Από τη Μπάρτσα στη Γουότφορντ, έτσι διατηρούν το γρασίδι χωρίς... κορονοϊό!

Από τη Μπάρτσα στη Γουότφορντ, έτσι διατηρούν το γρασίδι χωρίς... κορονοϊό!

bet365

Αίμα, δάκρυα, ιδρώτας και το γρασίδι... παγίδα για τους παίκτες την εποχή του κορονοϊού. Κι όμως, οι ομάδες δίνουν μάχη για να περάσουν κι αυτό το εμπόδιο!

Αίμα, δάκρυα, ιδρώτας, φτυσίματα... Αυτά έχουν τελειώσει. Δεν θα υπάρχουν πια στα γήπεδα της Premier League. Είναι αυτός ένας βασικός λόγος που το αρμόδιο και εξειδικευμένο προσωπικό αναζητά τη φόρμουλα, έτσι ώστε οι αγωνιστικοί χώροι να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας στην εποχή του κορονοϊού. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η απολύμανση των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων. Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ. Είναι πρόβλημα που ανάγκασε τους αρμόδιους από την Premier να κάνουν διαρκείς συζητήσεις με ειδικούς ανά την Ευρώπη και ακόμα και άτομα από την Παρί και τη Ρεάλ. Στους παίκτες γίνονται τεστ. Υπάρχει τρόπος να τηρείται η απόσταση. Πως όμως μπορείς να... καθαρίσεις το χορτάρι και να το απολυμάνεις ούτως ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος ή τυχόν διασπορά;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σε θέματα συντήρησης αγωνιστικών χώρων της Γουότφορντ, Σκοτ Τίνγκλεϊ, υπάρχει ένας κυκλικός τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό. Ο Τίνγκλεϊ έχει εργαστεί σε Τσέλσι και Άρσεναλ κι έχει την εμπειρία.

Ο ίδιος θεωρεί πως είναι ένα θέμα που πρέπει να το δουν πολύ σοβαρά όλες οι ομάδες. Σημειώνει πως το ποδόσφαιρο πρέπει να επιστρέψει, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό με τρόπο ασφαλή και ότι υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν με σπρέι ή άλλους τρόπους για να σκοτώνονται τα βακτήρια. Καταλήγει λέγοντας πως τα γήπεδα πρέπει να είναι καθαρά και ασφαλή από κάθε άποψη τόσο για προπονήσεις όσο και για αγώνες.

Το να διαχειρίζεται κάποιος τα βακτήρια και τις ασθένειες στο ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι που δεν είναι σύνηθες. Και προ κορονοϊού υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Το γρασίδι είναι ευαίσθητο και μπορεί να πληγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή με μικρόβια. Θέματα με μύκητες, με ζιζάνια και άλλα προβλήματα που μπορούν να επιφέρουν και αλλαγή χρώματος (όταν το γρασίδι κιτρινίζει). Η τεχνολογία έχει βοηθήσει αρκετά πάντως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Το κλειστό Καμπ Νόου προκάλεσε... ζημιά εκατομμυρίων!

Η εταιρεία Stadium Grow Lighting (SGL) φτιάχνει ένα πρόγραμμα που θα βοηθάει να διατηρείται η ποιότητα των επιφανειών και του γρασιδιού και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και το πρόγραμμα προπονήσεων / αγώνων. Το UV-C light είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση των μολύνσεων και των ασθενειών σε όλα τα μεγάλα σωματεία και θα του ανατεθεί να κάνει το ίδιο και με τους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Οκτάβι Κρέους, υπεύθυνος γηπέδων στη Μπαρτσελόνα, εξηγεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθάει, ώστε μες στο καλοκαίρι να καταπολεμούνται οι ασθένειες για το χορτάρι στον αγωνιστικό χώρο. Ξεκαθαρίζει δε, ότι όλες οι ομάδες κάνουν ότι μπορούν για να δούμε ξανά ποδόσφαιρο. Γίνονται επίσης επαφές για να υπάρχει χρήση του UVC180 που έχει εφαρμογή για την προστασία αγωνιστικών χώρων προπονητικών κέντρων κι επιφανειών. Ένα προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί και για το Καμπ Νόου.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα... σκάνερ που από ψηλά χρησιμοποιεί ειδική ακτινοβολία για να σκοτώσει τα βακτήρια ή οτιδήποτε επιλήψιμο βρει. Ο Τίνγκλεϊ αναφέρει πως στο παρελθόν είχαν δοκιμάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιλοτικά. Αυτό έγινε με στόχο να μην υπάρχει πρόβλημα στην επανέναρξη. «Όχι δεν είμαστε σίγουροι ότι σκοτώνει τον κορονοϊό. Δεν έχουμε τέτοιες αποδείξεις. Σίγουρα όμως καθαρίζει σωστά τις επιφάνειες», σχολιάζει σχετικά.

Από την άλλη όλη αυτή η κατάσταση είναι σα να μπαίνεις σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και αρκετά δύσκολο. Ο Τίνγκλεϊ προειδοποιεί για τυχόν λάθη και θεωρεί πως κάπου μες στην διαδικασία μπορεί να υπάρξει πρόβλημα διότι πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναδιαχειριστεί κανείς. Ποδόσφαιρο με κορονοϊό!

Στην διάρκεια της διακοπής οι ομάδες είχαν και άλλο πρόβλημα - δίλημμα. Το εάν θα πρέπει να επέμβουν στους αγωνιστικούς χώρους με επανασπορά ή να περιμένουν τη σεζόν να τελειώσει. Η Κρίσταλ Πάλας, η Λέστερ, η Σαουθάμπτον, η Μπόρνμουθ και η Γουότφορντ, όπως και άλλες από την Premier League το έκαναν. Η διαδικασία απαιτεί να βγει τελείως ο αγωνιστικός χώρος με το χορτάρι, να μπουν 125 τόνοι άμμου, λίπασμα και μετά να γίνει επανασπορά. Απαιτείται ένα διάστημα 10 εβδομάδων για να το κάνεις. Οι ομάδες αυτές αξιοποίησαν τη διακοπή.

Ο Τίνγκλεϊ τονίζει πως αυτή η στρατηγική έχει ρίσκο, όμως από την άλλη οι ομάδες δεν ήξεραν πότε και εάν ξαναπαίξουν, οπότε θα έπρεπε τα γήπεδά τους να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Βέβαια δεν το έκαναν όλες…

Σημειώνει από την πλευρά του πως ο υβριδικός χλοοτάπητας που υπάρχει στα γήπεδα είναι πολύ πιο... ισχυρός από τα φυσικά γήπεδα. Πολύ πιο σκληρός και ανθεκτικός για να αντέξει πολλά πράγματα και καταστάσεις. Ο Τίνγκλεϊ υπογραμμίζει ότι «έχουμε πλέον ειδικό σύστημα υπόγειας θέρμανσης, υπάρχουν φώτα και πολύ πιο δυνατοί υβριδικοί χλοοτάπητες. Οπότε θεωρώ πως ναι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και εάν δουλέψουμε σωστά θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι συγκριτικά με το εάν είχαμε γήπεδα με φυσικό χόρτο», σχολιάζει.

Στις περιπτώσεις των πιο χαμηλών θερμοκρασιών επίσης υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τα γήπεδα και τους αγωνιστικούς χώρους. Υπάρχει και το ζήτημα για τις ομάδες που δεν το έχουν πράξει, το πότε είναι σωστό βάση χρόνου και καιρικών συνθηκών, να κάνουν την επανασπορά τους. Το κόστος δεν είναι μεγάλο για τα δεδομένα των ομάδων της Premier League. Είναι 20 με 30.000 λίρες. Υπάρχουν και σύλλογοι που δεν παίρνουν εξωτερικούς συνεργάτες και δουλεύουν με δικούς τους ανθρώπους, οπότε το κόστος είναι ακόμα πιο μικρό. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι μεγάλη όποια επιλογή και να κάνουν.

Ο Τίνγκλεί εξηγεί πως εδώ και 15 χρόνια γίνεται μία καλή καμπάνια προς τις ομάδες για να επενδύουν σωστά και σοβαρά πάνω στα γήπεδά τους και να έχουν καλούς αγωνιστικούς χώρους. «Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε πίσω σε τέτοια θέματα στο σενάριο που θα ξανάρχιζε το ποδόσφαιρο στην εποχή της πανδημίας. Επίσης δεν θα θέλαμε να μας πουν οι αρμόδιοι 'λοιπόν τα γήπεδα χωρίς επανασπορά άντεξαν. Γιατί να την κάνουμε του χρόνου;'. Και αυτό διότι όλα τα γήπεδα θέλουν σωστό προγραμματισμό, προετοιμασία και καλό χειρισμό. Υπάρχει και το άλλο στοιχείο για εμάς. Τώρα είμαστε πιο χρήσιμοι από ποτέ και καλούμαστε να δείξουμε το τι μπορούμε να κάνουμε», συμπληρώνει.

Premier League: Χειροκρότημα, συνθήματα και φωνές στο γήπεδο με ...

Προφανώς και γίνεται συζήτηση και για τα πιο παλιά γήπεδα και το πως θα γίνουν αγώνες δίχως πρόβλημα στο προσεχές διάστημα. Είναι μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν. Πως θα αντιδράσουν αυτά τα γήπεδα ή τα γήπεδα όπου δεν έχει γίνει επανασπορά. Προφανώς εκτός από τους αγώνες υπάρχουν και τα προπονητικά κέντρα.

Η Γουότφορντ για παράδειγμα έχει πέντε γήπεδα στο προπονητικό της, εκ των οποίων τα τρία είναι για την πρώτη ομάδα, αλλά και δύο ειδικούς χώρους για γκολκίπερ. Όπως και η Κρίσταλ Πάλας έτσι και οι Χόρνετς έκαναν επανασπορά σε ορισμένα από τα γήπεδά. Οι ομάδες ήθελαν η pre-season να τις βρει έτοιμες. Για τα προπονητικά είχαν και την πρόβλεψη και για γκρουπ αλλά και την απαιτούμενη τήρηση της απόστασης. Και μόλις φτάσει η ημέρα του αγώνα το επιτελείο θα είναι στο... πόδι από νωρίς.

Να δει το τελικό στάδιο για το γρασίδι και το ύψος του αλλά και το θα πηγαίνει κατά μήκος και σύμφωνα με όσα απαιτούνται. Υπάρχουν κανονισμοί στην Premier League όπου το ύψος δεν πρέπει να είναι πάνω από 30mm. Στην αγγλική βιομηχανία είναι γνωστός ως ο κανονισμός του Αρσέν Βενγκέρ όταν είχε παραπονεθεί για το ύψος στο χόρτο στο γήπεδο της Στόουκ. Στα περισσότερα γήπεδα το ύψος είναι στα 22 mm.

Για τους αγωνιστικούς χώρους θα χρειαστεί να βαφτούν σωστά οι γραμμές του γηπέδου. Είναι κάτι που μπορεί να χρειαστεί και οκτώ ώρες μέσα στη ημέρα. Κόσμος δεν θα υπάρχει όμως τα γήπεδα θα πρέπει να είναι άψογα και για τηλεοπτικούς λόγους.

Για παράδειγμα μέλη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής, μπόρεσαν να δουν από κοντά τις αλλαγές στο γήπεδο της Γουότφορντ. Ειδικότερα από το Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής καθώς τους επιτρεπόταν να τρώνε το γεύμα τους στις εξέδρες.

Ο Τίνγκλεϊ εξηγεί πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι είδαν την διαδικασία του πως... αναγεννιέται ένας αγωνιστικός χώρος και πως φτιάχνεται ξανά και σωστά το γρασίδι. «Είδαν το γρασίδι να μεγαλώνει σωστά μπροστά στα μάτια τους. Είναι κάτι ιδιαίτερο και παράξενο για εκείνους. Είναι κάτι παράξενο και για εμάς στην εποχή του κορονοϊού. Είχαμε και το άγχος ότι μας κοιτούσαν και έπρεπε να κάνουμε δύο φορές παραπάνω και πιο καλά την δουλειά μας. Είναι ωραίο από την άλλη κάποιος να βλέπει και να εκτιμά την δουλειά σου», σημειώνει.

Πριν καν ανοίξουν τα γήπεδα οι επικεφαλής των αγωνιστικών χώρων και υπεύθυνοι για το γρασίδι είχαν το... κοινό τους. Το συναίσθημα αμοιβαίο. Όπως και εκείνοι θέλουν το ποδόσφαιρο να ανακάμψει και να παίζεται σε καλούς αγωνιστικούς χώρους έτσι και το προσωπικό των νοσοκομείων θέλει η χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία.

Πηγή: Theathletic

 

Τελευταία Νέα