Ρεάλ Μαδρίτης: Η κορυφαία πράξη αγάπης του Ζιντάν προς το... Madridismo

Ρεάλ Μαδρίτης: Η κορυφαία πράξη αγάπης του Ζιντάν προς το... Madridismo

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος ερμηνεύει την απρόσμενη, αλλά ορθολογική επιστροφή του Ζιζού, που έφυγε γνωρίζοντας για την αρρώστια της Ρεάλ και γυρίζει για τη θεραπεία, έχοντας μόνο να κερδίσει από αυτή.

Οσες φορές αναζήτησαν από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να τους αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας του, εκείνος παρέμενε αμετακίνητος στη συμβουλή του: «Το ταλέντο βρίσκεται στο να κάνεις τις σωστές επιλογές». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το είχε άρρωστα και με την υποκριτική. Οπως και ο Ζινεντίν Ζιντάν με το τόπι στα πόδια. Ο Γάλλος όμως πάει εξίσου να επιβεβαιώσει, ότι οι ικανότητές του στο να διαλέγει τον τόπο, τον χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες, είναι το μυστικό που τον έχει ανάγει σε προπονητικό θρύλο, έχοντας καθίσει για ελάχιστο αναλογικά διάστημα στους πάγκους. Πώς όμως γίνεται να είναι σωστό το εν λόγω timing της επιστροφής του στη Ρεάλ στην πιο ζόρικη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της;

Εάν υποθέσουμε ότι ο Ζιζού ανέλαβε στην πρώτη θητεία του δίχως το δικαίωμα της επιλογής, σε τούτο τον γυρισμό, εκείνος είναι που δείχνει να διαθέτει την κρίση, τον έλεγχο των κινήσεων αναφορικά με το τι θα έπρεπε να συμβεί, με το τι συμβαίνει ήδη. Ακριβώς το ίδιο δηλαδή με τον περασμένο Ιούνιο. Εκείνη η εξήγηση που είχε δώσει εννέα μήνες πριν για την αποχώρησή του, έμοιαζε με προφητεία για όσα άσχημα θα ακολουθούσαν. «Πιστεύω ότι είναι η σωστή στιγμή για να αποχωρήσω. Οι παίκτες, η ομάδα, χρειάζονται μία αλλαγή. Εάν δεν είμαι 100% για το ότι θα νικήσουμε, ότι είμαστε καλά, δεν μπορώ να συνεχίσω», υποστήριξε τότε, έχοντας δει νωρίτερα απ' όλους το... έργο που θα παιζόταν στις οθόνες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Πώς όμως γίνεται να είχε δίκιο τότε και πριν ολοκληρωθεί καν η σεζόν, να αναλαμβάνει ξανά να σώσει εκείνο που ο ίδιος είχε προβλέψει; «Ο πρόεδρος μου το ζήτησε και επειδή αγαπάω τον ίδιο και την ομάδα, επέστρεψα», είπε λίγο αφότου αιφνιδιαστικά υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2022. Τι διαφορετικό όμως μπορεί να σκέφτηκε τώρα; Τι να τον έκανε να αναθεωρήσει; Βασικά δεν φαίνεται να πρόκειται για αναθεώρηση. Ο Ζιντάν δείχνει ότι άφησε να νοσήσει η ομάδα, να εκδηλωθεί η ασθένεια, δίχως να τη χρεωθεί εκείνος. Και τώρα, αντιθέτως, εμφανίζεται ως εκείνος που θα έχει και πάλι τη θεραπεία...

Εάν λοιπόν το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου μάχης, το άλλο μισό είναι το να διαλέγεις την κατάλληλη στιγμή. Και ο Ζιντάν όπως είπαμε και στο ξεκίνημα, κατέχει το ταλέντο της επιλογής. «Αν αγαπάς κάποιον, ασ' τον να φύγει. Αν γυρίσει, είναι ο Ζιντάν», ήταν ένα πανέξυπνο λογοπαίγνιο που κυκλοφόρησε στα social media. Μόνο που η αλήθεια είναι σε αυτόν τον γυρισμό του η αρχική σκέψη είναι ότι μόνο να χάσει έχει. Δείχνει από εξωπραγματικό έως εντελώς απίθανο το να μπορέσει να επαναλάβει τις μυθικές κατακτήσεις τροπαίων.

Εφυγε ως ένας τεράστιος θρύλος, η απόλυτη leyenda και αυτό το είχε εξασφαλισμένο για όλη τη ζωή του και μετά από αυτήν. Ο Ζιντάν, θα αναρωτηθείς σε πρώτη ανάγνωση, δεν είχε πραγματικά κανέναν λόγο για να επιστρέψει. Ούτε καν οικονομικό. Ωστόσο, εάν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, στο σημείο που αναλαμβάνει και με την ομάδα στο πάτωμα, δεν θα έχει τίποτα να χάσει, όπως εάν είχε μείνει το περασμένο καλοκαίρι. Μόνο ο μεγάλος κερδισμένος μπορεί να είναι τη δεδομένη στιγμή.

Αναμφίβολα θα πάρει ό,τι ζητήσει, θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, θα βρει τον τρόπο να ανεβάσει την ομάδα, θα προσδώσει πάλι αυτή την ανεξήγητη μαγική αύρα του και θα έχει να καμαρώνει για κάτι ακόμα πιο σημαντικό από κάθε αγωνιστική επιτυχία: ότι αυτή του η πράξη δεν ήταν τίποτα λιγότερο από την πλέον κορυφαία απόδειξη αγάπης προς αυτό που στην οικογένεια της Βασίλισσας αποκαλούν Madridismo...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος