Γιούβε-Ιντερ: Επίδειξη δύναμης ή φιλοδοξίας;

Γιούβε-Ιντερ: Επίδειξη δύναμης ή φιλοδοξίας;

bet365

Derby d'Italia το βράδυ της Παρασκευής και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς μπαίνει σε ανάλογο mood.

«Δεν θα τους νικήσουμε τώρα αυτούς να ξεμπερδεύουμε;», ήταν η ερώτηση που έγινε προς τον Κοντογεώργη, κοιτάζοντας βαθμολογία και πρόγραμμα της Serie A. Και αυτός, με το καθαρό μυαλό που του προσφέρει η έλλειψη άμεσου ενδιαφέροντος για το πώς ή πότε θα κριθεί η μάχη του τίτλου, έκανε την εκτίμηση του, περιγράφοντας ένα ματς που μπορείς να φανταστείς -σου αρέσει ή όχι- ότι το βλέπεις: «Ρε μαλάκα, υπάρχει έστω 1% πιθανότητα να ρισκάρει ο Αλέγκρι ήττα ενώ ξέρει ότι μπορεί να το πάρει και αήττητος; Γιατί; Θα το πάει κλειστά, θα είναι και οι άλλοι έτοιμοι και θα γίνει περίπου ένα ματς όπως πέρυσι. Αν και ο κάγκουρας μπορεί ανά πάσα στιγμή... Τρελό under πάντως».

Οι σκέψεις ότι μπορεί όντως να δεις ένα τέτοιο παιχνίδι, ενισχύονται όταν διαβάζεις τη συνέντευξη Τύπου του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. «Ακούω και διαβάζω ότι η Γιουβέντους σκοτώνει το πρωτάθλημα κλπ., αλλά το πρωτάθλημα δε θέλουμε να το σκοτώσουμε, θέλουμε να το κατακτήσουμε. Ανάμεσα στο αυριανό ματς και αυτό με τη Γιουνγκ Μπόις, είναι πιο σημαντικό αυτό της Ελβετίας», είπε μεταξύ άλλων ο τεχνικός των Μπιανκονέρι και όταν λέει κάτι τέτοια, προετοιμάζεσαι συνήθως για να δεις ένα ματς σαν κι αυτά τα αμέτρητα που έχεις δει μέσα στα χρόνια. Οι Γιουβεντίνοι ξέρουν να τα εκτιμούν περισσότερο από όλους, αλλά θέλουν να δουν και κάτι καλύτερο σε ένα ντέρμπι με την Ιντερ, στην προκειμένη περίπτωση. Γενικά στα μεγάλα ματς, όπως έγινε για παράδειγμα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Η Γιούβε ίσως είναι η πιο δυνατή ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία 2-3 χρόνια, σίγουρα η καλύτερη όταν αποφασίζει να γίνει το αφεντικό του παιχνιδιού. Δεν το κάνει πάντα όμως και στο τέλος το πληρώνει», είναι η άποψη του Αρίγκο Σάκι, ο οποίος δικαίως εκνευρίζει τον Αλέγκρι ορισμένες φορές αλλά δεν έχει και εντελώς άδικο στην εκτίμηση του... Οι Μπιανκονέρι ειδικά φέτος, ζουν σε ένα περιβάλλον που τους λέει συνεχώς από την αρχή της σεζόν ότι είναι οι πιο δυνατοί, ότι είναι η κατάλληλη σεζόν, ότι ήρθε η ώρα τους, ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται για να νικήσουν τους πάντες. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι λογικό να περιμένει ο κόσμος ότι θα δει και μια Γιούβε που θα ισοπεδώσει αντίπαλο.

Ο Αλέγκρι αυτό θέλει να το φρενάρει, να το ελέγξει, θέλει -όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου- να δουλέψει κι άλλο η ομάδα στην ισορροπία της, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και πνευματικά. Δε θέλει να παρασυρθεί κανείς από τον ενθουσιασμό, δε θέλει να περάσει προς την ομάδα μια πίεση ότι πρέπει να βιαστεί να παίξει το ποδόσφαιρο που πρέπει να παίζει την άνοιξη, δε θέλει, αλλά μάλλον πρέπει, να κάνει αλλαγές στο χώρο του κέντρου ή στο σύστημα. Οι ενοχλήσεις του Μπεντανκούρ στην πλάτη, όμως, καθιστούν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο οι Τορινέζοι να αφήσουν το 4-3-3 και να επιστρέψουν στο 4-2-3-1, το οποίο μάλλον τους πήγαινε λιγότερο στο ξεκίνημα της σεζόν. Εκτός κι αν ο Μαξ κάνει την έκπληξη και δώσει θέση βασικού στον Εμρέ Τσαν, ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά έπειτα από καιρό στην αποστολή.

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, από την άλλη πλευρά πάντως, δεν έχει να υπολογίζει σε κάποια επιστροφή παίκτη έπειτα από σεβαστό διάστημα απουσίας. Αυτό που υπολογίζει, είναι το πώς πρέπει να προσεγγίσει το ματς η Ιντερ, ώστε να δώσει την αίσθηση ότι επιστρέφει κανονικά και με το νόμο. Να κάνει μια εμφάνιση, να πάρει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην κάνει στο τέλος της σεζόν κάποια μεγάλη διαφορά, αλλά θα την έχει κάνει τώρα, άμεσα, στην αυτοπεποίθηση και τη νοοτροπία της ομάδας. «Για μένα δεν τελειώνει κάτι σε ένα χαμένο ματς ή μια χαμένη ευκαιρία. Τελειώνει όταν δεν πιστεύεις πλέον και σταματάς να προσπαθείς. Και εμείς θέλουμε να προσπαθήσουμε», ήταν η απάντηση του για το -11 στη βαθμολογία, με την Gazzetta dello Sport να "περιγράφει" ωραία, με τρεις ατάκες του allenatore στη συνέντευξη Τύπου, τι περιμένει και θέλει από την ομάδα του.

* «Γιούβε-Ιντερ σημαίνει ότι για εμάς είναι η κατάλληλη δοκιμασία. Αύριο θα καταλάβουμε αν μπορούμε να... ταξιδέψουμε δυνατά και να πάρουμε αποτέλεσμα κόντρα σε οποιονδήποτε».
* «Πέρυσι ήμασταν μπροστά στη βαθμολογία πριν το ντέρμπι στο Τορίνο, φέτος είμαστε στο -11 αλλά έχουμε ωριμάσει, βελτιωθεί».
* «Αν καταφέρουμε να τους πρεσάρουμε για 90 λεπτά, να κάνουμε τα ίδια πράγματα για 90 λεπτά, να μην τους αφήσουμε να αναπνεύσουν για 90 λεπτά, ορίστε, πιστεύω ότι μπορούμε να τους βάλουμε σε μια δύσκολη κατάσταση».

Αν ο Αλέγκρι θέλει ισορροπία και καθαρό ή ψυχρό μυαλό στη Γιουβέντους, ο Σπαλέτι θέλει ένταση, "πείνα" και πίστη από την Ιντερ. Η μέχρι τώρα πορεία της, άλλωστε, είναι εντός πλάνου, η Beneamata είναι μέσα σε όλους τους στόχους της και κάθε μεγάλο ματς είναι και μια ευκαρία για να τεστάρει το σημείο που βρίσκεται και παράλληλα να το... αλλάξει κιόλας, κάνοντας ένα βήμα μπροστά κάθε φορά. Με καλύτερο ρυθμό από αυτόν του... Πέρισιτς όμως, ο οποίος έχει γίνει θέμα συζήτησης ή αναλύσεων λόγω των κακών εμφανίσεων του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρεπορτάζ που τον θέλουν να αφήνει τη θέση του στον Κεϊτά Μπαλντέ, για να μπει στην 11άδα ο Πολιτάνο. Κι από εκεί και πέρα, μάλλον Βεσίνο αντί του Μπόρχα Βαλέρο και καμία αλλαγή στην άμυνα.

Το θέμα, πάντως, είναι αν θα αλλάξει κάτι στις εκτιμήσεις όλων για το πώς οδεύει το φετινό πρωτάθλημα. «Ολοι λένε forza Inter», είχε στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η Corriere dello Sport, περιγράφοντας ένα κλίμα που θεωρείται λογικό και το παραδέχθηκε και ο Αλέγκρι, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πολεμική. Αυτό που προέχει άλλωστε, όπως είπε, είναι να κάνει η ομάδα του τη δουλειά της με ηρεμία, έχοντας πάντα στο μυαλό ότι η σεζόν είναι μεγάλη. Και επειδή είναι μεγάλη, όλοι στην Ιταλία, από τον Σάντρο Ματσόλα και τον Μπέπε Μπέργκομι, μέχρι τον Μάσιμο Μοράτι και τον Κριστιάν Βιέρι, συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Η Γιουβέντους είναι πιο δυνατή και γι' αυτό η Ιντερ δεν μπορεί να της πάρει το πρωτάθλημα, αλλά σε ένα ματς μπορεί να την νικήσει».

Ενα ματς που δεν είναι ποτέ ίδιο με κάποιο άλλο και αυτό το καταλαβαίνεις από το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν αφιερώματα, αναφορές, δηλώσεις σε διάφορα περιστατικά του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα στη φάση με τους Ρονάλντο-Ιουλιάνο το 1998. «Και το VAR να είχα, πάλι θα έβλεπα ότι ο Ρονάλντο πάει πάνω στον Ιουλιάνο και όχι το αντίθετο», είπε ο -διαιτητής εκείνη την ημέρα- Πιέρο Τσεκαρίνι, προκαλώντας την αντίδραση του Τζίτζι Σιμόνι, για να καταλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι πάντα αυτά τα ματς θα έχουν ένα διαφορετικό κλίμα πριν ή μετά. Κι ας έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα σε επίπεδο διοικήσεων.

«Σχεδόν φίλοι», έγραφε σήμερα η La Stampa για τους Αντρέα Ανιέλι και Στίβεν Ζιανγκ, οι οποίοι συμφωνούν στη Lega, στην ομοσπονδία και στην Ευρώπη. Αλλά αύριο αντίπαλοι. Ο ένας για να επιβεβαιώσει η ομάδα του τη δύναμη της, ο άλλος για να δείξει η δική του τη φιλοδοξία της...

 

Τελευταία Νέα