την ομάδα να χτίσει το παιχνίδι για τον Κολομβιανό. Το μεγάλο όπλο όμως των πρωτοπόρων είναι ο πλουραλισμός και η ομαδική δουλειά. Δεν βασίζονται σε έναν-δύο παίκτες, αλλά στο σύνολο. Ο Καρίγο έχει 7 γκολ, όσα και ο Ζερμέν με τον Λεμάρ. Ο Μποσίλια ακολουθεί με 6, ενώ ο Μπερνάντο Σίλβα έχει 5, όσα και ο Φαμπίνιο. Η ψυχολογία που έχει εμφυσήσει ο Ζαρντίμ αντανακλάται στον τρόπο που οι ποδοσφαιριστές του ολοκληρώνουν τις επιθετικές του κινήσεις, την ώρα που το ρόστερ μοιάζει να έχει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε εμπειρία και ταλέντο, τεχνική και δύναμη, ταχύτητα και σταθερότητα.

Ο Ζαρντίμ μπορεί να αλλάξει ένα σημαντικό αριθμό παικτών στην 11άδα χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση. Πριν τα Χριστούγεννα έκανε 7 αλλαγές για το ματς της Λιλ και νίκησε 7-0, με τον Μπαπέ, την τέταρτη επιλογή στην επίθεση, να κάνει χατ-τρικ. Προσαρμόζεται στον αντίπαλο, καταφέρνοντας να περιορίσει τα όπλα του, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη δική της δημιουργία. Το έδειξε και απέναντι στην πλούσια και πολυδιαφημισμένη Παρί, η οποία της πήρε και τον Κουρσάβα πέρυσι. Μια σημαντική λεπτομέρεια: Οι Παριζιάνοι, σύμφωνα με την Provence έχουν μπάτζετ 500 εκατομμύρια και οι Μονεγάσκοι 145! Η ομάδα του Έμερι ήταν μπλοκαρισμένη και παρότι η Μονακό ισοφάρισε στο τέλος, είχε περισσότερες τελικές. Η μοναδική φετινή εντός έδρας ήττα ήρθε από τη Λιόν, στην οποία όμως οι γηπεδούχοι έπαιζαν με 10 από το 39' λόγω αποβολής του Μεντί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει στους «16» του Champions League όπου θα βρει μπροστά της τη Σίτι.

Η σεζόν έχει ακόμα μέλλον, όμως Λεονάρντο Ζαρντίμ αποδεικνύει ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν συντηρητικό που θυσιάζει όλα τα υπόλοιπα για το αποτέλεσμα. Κάθε εξέλιξη χρειάζεται γερά θεμέλια και τα θεμέλια αποτελούν χρόνο, εμπιστοσύνη στο πρότζεκτ. Στο Μονακό, το κέρδισε με το σπαθί του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.