Φερναντίνιο, ο ηγέτης της Σίτι! (poll)

Φερναντίνιο, ο ηγέτης της Σίτι! (poll)

Φερναντίνιο, ο ηγέτης της Σίτι! (poll)

bet365

Φερναντίνιο εσύ σούπερ... εργαλείο! Δεν έχει τη λάμψη των σταρ, αλλά στα 35 του χρόνια παίζει σε όλες τις θέσεις και θαμπώνει τον Πεπ Γκουαρδιόλα!

Φερναντίνιο γι’ ακόμα μια σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι! Εκπληξη; Όχι! Όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο κόουτς των τεράστιων επιτυχιών επιμένει στον Βραζιλιάνο, τότε όλα περισσεύουν! Αλήθεια, σας έρχεται στο μυαλό ο 35χρονος όταν αναφέρεστε σε παίκτες – ηγέτες της Σελεσάο που γοήτευσαν τον πλανήτη; Ο Καταλανός τεχνικός τον χαρακτηρίζει έναν δυναμικό μέσο, όμως θεωρεί ότι μπορεί να παίξει και ως σέντερ μπακ. «Είναι έξυπνος, πολύ δυνατός και καλός κεφαλοσφαιριστής και βοηθάει και στο build up της ομάδας. Μπορεί να δει το τι συμβαίνει μπροστά του και να παίξει και στις δύο θέσεις», συμπληρώνει. Ηταν ο Βραζιλιάνος που είχε περισσότερες κερδισμένες εναέριες μάχες και περισσότερα κοψίματα από τον Λαπόρτ. Ο Φερναντίνιο είναι παίκτης που πάντα κοιτάει να βγει πρώτος στην μπάλα και τον αντίπαλο. Ο Βραζιλιάνος γενικά καλύπτει τα... θέλω του Γκουαρδιόλα και είναι ποδοσφαιριστής που βοηθά ακόμα και σε στατικές φάσεις.

Άλλο ερώτημα είναι αν υπήρξε ποτέ ένας πιο αποτελεσματικός παίκτης από τη Βραζιλία στο Νησί; Από τη σεζόν 2013-14 ο Φερναντίνιο έχει 149 νίκες σε 214 ματς στην Premier League (70%) το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη διοργάνωση αυτή τη στιγμή. Εχει τεράστια συμβολή στα τρία πρωταθλήματα της Σίτι και για πολλούς είναι ο κρίκος για μια τόσο όμορφα συναρμολογημένη ομάδα!


Υπάρχει άλλος καλύτερος; Κάποιοι θα θυμηθούν τον Ζουνίνιο και τα μαγικά του πόδια όταν έπαιξε με τη Μίντλεσμπρο, ενώ υπάρχει ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, το αόρατο τείχος της Άσεναλ, ο Φιρμίνο που οδηγεί τη Λίβερπουλ στην κορυφή της Αγγλίας. Βέβαια, θα μπορούσαμε να είχαμε διαφορετικές απαντήσεις αν η Γιουνάιτεντ αποκτούσε τον Ροναλντίνιο και τον Ριβάλντο! Και πάλι όμως, η διάρκεια του Φερναντίνιο κάνει πολύ δύσκολη την επιλογή! Σίγουρα καλύτεροι Βραζιλιάνοι στο Νησί δεν είναι οι: Νταβίντ Λουίζ, Λούκας Λέιβα, Ραμίρες, Οσκαρ, Σιλβίνιο, Γουίλιαν, Γκαμπριέλ Ζεσούς, Μιραντίνια!


Οι φίλοι της Σίτι θυμούνται τον Ρομπίνιο, τον Ελάνο, αλλά όπως και ο Γκουαρδιόλα, έτσι κι αυτοί υποκλίνονται στο τεράστιο ταλέντου του 35χρονου Βραζιλιάνου μέσου. «Απίστευτος» είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί ο Καταλανός τεχνικός για τον Βραζιλιάνο και όσο και να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, ανάλογη στήριξη του Πεπ δεν θα βρεθεί για κανέναν.


Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη που έχει αγωνιστεί σε όλη τη σταδιοδρομία του ως Νο 8 η ως μέσος να παίξει εναντίον του Ράσφορντ και άλλων μεγάλων φορ. Αλλά, ο Βραζιλιάνος έδειξε πως τα καταφέρνει περίφημα και στο 1-3 στο Ολντ Τράφορντ απέδειξε την κλάση του «Είναι τόσο δύσκολο. Αλλά είναι ο ηγέτης μας, ένας απίστευτος ηγέτης για την ομάδα. Έχω πει πολλές φορές: Ποτέ δεν θα ξεχάσω τι έκανε αυτός ο τύπος για όλους εμάς και για μένα προσωπικά ως τεχνικός, αλλά και τις εμπειρίες που είχαμε μαζί. Είναι αδύνατο να ξεχάσουμε. Έπαιξε δεξί μπακ, αριστερό μπακ, στόπερ, δεν ξέρω και γω πόσες θέσεις άλλαξε και χωρίς να παραπονεθεί. Όλα αυτά πάντα σε απίστευτα υψηλό επίπεδο» τονίζει ο Καταλανός τεχνικός.


Βέβαια, αυτό ακούγεται ελαφρώς εξοικειωμένο και οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γκουαρδιόλα είχε πει παρόμοια λόγια όταν κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του στην Premier League. «Όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει χωρίς τον Φερναντίνιο. Είναι ένας πραγματικός αρχηγός. Είμαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι στον πάγκο της Σίτι κι έχω αυτόν τον παίκτη μέσα στο γήπεδο».


Η διαφορά, φυσικά, είναι ότι ο Φερναντίνιο λειτουργούσε τότε στη θέση του Γιάγια Τουρέ, αν και με πιο συντηρητική νοοτροπία, και περιγράφηκε από τον Καταλανό ως ένα από τα τρία κορυφαία αμυντικά χαφ στην Ευρώπη. Ο Βραζιλιάνος έπαιξε στην πραγματικότητα σε κάθε θέση για τη Σίτι, εκτός από αυτή του γκολκίπερ και του επιθετικού! «Μπορεί να παίζει παντού» πρόσθεσε ο Ντε Μπρόινε «Από τότε που ήρθα, νομίζω ότι έχει υποτιμηθεί. Για μένα, ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους στον κόσμο και τώρα αμυντικός τα καταφέρνει το ίδιο υπέροχα. Είναι 35 ετών και δεν είναι εύκολο να παίξεις σε μια διαφορετική θέση, ειδικά όταν δεν το έχεις κάνει ποτέ πριν. Μόνο αυτός μπορεί…» καταλήγει!

 

Τελευταία Νέα