Ο Χουάνμα Λίγιο είναι η ήσυχη φωνή του Θεού στο χαοτικά ευφυές μυαλό του Πεπ

Ο Χουάνμα Λίγιο είναι η ήσυχη φωνή του Θεού στο χαοτικά ευφυές μυαλό του Πεπ

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος εξιχνιάζει το κρυφό μυστικό της επανεφεύρεσης του παιχνιδιού της Μάντσεστερ Σίτι. Εναν αόρατο βοηθό σε ρόλο “πανταχού παρών”, ο οποίος κατέστησε ξανά τον Πεπ Γκουαρδιόλα “τα πάντα πληρών”...

Χρειάστηκε ακριβώς μία 10ετία. Το πεπρωμένο του Πεπ Γκουαρδιόλα έμοιαζε μονίμως να ακροβατεί σε μία καταδίκη. Από εκείνον τον νικηφόρο τελικό του “Γουέμπλεϊ” κόντρα στη Γιουνάιτεντ, ήταν λες και ο Καταλανός πάλευε να απαλλαγεί από κάποια μυστική συμφωνία με τον Διάβολο. Ενα κοντράτο που του χάρισε την πιο υπέροχη ομάδα που έχουμε δει ποτέ στο χορτάρι, αλλά με το αντάλλαγμα να ορίζει ότι δεν θα μπορούσε να το επαναλλάβει, βιώνοντας την αμφισβήτηση: Πως θα βυθιζόταν στη χλεύη των άπιστων, οι οποίοι πάντοτε μετρούν το ωραίο και την επιτυχία με το βάρος του ασημιού που έχουν πάνω τους οι κούπες.

Κατά το πέρασμα από την Μπάγερν και στα χρόνια του στο Μάντσεστερ, ο Πεπ έδειχνε να παλεύει με τις φωνές στο κεφάλι του. Τις φωνές που δεν διαπραγματεύονταν την απόκλιση από την τελειότητα στο παιχνίδι, το ξεστράτισμα από τις θεμελιώδεις αξίες του ωραίου. Ο Πεπ ήταν εγκλωβισμένος στην παράνοια της ευφυΐας του. Ο μοναδικός τρόπος για να έβγαινε από αυτό, θα ήταν μία αντίστροφη ευφυΐα. Ενας άλλος εμμονικός τύπος που θα μπορούσε να αντιρροπήσει τις δυνάμεις, ώστε να παράξει το ίσο αποτέλεσμα. Δηλαδή να επιφέρει την ισορροπία. Μόνο που αυτός έμελλε να είναι ο πιο ήσυχος. Επειδή ο ντροπαλός Χουάνμα Λίγιο θα γινόταν η ήρεμη εναλλακτική φωνή στον λαβύρινθο του μυαλού του Πεπ. Ενας Μίτος της Αριάδνης που θα του έδινε την ευκαιρία να ξαναβρει την έξοδο προς το όνειρο. Προς τον πρώτο τελικό Champions League στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Χουάν Μανουέλ Λίγιο Ντίεθ, όπως είναι το σιδηροδρομικού τύπου ισπανικό ονομαστικό του, αποτελεί τον ορισμό του παράδοξου. Μία μοναδική περίπτωση στα χρονικά του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ενας τύπος που άπαντες λατρεύουν να αποθεώνουν, αλλά κανείς στην πραγματικότητα δεν προσπάθησε ποτέ να τεκμηριώσει και να του δώσει μία μεγάλη ευκαιρία. Ενας πιονέρος που ανέλαβε στα 17 του ομάδα της Γ' Κατηγορίας και στα 29 του έγινε ο νεότερος τεχνικός στην ιστορία της La Liga (1995 Σαλαμάνκα). Ενας προπονητής που σε 38 χρόνια καριέρας στους πάγκους δεν κατέκτησε ποτέ του ούτε ένα τρόπαιο!


Κι όμως ο θαυμασμός του Πεπ προς εκείνον ξεκίνησε με την ομάδα του Λίγιο να τρώει τέσσερα από την Μπαρτσελόνα. Ηταν το 1996, όταν η Μπάρτσα του Μπόμπι Ρόμπσον, με τον Ζοσέ Μουρίνιο στο team, και τον Ρονάλντο σούπερ σταρ, βρέθηκε να παίζει στο Οβιέδο. Παρά το 4-2 υπέρ των Καταλανών, ο Πεπ που τότε ήταν οπ απόλυτος αμυντικός μέσος στα ντουζένια του, επισκέφτηκε τα αποδυτήρια των ηττημένων, για να εκφράσει τον θαυμασμό του: «Οταν μου αρέσει κάτι που κάνει κάποιος, πάντοτε πηγαίνω και του το λέω. Κι εκείνη η Οβιέδο έπαιζε πραγματικά φοβερό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της. Οπότε, όφειλα σε εκείνον τον νεαρό προπονητή δύο καλές κουβέντες».

Τον Γενάρη του 2006, ο Πεπ μετακόμισε για τα ύστατα ποδοσφαιρικά ένσημα στην Ντοράδος του Μεξικού. Βασικός λόγος της επιλογής του ήταν ότι την είχε αναλάβει ο Λίγιο. Παρέμεινε έξι μήνες, έπαιξε 10 ματς, έβαλε ένα γκολ, αλλά έκανε άπειρες συζητήσεις μαζί του για τις τακτικές και τη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Αλλωστε, ο Λίγιο υπήρξε ένα πρωτοπόρος του 4-2-3-1 και του tiki taka, τα οποία εφάρμοζε στις αρχές των 90s, πολύ πριν γίνουν μία trendy, αναγνωρίσιμη κατάσταση. Και για εκείνον δεν είχε καμία σημασία ότι οι 11 ομάδες του στην Ισπανία κι εκείνες σε Κολομβία, Μεξικό, δεν πήραν τρόπαια. Η παρακαταθήκη του και ο δικός του τρόπος να αντιλαμβάνεται το ωραίο, τον έστειλαν στο πλάι του Πεπ.

Η προαγωγή του Μίκελ Αρτέτα για την Αρσεναλ, άφησε ένα κενό, το οποίο ο Λίγιο κλήθηκε να καλύψει. Απαντες απόρησαν για την επιλογή. Πώς γίνεται να ζήτησε για βοηθό του έναν άνεργο 55χρονο, σχεδόν αποτυχημένο τεχνικό, με ρεκόρ καριέρας το κάκιστο 37% ως ποσοστό νικών καριέρας; Εναν πρώην αντίπαλο, ο οποίος το 2010 απολύθηκε από την Αλμερία, επειδή η Μπάρτσα του Πεπ τη διέλευσε 8-0; Ο Γκουαρδιόλα όμως ήξερε τι ακριβώς έφερνε κοντά του. Και οι ευεργετικές συνέπειες της απόφασής του, είναι αυτές που βιώνει αυτή τη στιγμή το club, με την επικείμενη κατάκτηση της Premier League, την πρόσφατη του League Cup και το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτόν τον σχεδόν έναν χρόνο στο Μάντσεστερ, ο Λίγιο δεν έχει μιλήσει ποτέ. Κανείς δεν ξέρει τη φωνή του. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν εμφανίζεται στο κάδρο ούτε καν στους πανηγυρισμούς. Είναι εκείνος που κινείται στο παρασκήνιο της τακτικής. Μαζί με τον Πεπ εργάζονται ώρες ακατάπαυστα για να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν. «Είναι πανέξυπνος, έχει τρομερές γνώσεις και κατάρτιση και είναι ένας υπέροχος, ταπεινός άνθρωπος», εξήγησε κάποια στιγμή ο Γκουαρδιόλα για τον βοηθό του.

Ο Λίγιο ουσιαστικά εκείνο που έχει καταφέρει να προσδώσει στο χτίσιμο της ομάδας από τον Πεπ, είναι η επίδρασή του κατά την εξέλιξη των αγώνων. Εκεί που κάπως υστερούσε ο προϊστάμενός του, ο Λίγιο θα του μιλήσει στο αυτί και θα του προτείνει να αλλάξει θέση στον Ντε Μπρόινε, να προωθήσει τον Γκουντογκάν, να στείλει τον Ζοάο Κανσέλο ως αμυντικό μέσο ενώ η ομάδα αμύνεται και ως full επιθετικό μπακ όταν επιτίθεται. Και πάντα θα το κάνει σιγανά. Ποτέ δεν θα σηκωθεί από τον πάγκο να δώσει εκείνος κάποια οδηγία. «Θα μελετήσει με μοναδικό τρόπο τους αντιπάλους, θα προβλέψει τις κινήσεις τους, το πώς θα αντιμετωπιστούν. Τι θα κάνουμε εμείς επιθετικά, αμυντικά, τι δεν κάναμε στο προηγούμενο ματς ή τον προηγούμενο μήνα. Και θα μου δώσει ιδέες που εγώ δεν θα έχω σκεφτεί», είναι η αιτιολόγηση του Γκουαρδιόλα.

Οσο για τον ίδιο τον Χουάνμα Λίγιο, είχε δώσει αρεκτά πίσω στον χρόνο μία συνέντευξη στην Ισπανία, προσπαθώντας να αυτοπροσδιορίσει τον εαυτό του και την προσέγγιση του στο παιχνίδι: «Ενας προπονητής δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο ή λιγότερο από ένα Θεός. Πρέπει να βρίσκεται παντού, αλλά να μην φαίνεται πουθενά. Οι ποδοσφαιριστές είναι που έχουν σημασία στην πραγματικότητα. Με παίκτες που σε καταλαβαίνουν και θέλουν να σε ακολουθήσουν παντού, μπορείς να πας όπου ονειρεύτηκες».

Και κάπως έτσι ο Πεπ Γκουαρδιόλα κατανόησε ότι μόνος του, όλ' αυτά τα χρόνια μπορούσε να προχωρήσει μέχρι ένα σημείο. Αλλά με τον πιο ιδιαίτερο βοηθό, έναν αποκαλούμενο αποτυχημένο προπονητή, στο πλευρό του, μπορεί να φτάσει εκεί όπου δικαιωματικά βρίσκεται ο προορισμός του...

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: jorge_karaman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος