Νάπολι-Λάτσιο: Ευρώπη και Ιταλία

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Νάπολι-Λάτσιο: Ευρώπη και Ιταλία

bet365

Ο δεύτερος γύρος της Serie A αρχίζει με καλό ματς στο San Paolo και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς κάνει εκτιμήσεις για Ναπολιτάνους και Ρωμαίους.

Με την 19η αγωνιστική να ολοκληρώνεται με τη Γιουβέντους να έχει μόνο δύο ισοπαλίες και να είναι στο +9, η μάχη του τίτλου μάλλον κρίνεται σαν τελειωμένη ήδη, έστω όχι τυπικά. Με τις ομάδες να μη δείχνουν διατεθειμένες να ξοδέψουν χρήμα, με εξαίρεση την Μίλαν λόγω των υποθέσεων Ιγουαΐν/Πιόντεκ, σαν τελειωμένη ήδη δείχνει και η τρέχουσα μεταγραφική περίοδος. Ηρθε και αυτή η διακοπή λόγω... εορτών και τα πράγματα ηρέμησαν πολύ στην Ιταλία, αλλά τουλάχιστον ο δεύτερος γύρος αρχίζει καλά, αφού το Νάπολι-Λάτσιο έχει ενδιαφέρον λόγω τη μάχης των φιλοξενούμενων για έξοδο στο Champions League. Και σε αυτό το δεύτερο μισό της σεζόν, τόσο οι Παρτενοπέι όσο και οι Λατσιάλι, θα πρέπει να βάλουν προτεραιότητες για να έχει θετικό πρόσημο η σεζόν τους στο φινάλε...

Για τη Νάπολι, βέβαια, η φετινή σεζόν είναι ήδη θετική για τον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, επειδή το λέει ο ίδιος. Ο πρόεδρος στέκεται στο γεγονός ότι η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι μαθαίνει να παίζει και διαφορετικά, όπως και να σκέφτεται διαφορετικά, οπότε δεν έχει 100% άδικο. Το -9 στη βαθμολογία αδικεί τον εξαιρετικό πρώτο γύρο που έκαναν οι Παρτενοπέι, οι οποίοι παράλληλα πάλεψαν ως το τελευταίο λεπτό των ομίλων του Champions League για την πρόκριση από πολύ δύσκολο όμιλο (όπου αποκλείστηκαν με μόνο μία ήττα), κάνοντας rotation σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι την προηγούμενη τριετία. Η Νάπολι, επομένως, μάλλον εξελίσσεται, ωριμάζει ή γίνεται καλύτερη ως ομάδα, είτε επειδή πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους, είτε επειδή έχουν περισσότερους παίκτες, από ό,τι πίστευαν και οι ίδιοι, για να παίζουν.

Ολα αυτά, όμως, θα "φανούν" αν πάει στον ιταλικό νότο μια κούπα φέτος και η κατάλληλη είναι αυτή του Europa League. Αμέσως μετά την ήττα στο Anfield ο Κάρλο Αντσελότι δεσμεύτηκε ότι η κατάκτηση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα είναι στόχος πλέον και όσοι παίκτες της Νάπολι έκαναν δηλώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το έχουν επαναλάβει. Βασικά, λένε όλοι ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την στιγμή που η Γιουβέντους θα χάσει βαθμούς αλλά μάλλον ξέρουν και οι ίδιοι ότι το scudetto δεν είναι και τόσο εφικτό... Με τον Αντσελότι να κάνει rotation μπορεί εύκολα να πιστέψει κανείς ότι οι Παρτενοπέι είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε περισσότερα από ένα μέτωπα χωρίς να χρειαστεί να "ματώσουν", αλλά είναι πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η ομάδα θα την κάνει την υπέρβαση όταν πραγματικά έρθει η ώρα.

Ο Αντσελότι πήγε στη Νάπολι για να κάνει πιο ελκυστικό το κλαμπ και να μεγαλώσει την ομάδα αγωνιστικά και πνευματικά, στη νοοτροπία. Με τη Γιούβε να αφήνει βαθμούς μία φορά κάθε δέκα ματς, το πρωτάθλημα μοιάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή. Το Coppa Italia, ακόμη κι αν κατακτηθεί με αντίπαλο τους Μπιανκονέρι στον τελικό, δεν μπορεί να δώσει στους Παρτενοπέι όσους πόντους πρέπει ή χρειάζονται. Το Europa League, μπορεί. Για ένα από τα τοπ κλαμπ της Ευρώπης, μάλλον δεν είναι τίποτα πια. Για τη Νάπολι που θέλει, επιτέλους, να πιστοποιήσει με κάτι "βαρύ" την άνοδο της, να δικαιώσει τη δουλειά της, θα είναι πολλά. Για το παρόν και το μέλλον. «Η Νάπολι έχει 40 εκατ. οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Θα κάνουν μεγάλο λάθος αν αποφασίσουν να μας αφήσουν εκτός», είπε μόλις χθες (18/1) ο Ντε Λαουρέντις για το 2024 και την Super League, για την οποία ο ίδιος, για κάποιο λόγο, επιμένει να μιλάει παρά τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος... προσπέρασε την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο λέγοντας ότι ουσιαστικά υπάρχει για να μπαίνουν οι βάσεις για τα καλοκαιρινά deals και από εκεί και πέρα έδειξε ότι ο στόχος του είναι να μην πουλήσει ή να πουλήσει πολύ καλά τον Αλαν στην Παρί Σεν Ζερμέν. Κι επειδή, όπως κάθε χρόνο βασικά, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια δυνατή προσθήκη στο ρόστερ τώρα, η Νάπολι θα πρέπει να έχει το Europa League όλο και περισσότερο στο μυαλό της.

Η Λάτσιο, από την άλλη, θα πρέπει να το έχει όλο και λιγότερο. Οι Ρωμαίοι έχουν αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια μία από τις τίμιες ιταλικές ομάδες στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Europa League, αφού δεν το απαξίωσε ποτέ. Η... Ουντινέζε, το έκανε. Η Λάτσιο όχι. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι κατάφερε και να το κατακτήσει. Οι Λατσιάλι έδιναν βαθμούς στην Ιταλία, αποτύγχαναν όταν έπρεπε να αποτύχουν, γενικά σεβάστηκαν τη διοργάνωση αλλά στο τέλος της σεζόν διαπίστωναν ότι μάλλον ζημιά τους έκανε και όχι καλό. Ειδικά φέτος, είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη όντως μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στην ομάδα του Σιμόνε Ιντσάγκι και γι' αυτό θα πρέπει, σιγά-σιγά, να... απαξιωθεί.

Βαθμολογικά η Λάτσιο είναι 100% μέσα στη μάχη για την έξοδο στο Champions League, η οποία βασικά περιορίζεται στην 4η θέση, αλλά αγωνιστικά δεν είναι όπως πέρυσι. Είναι χειρότερη, επειδή χειρότεροι είναι παίκτες που κρίνουν το αν μπορεί ή όχι η ομάδα. Και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς. Ο Σέρβος χαφ δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι τιφόζι σήκωσαν μέχρι και πανό εις βάρος του, κατηγορώντας τον ότι παρέμεινε στη Ρώμη σωματικά αλλά το μυαλό του είναι ήδη αλλού. Οπου κι αν είναι, αν ο υψηλόσωμος χαφ δεν βρει τον καλό του εαυτό, οι ελπίδες της Λάτσιο για 4άδα θα μειωθούν πολύ.

Σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, ο Ιντσάγκι σπάνια βλέπει τους Ιμόμπιλε-Μιλίνκοβιτς-Λουίς Αλμπέρτο να κάνουν καλό ματς ταυτόχρονα, προσπαθεί να βρει λύσεις για να γίνει πιο ουσιαστική η ομάδα του και ξέρει ότι πρέπει να ζήσει με το πρόβλημα της άμυνας. Οι Λατσιάλι έχουν θέματα και τα πληρώνουν συχνά-πυκνά, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, αφού οι Κλαούντιο Λοτίτο και Ιγκλι Τάρε δε δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι δυνατό. Ετσι, η Λάτσιο θα πρέπει στο δεύτερο μισό της σεζόν να κάνει μια πραγματική υπέρβαση, αφού ναι μεν είναι μια "αντρική" και αξιόπιστη ομάδα, υπό την έννοια πως θα βγάλει χαρακτήρα και αυτό που μπορεί να δώσει θα το δώσει σχεδόν πάντα, αλλά είναι και στα όρια της. Αν δεν έχει αρχίσει να τα ξεπερνάει...

Ετσι, αν στη γαλάζια πλευρά της Ρώμης θέλουν να έχουν όντως ελπίδες για την έξοδο στο Champions League, από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνουν και επιλογές. Δεν υπάρχει Europa League, δεν υπάρχει Coppa Italia, υπάρχει μόνο η Serie A, ο δεύτερος γύρος της οποίας αρχίζει με Νάπολι (εκτός) και Γιουβέντους (εντός) για την Λάτσιο. Αν και το βράδυ της Κυριακής, στο San Paolo, δε θα βρει απέναντι της τους Ινσίνιε, Κουλιμπαλί, Αλαν, Χάμσικ...

 

Τελευταία Νέα